Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kapie olej
Autor Wiadomość
sqnix 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 04-02-2008, 10:17   kapie olej

dzisiaj zauwazylem ze kapie mi olej ze skrzyni. Patrzac pod spód od przodu zobaczylem ze cieknie tak jakbys spod tej 1 widocznej sruby łaczacej skrzynie z silnikiem. Nie wiem czy to jakas uszczelka, za pare dni zmieniam sprzeglo takze przy okazji zrobie i to. Jesli ktos wie z czego to moze kapac niech napisze.Boje sie tylko ze ucieknie mi caly przez te pare dni,jeździł duzo nie bede, a bez oleju w skrzyni to chyba sie zatrze.

ROMI72 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 04-02-2008, 15:53   

prawdopodobnie uszczelniacz na wałku a sprzęgło sie nie ślizga??
     assistance

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 04-02-2008, 17:53   

Jesteś pewien że to olej ze skrzyni a nie z silnika ? bo jeśli z silnika to mozę uszczelniacz na wale puscić a to już pewien problem jest.

Jesli ze skrzyni to moze uszczelniacz na wałku sprzegłowym, to mały problem bo jak skrzynie do sprzęgła zdejmiesz to wymienisz. A nie kapie Ci przypaskiem spod gumy na półosi ?

JCB 3CX Contraktor

sqnix 

Wysłany: 06-02-2008, 01:03   .

Sprzegło mi sie slizga dlatego je wymieniam,to jest olej ze skrzyni, koloru czarnego, w silniku mam nowy nie stracił jeszcze barwy dlatego tez wiem ze to ze skrzynki, z reszta widze nawet skad kapie: kapie w miejscu i sruby nakretki która zespala skrzynie z silnikiem.

ROMI72 

Wysłany: 06-02-2008, 18:07   

Więc już sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie:)
do wymiany uszczelniacz na walku w skrzyni jak wymieniasz komplet sprzęgla to wymień odrazu uszczelniacz :)
Pozdrawiam
     assistance

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 07-02-2008, 19:27   

i polecam odrazu olej w skrzyni zmienić

sqnix 

Wysłany: 08-02-2008, 23:21   .

moley napisał/a:
i polecam odrazu olej w skrzyni zmienić
no na pewno zaleje nowy, stary kompletnie mi uciekł nie wiem czy to cos nie bardziej powaznego.Wiedzialem ze mi cieknie i tak po 3 dniach uciekł caly,maskara teraz musze pchac do mechanika

** Dodano: 13-02-2008, 12:38 **
Pomózcie Panowie bo nie wiem czy mnie w hu...... nie chcą zrobić. Zaprowadzilem auto do mechanika. z/w pisalem ze uciekl olej ze skrzyni. Dzisiaj do mnie dzwoni z przykrą wiadomoscia ze skrzynia jest padnieta tzn. cos tam pusciło i trzeba bedzie ja naprawiac koszt do 1000zł lub ze szrotu uzywana za 400. Czy jest to mozliwe by skrzynia z która nie mialem wczesniej jakicholwiek problemu ze wrzucaniem biegów czy czyms od tak padła???Jedynie jeździłem moze duzo bo jakies 3tys na zuzytym slizgajacym sie sprzegle.odp

g_p 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 05-07-2009, 17:29   kapie olej (leje sie)

Witam. Potrzebuje pomocy. Dzis zauwazylem bardzo zly znak mokra sciezka za autem. Myslalem ze to nie moja a tu peszek niestety moja. Diagnoza ze ze skrzyni (inny kolor i zapach) kolor taki metaliczny. Napiszcie co to moze byc bo po raz pierwszy widze zeby tak nagle tyle oleju wylatywalo. Leci na polaczeniu skrzyni i silnika. Pozdrawiam.

Gwiazdor1990 

Wysłany: 05-07-2009, 17:43   

Byc moze poszedł uszczelniacz walka w skrzyni i olej leci sobie po obudowie i wykapuje na polaczeniu silnik-skrzyna

g_p 

Wysłany: 05-07-2009, 18:33   kapie olej (leje sie)

No tak ale te nazwy to brzmi bardzo groznie. Zapytam zatem czy jest to do zrobienia we wlasnym zakresie?

Gwiazdor1990 

Wysłany: 05-07-2009, 22:18   

Musialbys wyjac skrzynie biegow i juz masz,skrzyni raczej rozbierac nie musisz,nie wiem jak tam jest,musisz poczekac az ktos kto robil to w dokladnie tej skrzyni,a jezeli wyjmiesz skrzynie to odrazu rzuci ci sie w oczy ktory to uszczelniacz

g_p 

Wysłany: 06-07-2009, 09:04   kapie olej (leje sie)

Piszcie prosze co i jak bo jutro bede mial ten uszczelniacz walka sprzeglowego. Zaraz wychodze do fachowca zapytac o terminy i cene zeby wiedziec ile moge zaoszczedzic. Pozdro.

** Dodano: 08-07-2009, 10:57 **
No wiec tak bylem u fachowca i mowil ze to niemozliwe zeby sie lalo z uszczelniacza walka sprzeglowego. Nie wie skad ale takiej mozliwosci nie ma. Mowi ze to tylni uszczelniacz walu w silniku. Drugi fachowiec inaczej podszedl do problemu. Obejrzal no i stwierdzil ze to chyba to ale tak czy inaczej trzeba demontowac skrzynie. Uszczelniacz juz mam (grosze) a robocizna to min 200 pln. Pozdrawiam.

** Dodano: 12-07-2009, 17:37 **
I wyszlo z kad lecialo. Fakt ze ze skrzyni tylko ze nie z uszczelniacza a z obudowy. Podobno dyferencjal zrobil tam taka szkode. Dziura jest na jakies 2 cm dlugosci. :sciana:

Odpowiedz do tematu