Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Woda :(
Autor Wiadomość
Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 24-02-2006, 00:40   Woda :(

Czy u was też wykladzina po stronie kierowcy ma tyle wody? :sciana:
Dzisiaj jak wyciągnąłem wycieraczke i zobaczyłem tyle wody to w pierwszej chwili pomyślałem że walnął mi zawór nagrzewnicy i puszcza na wycieraczkę, bo płynu rzeczywiście mi dość sporo ubywa.
Ale dalej przy pedałach jest sucho więc to chyba nie zawór.

Jak walnie zawór to raczej wywala cały płyn od razu, tak miał bynajmniej Mupik z tego co opisywał.

Najgorsze że od tej wilgoci ta wykładzina śmierdzi :twisted:
Fakt, że nie śmierdzi jak się wsiada do auta czy ewidentnie w aucie ale wyciągając wycieraczkę czuć.

assistance   Moneta

tnnn 

Wysłany: 24-02-2006, 00:53   

Taa, u mnie tez tak jest :>

Dzisiaj rano zamarzla to odlupalem wiekszosc i wysypalem z auta ;)
Ale u mnie to raczej wina wycieraczki bez 'zawiniec' na brzegach - sniegu i lodu duzo sie zebralo, roztopilo i tyle...

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 24-02-2006, 08:17   Re: Woda :(

Emf napisał/a:

Niestety zbiera się tam masa wody. Ja mam gumowy dywanik z wysokim brzegiem, a i tak wykładzina jest mokra. Dobrze wrzucić pod dywanik trochę starych gazet (może być Wyborcza :D ), żeby wciągały wilgoć.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 24-02-2006, 08:40   

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
dywanik trochę starych gazet (może być Wyborcza ),

Dokładnie, ja tak co zimę robię ;) U mnie też woda się tam zbiera.
Na pocieszenie, wykladzina w T/T pod spodem jest z gumy i ta woda co sie zbiera pod wycieraczka nie przenika wewnatrz. Wiec gazety stare wystarcza.

Zostaw na noc i przycisnij wycieraczka. Po nocy wymien i wloz nowa partie ;)

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-02-2006, 10:51   

:-)
Hihi a ja mlsalem ze tylko ja woze gazety pod wycieraczka ;-)
Ja robie tez inaczje jak jade w dluzsza trase to wogole wywalam dywanik i ogrzewanie na nozki wyparuje i przesuszy zawsze troche to ustrojstwo.
Gorzej ze moja wykladzina ma dziury :( boje sie ze woda moze sie dostawac ponizej wykladizny a to bardoz niedobrze :( :(:( w wakacje obowiazkowo bede musial wyciagnac i zobaczyc co sie tma dizeje
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

gringo105 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 24-02-2006, 11:13   

Popieram "Wyborcza" oprócz kilku stron do przeczytania świetnie nadaje się do osuszania podłogi w samochodzie.
     assistance   Moneta

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 24-02-2006, 13:30   

I warto jeszcze autko w słoneczku ustawić, niech się suszy :)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

apacz76 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-02-2006, 16:02   

sokladnie gazetka piwo i heja :piwko:

Piterro 

Województwo: Other
Wysłany: 24-02-2006, 19:23   

Ale z poważnym suszeniem trzeba poczekać na cieplejsze dni. Wtedy wrzwi otworzyć i żeby jakiś wiaterek przedmuchał.
Ja stosuję szmaty akurat. Mimo gumowych dywaników w wyskokimi brzegami, ale też się wylewa na wykładzinę.
A fe....

Zbyniu 

Wysłany: 25-02-2006, 03:11   

A ja właśnie z tego powodu zrezygnowałem z używania gumowych dywaników z wysokimi brzegami - zimą zbiera się tam więcej wody niż paruje i w końcu na zakrętach się wylewa, wchodzi pod gumę i tam już nie wysycha. Gazety na to nie pomogą - jeszcze lepiej trzymają wilgoć. Dlatego przerzuciłem się na dywanik z takiej gumowanej plecionej tkaniny - coś w rodzaju grubego obszytego dywanu, bez wywiniętych brzegów. Niewielkie ilości wody w to wsiąkają ale przez to nie przesiąkają a większe jak nawet przesiąkną albo pójdą bokiem to jednak jakoś wysychają spod spodu b to nie jest całkiem nieprzpeuszczalne.
No chyba, że jest naprawdę mokro i śnieżno - wtedy po przejściu najgorszego na parę dni zdejmuję ten dywanik żeby on i oryginalna wykładzina wyschła a osuszanie wspomagam mopem :-)
Problem tylko taki że jak to nasiąknie wodą i zamarznie to się robi niezła skorupa ;-)

Pozdr,
Zbyszek

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
irekub 

Wysłany: 27-02-2006, 09:15   

A ja wytrzepuję buciory przed włożeniem ich do środka :lol:
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty

http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg
     Moneta

Raku 

Wysłany: 27-02-2006, 15:10   

Dobrze wytrzepane buty ze śniegu, błota etc. to podstawowy sposób walki z wodą w aucie :idea: 8)
     Moneta

Zbyniu 

Wysłany: 27-02-2006, 16:12   

No ja też ale... zawsze coś zostanie na butach, topi się, spływa i jest po jakimś czasie problem :-/

Pozdr,
Zbyszek

Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.)
     Moneta
bloku 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 27-02-2006, 17:27   

mam dla was rade. Kazde auto posiada tzw ciagi wentylacyjne. trzeba podniesc autko i w czterech lub szesciu miejscach (jeszcze nei wiem jak jest w TT) sa koreczki...Służą do wentylacji o osuszania podwozia. We Fiatach bywa czesto że sa zapchane. Miałem tak w Fiacie CC i przez pieć lat uzytkowania co roku musiałem przetykac te kanały i wtedy podłoga już nei była mokra. także myśle że to nam wszystkim pomoze.

