|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
KUPUJĘ TIPO 2.0 16V czy dobrze robię? |
Autor |
Wiadomość |
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 06-07-2006, 20:45 KUPUJĘ TIPO 2.0 16V czy dobrze robię?
|
|
|
no wreszcie udalo mi się zakończyć wojnę z samopomąca o kasacji mojego Tipka.I teraz chcę kupić innego. Mam namyśli 2.0 16 v CZy ktoś kto to ma moze pomóc. Na co zwracać uwagę ile pali i czy wogóle warto pchać się w ten model.
Mam na mysli konkretny
http://www.autogielda.com...oferta=15932572
Może ktoś wie coś o nim?
A swoją drogą rozumowanieubezpieczalni jest porazające.
Ponieważ samochód jest po kapitalce blacharki to poniewaz był naprawiany-jego wartość początkowa jest mniejsza
ALE ponieważ jest naprawiany po kapitalce to wartość pozostałości czyli wraku jest większa.
Czyli od wartości całego samochodu pomniejszonej ze względu na naprawe należy odiąć wartość pozostałości powiększonej o naprawe.
A ja myślałem że tylko twórcy Tipo byli pokręceni |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-07-2006, 21:06
|
|
|
powiem tak,troche juz jeżdze sedici,jesli chodzi o spalanie w mieście przy normalnej jeździe zmieścisz sie w 15 litrach gazu a mam najprostszą instalacje i od razu Ci mowie,że nie ma sensu ładowac do tego silnika instalacje z komputerami i innymi pierdołami,czyli ogolnie nie daj sie namawówić przez gaziarzy na jakies wynalazki,ogólnie jest to narmalne tipo tylko silnik "wepchali" ogromny no i troszke zawieszenie utwardzili,które na naszych drogach jest nie do wytrzymania,czyli napewno raz do roku wymiana wahaczy.Nie polecam takiego auta kupować z Polski,ale to juz nie mnie o tym decydowac,ja napewno bym tego "błędu" nie popełnił Na benzynie jest to istny szatan ( od 3,5 tys/obr) smiało sie mierzysz z bawarkami dwulitrowymi,ja nawet sie mierzylem kilka razy z alfa 156 2.4 jtd i chyba byłem skazany na sukces. Jak bedziesz kupowal to zwróć głównie uwage na układ przeniesienia napędu i skrzynie,to sa dwie rzeczy które mogą Cie ostro szarpnąć,jak kupisz w opłakanym stanie. Ogólnie jestem zadowolony z tego auta,nie słuchaj opini ludzi,którzy nawet Nimi nie jeździli i pier*** ze jest to skarbonka,każde stare auto jest skarbonką,ale nie kupisz auta z taka moca i wyposazneniem za taka kase,rodzinne niepozorne autko,którym objedziesz niejednego kozaczka w swoich golfach gti i to jest właśnie piękne w tym aucie,jak bedziesz chcial sie dowiedzieć wiecej to napisz do Mnie na gg z chęcią z toba pogadam i tak z ciekawości to ponoć tipa sedicivalvole są coraz droższe w niemczech aha jeszcze odnosnie tego ogłoszenia,to na dobre sedici musisz wyłożyć od ok 5 tyś PLN i niech Mnie nikt nie przekonuje,że tak nie jest,bo zrobi z siebie tylko niepoprawnego optymiste... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
RobertWroc
|
Wysłany: 07-07-2006, 00:15
|
|
|
Dziki serdeczne.Mi też cena ta wydaje sie dziwnie mała. bo nawet jeżeli spusci z niej 100,- to poprostu śmieszna jest. a powiem szczerze że miałem tipo 1.4 + gaz i jestem już zmęczony tak słabiutkim silniczkiem. Ale po niedzieli pojadę obejrzeć to cudo. Myślę że czasemwarto dać mniej i samemu zrobić aniżeli zapłacić więcej i mieć jedynie nadzieję że to co klient mówi zostało faktycznie zrobione
. Tym bardziej że nie wierzę że ktoś nosząc si.ę z zamiarem sprzedażyautka za bardzo dba o ie i naprawia konkretnie.
