Denerwujące stuki zawieszania w Tipo |
Autor |
Wiadomość |
Phill
|
Wysłany: 11-02-2005, 19:59 Denerwujące stuki zawieszania w Tipo
|
|
|
Witam bardzo serdecznie - jestem tutaj "nowy" i na początku chciałbym pozdrowić wszystkich użytkowników i twórców tej strony.Moja przygoda z Tipo zaczeła sie 2 lata temu i od tej pory nie miałem większych problemów z tym autem jednakże strasznie zawsze denerwowały mnie stuki w zawieszeniu przednim,które towarzyszą mi od poczatku,aż w końcu pojechałem wczoraj dla pewności zbadać sprawnośćć amortyzatorów (82% skutecznośći przód i 74% tył) oraz zawieszenia i diagnosta stwierdził,że nie ma praktycznie żadnych luzów ,które mogą powodować stuki.Jednakże po dłuższych oględzinach doszedł do wnioski,że luz mają (przepraszam za nie fachowe określenie) metalowe szczęki,które trzymają klocki przy tarczy.Czy jest taka możliwość ,że właśnie TO może wydawać kłopotliwe głuche stuki ? Przedtem stawiałem na tuleje gumowe drążka stabilizującego układ kierowniczy - po mojej sugestii diagnosta zaczął szarpać tym drążkiem i nie wyczół żadnych luzów - czy w ten sposób w ogóle da się taki luz sprawdzić ??? Będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam Phill. |
|
|
|
|
Phill
|
Wysłany: 11-02-2005, 20:03
|
|
|
Wyczół - wyczuł - sorry za błąd |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-02-2005, 21:24
|
|
|
Witam ziomala . Ostatnio tez miałem podobne stuki byłem na szrpakach i nic .Okazało się że miałem prawe przednie koło za lekko dokręcone . |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
Phill
|
Wysłany: 11-02-2005, 21:36
|
|
|
Witam,
Koła raczej odpadają,
Pozdrawiam - Phill |
|
|
|
|
bob96
|
Wysłany: 11-02-2005, 21:46
|
|
|
Tylne wahacze były sprawdzane ??
Jak jest wybite łożysko to też słychać stuki . |
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
Phill
|
Wysłany: 11-02-2005, 21:53
|
|
|
W tylnych wahaczach - 0 luzów - przebadane w trakcie tej samej diagnozy. |
|
|
|
|
Phill
|
Wysłany: 11-02-2005, 21:54
|
|
|
Witam również Znam te rejony dość dobrze. |
|
|
|
|
bob96
|
Wysłany: 11-02-2005, 21:59
|
|
|
Czyli takie same objawy jak w moim przypadku,diagnosta nic nie znalazł co by powodowało stuki.Sprawdzałeś jak mocno są dokręcone koła ?? A może to rura wydechowa Cie stresuje .Nic mi innego na myśl nie przychodzi skoro wszystko jest jak nalezy . |
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
Phill
|
Wysłany: 11-02-2005, 22:12
|
|
|
Jednak obstawiam te lużne szczęki hamulcowe (sprawa dość pomijana ale możliwa).