Citroen Saxo VAN(!) - służbowy... :(
     assistance   Moneta

robertmjr 
witamy nowego

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-03-2006, 07:26   

W mojej Temperówce jest suchutko mam dywanik z materiału i niezauwazyłem aby zbierała sie wilgoc dywaniki sa suche

unknown 

Wysłany: 04-03-2006, 00:28   

to niestety norma, nawet otrzepując buciki przy każdym wsiadaniu naniesie się dość że bna dywaniku / gumie się jeziorko robi...jedynie jak zamarznie to odłupać na pole można :)
a pod gumowym też nieciekawie , warto wytrzeć co jakiś czas. Gazety pomogą ale na krótko albo często zmieniać.
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-03-2006, 18:29   

wg mnie to jest ogolni ewada konstrukcyjna podłogi ze sie woda zbiera. patrzac sie od spodu pod samochodem widac ze są takie dziurki wygiete dodołu. największym problmem to to ze są zatykane piachem praprochami itp. ale gorszym problemem jst to ze one są tak wygite ze zbierają wodę zzewnątrz zamiast ją odprowadzać. dobry sposobem to uszczlnic całą podłogę os spodu wyjąć tapicerkę podłogi i wysuszyć ją i podłogę bo tam pierw woda się zbiera a potem pleśń się robi

wglogowski 

Wysłany: 08-03-2006, 08:00   

Miałem to samo. Kałuża wody pod gumową wycieraczką. Cłkowicie wyrzuciłem wycieraczkę dobrze otrzepuję buty i jest teraz sucho nie ma gumy na dywanie to dywanik wysycha.

elvis-78 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 11-03-2006, 22:30   

Ja jak miałem wode to żeby osuszyć wykładzine , kładłem pod gumową wycieraczke normalnego pampersa.Lepiej wchłania wodę , niż "Wyborcza" i nie utzrymuje tak wilgoci jak gazeta.Dobrym podobno sposobem choć sam go nie próbowałem jest wysypanie podłogi jakimś żwirkiem dla kotów, który jest w kuwecie.Podobno tez dobrze zbiera wilgoć.Tylko jest tego jeden feler póżniej jest duuuuuzo sprzątania po takim piachu.Tak wię ja polecam pampersy :lol:

Marcin - fiattipo.pl 

Wysłany: 11-03-2006, 22:40   

elvis-78 napisał/a:
Ja jak miałem wode to żeby osuszyć wykładzine , kładłem pod gumową wycieraczke normalnego pampersa.

Ale pampersy są drogie :lol:
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl
     Moneta

unknown 

Wysłany: 12-03-2006, 13:14   

to moża nieorginalnego pampersa a potem wirować w pralce :)

albo poczekać, w końcu woda znajdzie sobie ujście... :D

u kumpla z czasem w autku znalazła sobie ujście... no i jezdnię moża było oglądać przez podłogę...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

bornek 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 12-03-2006, 14:01   

irekub napisał/a:
A ja wytrzepuję buciory przed włożeniem ich do środka

ja robie dokładnie to samo i ja wody w autku nie mam :dance: :dance: :dance:

Opel Kadet 1990 r. 1,7 diesel, niebieski

Nissan Primera 1994 r. 2,0 1.6V benzyna+LPG

Moneta

unknown 

Wysłany: 12-03-2006, 14:18   

ja buciory zawsze wytrzepuję też, ale bywają takie dni tej !@%#$^#$ zimy że i to nie pomaga i woda jakaś się zbierze... rzeczywiście tylko coś podkładać pod dywanik/wycieraczkę i zmieniać co jakiś czas...

assistance   Moneta

rob 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 15-03-2006, 12:56   Re: Woda :(

Emf napisał/a:
Dzisiaj jak wyciągnąłem wycieraczke i zobaczyłem tyle wody to w pierwszej chwili pomyślałem że walnął mi zawór nagrzewnicy i puszcza na wycieraczkę, bo płynu rzeczywiście mi dość sporo ubywa.
Ale dalej przy pedałach jest sucho więc to chyba nie zawór.

Jak walnie zawór to raczej wywala cały płyn od razu, tak miał bynajmniej Mupik z tego co opisywał.

Najgorsze że od tej wilgoci ta wykładzina śmierdzi :twisted:
Fakt, że nie śmierdzi jak się wsiada do auta czy ewidentnie w aucie ale wyciągając wycieraczkę czuć.
mam podobny problem z nadmiarem wody tylko u mnie to bardziej poważne :( mam szyber dach tam się zbiera woda są gumowe odpływy w przednich słupkachi prowadzą gdzieś w nadkola, ale jakiś palant tam kombinował i końcówki tych węży zaślepił śrubami, jak wczoraj byłem na myjce to miałem nawet siedzenia mokre,a woda lała się ciurkiem powszystkich przewodach ioczywiście alarm padł :sciana: pozdrawiam

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 15-03-2006, 15:15   

No w moim jak na razie super-wody nie ma.A z szyberdachem miałem podobny problem zaraz po kupnie.Pomogła sprężarka 10 atm.

Odpowiedz do tematu