ALE PRZEKONAMY SIĘ |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
|
|
|
|
EASYKATO
Pomógł: 3 razy Wiek: 101 Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 353 Skąd: Bielany Wrocławskie
|
Wysłany: 07-07-2006, 07:46 Re: KUPUJĘ TIPO 2.0 16V czy dobrze robię?
|
|
|
RobertWroc napisał/a: | no wreszcie udalo mi się zakończyć wojnę z samopomąca o kasacji mojego Tipka.I teraz chcę kupić innego. Mam namyśli 2.0 16 v CZy ktoś kto to ma moze pomóc. Na co zwracać uwagę ile pali i czy wogóle warto pchać się w ten model.
|
Sprawdź czy auto jest opłacone
jeżeli jest dawno w kraju(kilka lat) poproś o polisę do wglądu (zniżki )
po numerze nadwozia sprawdzić możesz czy nie szczepan albo swap
sprawdź geometrię
sprawdź pracę silnika
sprawdź stan hamulców (tarcze)
sprawdź stan wydechu ( kolektor czy nie ma peknięć przy flanszy, i reszta układu)
sprawdź czy podłoga nie jest pordzewiała
warto sprawdzić czy w aucie działa lampka kontrolna wtrysku
Pamiętaj że zaraz po zakupie warto wymienić
rozrząd
wszystkie płyny, filtry i paski
[ Dodano: 07-07-2006, 08:48 ]
RobertWroc napisał/a: | Myślę że czasemwarto dać mniej i samemu zrobić aniżeli zapłacić więcej i mieć jedynie nadzieję że to co klient mówi zostało faktycznie zrobione
. Tym bardziej że nie wierzę że ktoś nosząc si.ę z zamiarem sprzedażyautka za bardzo dba o ie i naprawia konkretnie.
|
i dlatego za 2000 zł
nie spodziewałbym się superauta
ale sprawdź ceny usługi i elementów które warto wymienić po zakupie
wyjdzie drugie tyle na dzień dobry |
_________________ Sedicivalvole 3d '93
(Wytrzymał już ze mną 20 lat) |
|
|
|
|
rob
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 487 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 07-07-2006, 20:24
|
|
|
RobertWroc, koledzy bardzo szczegółowo ci przedstawili temat ,moge dodać że mój sedici przy zakupie miał 192,000 tyś wydech miałem wymienony zawieszenie też ale mam do wymiany uszczelniacze zaworów,pierścienie puszczają na pierwszym tłoku i dolewam dziennie 100ml(też wszystkie do wymiany) oleju,jeszcze mnie czeka plecionka na rurze wydechowej i mam gdzieś dziurke na kolektorze wylotowym (jak otwieram okno to mam smród w kabinie )
upieraj się by go odpalać na zimno
ostatnio była ładne sedici na allegro ale juz chyba poszło
na i cena jest podejrzana zebyś się nie w pier*ol w bagno
pozdróka i daj znać jak coś kupisz
[ Dodano: 07-07-2006, 21:26 ]
EASYKATO napisał/a: | warto sprawdzić czy w aucie działa lampka kontrolna wtrysku |
pytanko która to lampk kontrolna wtrysku?
dzięki |
_________________ Fiat Ducato 2.3 JTD
Mazda MX3 1.6 16v |
|
|
|
|
Krzychu
Wiek: 40 Dołączył: 03 Gru 2004 Posty: 159 Skąd: Koło / Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 07-07-2006, 20:37
|
|
|
Ja bym się nie pakował w takie auto, zbyt duże koszty jeśli chodzi o eksploatacje. Choc osiagi są niewątpliwie kuszące |
_________________ Projektowanie stron www
Forum Renault Megane
Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98 |
|
|
|
|
EASYKATO
Pomógł: 3 razy Wiek: 101 Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 353 Skąd: Bielany Wrocławskie
|
Wysłany: 08-07-2006, 13:37
|
|
|
rob napisał/a: | pytanko która to lampk kontrolna wtrysku?