P.S. Powiem szczerze - byłem trochę zdziwiony - przy przebiegu 180 000 Nie ma konkretnych luzów po 17 latach to rzeczywiście pocieszające . Sam nie wiem czy Tipo/Tempra mają takie "słabe zawieszenia" ???Jasne,że pewne części musiały być wymienione ,ale wskazuje to na to,że wystarczy w porę wymienić co trzeba ... |
|
|
|
|
bob96
|
Wysłany: 11-02-2005, 22:26
|
|
|
Tipo-Tempra słyną z tego że mają bardzo słabe zawieszenia,wszystko zalezy od tego gdzie auto było eksploatowane .Twoje mozliwe że jest sprowadzone z zachodu ,a tam wiadomo o wiele lepsze drogi.Moja Temperka jest zakupiona w Wodzisławiu i ma 11 latek. Testowana jest na naszych dziurawych drogach.W tym czasie już dwa razy wymieniałem wahacze z przodu i raz była robiona regeneracja tylnego wahacza,koplet naprawczy załatwił sprawe .Przejechane mam już prawie 160 tyś Jak na razie wszystko dobrze ,ale do wiosny jeszcze troche daleko, zanim dziury w drodze połatają to moze się wiele zmienić .Dobry sklep z częściami jest na ulicy Brudnioka w Rybniku |
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
Phill
|
Wysłany: 11-02-2005, 22:42
|
|
|
Znam ten skllep - dobra marka (przy parkingu) Moje Tipo to już historia - w 91.r.był sprowadzony do Polski,następny włciciel niał go do 95,r. po czym bł w rękach mojego poprzednika i następnie kupiłem go ja za 5000 zł w 2003 r.kiedy nie było jeszcze UE.To był niesamowity bajer - po rzesiadce ze Skody Favorit 93, |
|
|
|
|
JANEK [Usunięty]
|
Wysłany: 12-02-2005, 08:49
|
|
|
Witam ja też mam podobne stuki tydzień temu byłem na trzepakach gość naprawdę bardzo dokładnie sprawdził mi zawieszenie i też nic nie znalazł tak jak tobie powiedział mi że to zblocza chyba miał rację na bezpieczeństwo jazdy to nie wpływa ale jeśli ci to przeszkadza to możesz wymienić pozdrawiam Janek |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-02-2005, 12:40
|
|
|
Witam,
Jezeli diagnoza nie zostala przeprowadzona na szarpaku, to mozliwe ze lomem, czy samym kolysaniem elementow nie stwierdzono luzow. Najpewniej wybite sa silentbloki wahaczy i dlatego zawieszenie stuka. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 12-02-2005, 12:50
|
|
|
Sprawdź łapę silnika (poduszkę). Ja mam rozwalone w miescju spawu i stuka mi. A wyeliminowałem już wszystkie potencjalne przyczyny, póki nie przyjrzałem się mocowaniu silnika. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 12-02-2005, 17:04
|
|
|
Często stuki są na górnych poduszkach amortyzatora więc szarpak nic nie wykryje, a test amorów tym bardziej. To stuka przy większej pojedynczej nierówności.
Sprawdź może to. Bywa też że u góry amor popóści. |
|
|
|
|
bob96
|
Wysłany: 12-02-2005, 19:46
|
|
|
dziura.arek napisał/a: | Często stuki są na górnych poduszkach amortyzatora więc szarpak nic nie wykryje, a test amorów tym bardziej. To stuka przy większej pojedynczej nierówności.
Sprawdź może to. Bywa też że u góry amor popóści. |
Czyli najlepiej by było zdemontować amortyzator , bo nie bardzo wiem jak ten luz sprawdzić. Chyba ze jest jakiś inny sposób ,to prosze napiszcie. |
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 12-02-2005, 21:25
|
|
|
Ja bym z obstawial panowie (i panie) na to na co kolega Phill zwrocil uwage.
Obejzyj dokladnie okladziny hamulcowe i sprawdz grubosc tarcz.
Tarcze musza miec 12mm, wymiana przy 9mm, ja mialem ... chmm 6mm kiedy wymienialem i jak mialem juz klocki przytarte to na dziurach mialem odglosy jak by mi dwa dzwonki graly jak lekko hamulec nacisnalem to ustawalo to.
Po wymianie tarcz na nowe i kupnie nowych okladzin problem znikl!
Wiec pewnie bedzie to. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
doolek
|
Wysłany: 13-02-2005, 22:44
|
|
|
To prawda zawieszenie w T/T jest naprawde słabe. Mnioe również często denerwowało to stukanie w zaiwszeniu przednim. Jestem już posiadaczem drugiej tempry i z doświadczenia wiem że w mojej pierwszej T za stuki był odpowiedzilany poluzowany amortyzator. W obecnej T również zawieszenie posiadało pewne stuki i doszedlem do wnisoku ze winą są poduszki pod silnikiem. Sprawdz dokładnie poduszki pod silnikiem. Jeżel to co napsalem powyzej nie sprawdzi sie to możliwe że do sprawdzenia masz jeszcze to co napisal Marcin czyli silentbloki wahaczy.
