Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,6 gaźnik] pompa paliwa
Autor Wiadomość
moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 30-01-2007, 21:24   [1,6 gaźnik] pompa paliwa

Ostatnio zaczął mi cieknąć olej i to dość sporo. myślę odma. wyczyściłem przejżałem i nic, dalej to wyczyściłem głowice i linie głowica-blok głowica-pokrywa zaworków i też nic lekkie pocenie się ale w normie bo uszczelki wywalone. Spojżałem na ziemie a tu tak spora plama oleju na podłodze i do tego świerza . patrze na filtr oleju a na niego coś kapie. wyszło że kap[ie z pompy paliwowej oleum. od spodu centralnie naprzeciw węży paliwowych jest mała dziurka z której kapie olej. w książce napisane jest że pompa nie rozbieralne i nie naprawialna prawda to czy fałsz?? i czy macie tam jakąś dziurke?? może to do odpowietrzenia jest ?? alebo poprostu wywaliło mi dziurke w tej pompie. co wy na to??

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 30-01-2007, 21:30   

Dziurka w pompie? Dziwne...
Pomiędzy pompą paliwa a blokiem silnika, do którego jest mocowana, powinna być uszczelka. Może to ona właśnie kończy żywot?

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

moley 

Wysłany: 30-01-2007, 21:39   

niestety nie, ewidentnie kapie z tej dziurki sprawdzałem czyściłem i cały czas kapie. na załączonym zdjęciu jest zaznaczony ten otwor

to jest widok od spodu w lusterku

kamin 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 31-01-2007, 01:21   

Ta pompka kosztuje 40 może 50 zł. Po co ją naprawiac?

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-01-2007, 18:22   

było gdzieś poruszane... ja też mam bo gaźnik mechaniczną pompę na bloku z przodu... też dziurka i ma tam być... ktoś kiedyś coś o pompie pisał... ogólnie albo uszczeleczka jakaś albo jakaś kulka tam jest bodajże która się może wyrobić/spsuć, ale wtedy chodziło chyba o dławienie przepływu PB... ale był gdzieś na pewno post o cieknącej pompie paliwa dokładnie i chodziło właśnie o mechaniczną... można ją wykręcić samemu bez bólu i jeśli uszczelnienie na bloku silnika jest OK to nawet się nie powinien olej wylać... pooglądać gdzie przecieka itp.... wymienić też można, ale jeśli by się za grosze gdzieś dostało do niej elementy? ktoś kiedyś rozbierał i coś w niej wymieniał...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

moley 

Wysłany: 31-01-2007, 20:10   

gra nei warta świeczki, wymieniam i tyle 55zł na allegro a 59zł w sklepie. więc łatwiej kupić niż zgadywać i myśleć nad nią.

najwyżej tą jak zdejme to rozbiore i oblukam co i jak z nią :D

Radke 

Wysłany: 31-01-2007, 21:18   

Sama wymiana też jest banalnie prosta. Zajmie najwyżej 10 minut.
Ważne, aby nie pomylić przewodów choć o ile dobrze pamiętam to na obudowie pompy są jakieś znaczniki.

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

wglogowski 

Wysłany: 02-02-2007, 11:44   

Mi też ciekło przez ten otwór w pompce paliwa. Ten otwór musi być to jest odpowietrzenie. Jak to zaślepisz pompka nie będzie pompować benzyny, a jak cieknie z niego olej to znaczy że zużyło się uszczelnienie wewnątrz pompki. Pompkę trzeba wymienić.

Odpowiedz do tematu