Pozdro |
|
|
|
|
M@ciej
Pomógł: 1 raz Wiek: 57 Dołączył: 22 Lut 2005 Posty: 110 Skąd: Węgielsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 02-03-2005, 11:37
|
|
|
Nie wiem czy Phill rozwiązał swój problem, a tak na marginesie to dobrze jest napisać jak skończyło się poszukiwanie przyczyny stuków.
Ja miałem podobną sytuację.
Badanie na szarpakach też niczego nie wykazało a przyczyna była banalna.
Winne były łączniki stabilizatora, były tak sprtytnie zmęczone że szarpanie
i sprawdzanie luzów na uniesionym podwoziu nic nie wykazywało.
Po wymianie łączników problem przestał istnieć.
Stukanie w moim przypadku występowało gdy:
- samochód poruszł sie po falistym terenie,
- po drodze zniszczonej przez duże pojazdy(np:TIR_y) samochód buja się, |
_________________ Pozdrawiam !
Jeżdżę Tipo 2.0 16V
Szybko mija mi czas. |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 02-03-2005, 13:29
|
|
|
Wg mnie coraz więcej zakładów zbyt entyzjastycznie ufa maszynom. Nie chce im się sprawdzać, bo jesli maszyna powiedziała TAK to jest nieomylna.
Te przykłady właśnie potwierdzają nieodpowiedznie przygotowanie lub podejście wielu zakłdów do problemu. A wystarczy wejsć pod auto i poszperać, poruszać itp.
Mam nadzieję, że mój "stuk" z przodu zostanie jednak zdiagnozowany z warsztacie do którego się wybieram... |
|
|
|
|
Phill
|
Wysłany: 02-03-2005, 14:30
|
|
|
Witam,
Przyczyną prawdopodobnie są lużne zaciski hamulców przednich - (było rozbierane).Po wstępnych oględzinach stwierdzono,że nic nie da się z tym zrobić - należy kupić nowe klamry (260 zł x2) lub założyć używane.Jak do tej pory dałem sobie spokój - jedynie mechanik dał trochę smaru do tuleji zacisku i trochę się uspokoiło - ale to nic i tak nie da.Mogę także mieć luz na drążku stabilizatora - na szarpakach nic nie wykazało ale to marna pociecha.Macie jakiś pomysł odnośnie zacisków przednich (może dorobić takie bolce z uwzględnieniem twardości materiału ?)
Pozdrawiam
Phill |
_________________ TIPO 1585 DOHC |
|
|
|
|
elvis-78
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-08-2006, 09:02
|
|
|
Witam wszystkich!Moze bedzie uważac to za Smieszne ale ostatnimi czasy miałem ten sam problem.Przez 1,5 roku dreczyło mnie co tak stuka.WByłem na diagnostyce i cały czas nic. W koncu okazało sie ze tuleje gumowe stabilizatora były wybite i to okrutnie a diagnostyce były cicho.Wczesniej wymieniłem prawie całe zawieszenie.Po wymianie owych tuleji było ok choc jeszcze cos podstukiwało.Pojechałem ustawiłem zbieżność i o dziwo wszystko zamilkło.Nie wiem czy miało to jakis związek ale ustawienie zbieżności spowodowało z wszytskie stuki jakie dochodziły z zawieszenie zamilkły.Zycze powodzenia i pzdrawiam:0
|
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-08-2006, 20:15
|
|
|
elvis-78 napisał/a: | Witam wszystkich!Moze bedzie uważac to za Smieszne ale ostatnimi czasy miałem ten sam problem.Przez 1,5 roku dreczyło mnie co tak stuka.WByłem na diagnostyce i cały czas nic. W koncu okazało sie ze tuleje gumowe stabilizatora były wybite i to okrutnie a diagnostyce były cicho. |
U mnie ustają wszelkie stuki jak tylko jadę co najmniej z osobą siedzącą obok mnie |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 21-08-2006, 08:18
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl napisał/a: | U mnie ustają wszelkie stuki jak tylko jadę co najmniej z osobą siedzącą obok mnie |
Tipo - auto dla dwojga
autko chce abyś dzielił się nim z innymi. Aby wszyscy poczuli taką przyjemność jaką i Ty masz z jazdy |
|
|
|