dzięki |
prosze bardzo
świeci jak włączysz stacyjkę
gaśnie po odpaleniu
lub nie gaśnie jak coś jest nie tak
u mnie jest ona w punkcie A
w starszym modelu
sedici może być w innym miejscu
ale chodzi o samą "ikonkę"
częsty numer handlarzy zeby ukryć problemy z elektroniką silnika
po prostu wyciągają żarówki z zegarów
[ Dodano: 08-07-2006, 14:40 ]
Krzychu napisał/a: | Ja bym się nie pakował w takie auto, zbyt duże koszty jeśli chodzi o eksploatacje. Choc osiagi są niewątpliwie kuszące |
za 2000 PLN są bardzo kuszące i jeżeli stan auta jest dopuszczalny (do zakupu)
to będzie to najtańsze około 145 PS na rynku
decyzja i tak należy do kupującego
bez oglądania
sprawdzania
jazdy testowej
sprawdzania papierów
trudno coś doradzać przez internet
[ Dodano: 08-07-2006, 14:59 ]
ego napisał/a: | powiem tak,troche juz jeżdze sedici,jesli chodzi o spalanie w mieście przy normalnej jeździe zmieścisz sie w 15 litrach gazu a mam najprostszą instalacje i od razu Ci mowie,że nie ma sensu ładowac do tego silnika instalacje z komputerami i innymi pierdołami,czyli ogolnie nie daj sie namawówić przez gaziarzy na jakies wynalazki,ogólnie jest to narmalne tipo tylko silnik "wepchali" ogromny no i troszke zawieszenie utwardzili,które na naszych drogach jest nie do wytrzymania,czyli napewno raz do roku wymiana wahaczy.Nie polecam takiego auta kupować z Polski,ale to juz nie mnie o tym decydowac,ja napewno bym tego "błędu" nie popełnił Na benzynie jest to istny szatan ( od 3,5 tys/obr) smiało sie mierzysz z bawarkami dwulitrowymi,ja nawet sie mierzylem kilka razy z alfa 156 2.4 jtd i chyba byłem skazany na sukces. Jak bedziesz kupowal to zwróć głównie uwage na układ przeniesienia napędu i skrzynie,to sa dwie rzeczy które mogą Cie ostro szarpnąć,jak kupisz w opłakanym stanie. Ogólnie jestem zadowolony z tego auta,nie słuchaj opini ludzi,którzy nawet Nimi nie jeździli i pier*** ze jest to skarbonka,każde stare auto jest skarbonką,ale nie kupisz auta z taka moca i wyposazneniem za taka kase,rodzinne niepozorne autko,którym objedziesz niejednego kozaczka w swoich golfach gti i to jest właśnie piękne w tym aucie,jak bedziesz chcial sie dowiedzieć wiecej to napisz do Mnie na gg z chęcią z toba pogadam i tak z ciekawości to ponoć tipa sedicivalvole są coraz droższe w niemczech :bambam: aha jeszcze odnosnie tego ogłoszenia,to na dobre sedici musisz wyłożyć od ok 5 tyś PLN i niech Mnie nikt nie przekonuje,że tak nie jest,bo zrobi z siebie tylko niepoprawnego optymiste... |
jest sens ładować instalację sekwencyjną przy cenie gotowego zestawu 1200PLN+ montaż (tyle za ile się umówisz )- naprawdę warto
po pierwsze nie będzie zwężki przed przepustnicą
po drugie precyzyjnie można wystroić AFR i nie będzie za uboga/bogata mieszanka;
a jeżeli nie sekwencja to BLOS
czy kupujesz z Polski czy z Niemiec to i tak najważniejszy jest stan auta
a stan tipo stojącego za Odrą u Turka w komisie niekoniecznie będzie lepszy od używanego
przez kilka lat i solidnie serwisowanego w naszym kraju.
tipo w niemczech nie drożeją
po prostu zostały na sprzedaż tylko egzemplarze w lepszym stanie
uszkodzone (motorschaden, lagerschaden ,) są do nabycia nadal za 100-300Euro
a na dobre SEDICI trzeba wyłożyć tyle ile chce jego sprzedawca |
|
|
|
|
RobertWroc
|
Wysłany: 08-07-2006, 14:19 Nie kupuję Tipo 2.0 16V
|
|
|
No i po chęciach. Ja rozumiem używanie samochodu ale akurat ten to chyba był używany do wiejskich rajdów wokół stodoły.
Samochód w tym wieku ma prawo być wyeksploatowany ale nie zajechany.
Kierownica Momo może i kiedyś ładna ale po kilku przekładkach oraz nawiercaniu otworów(nie wie co to naba) tragedia felgi chyba okrągłe,silnik na skraju agonii.
Jaka cena takie autko.
Dzięki za wskazówki szukam dalej. |
|
|
|
|
EASYKATO
|
Wysłany: 08-07-2006, 14:33 Re: Nie kupuję Tipo 2.0 16V
|
|
|
RobertWroc napisał/a: | No i po chęciach. Ja rozumiem używanie samochodu ale akurat ten to chyba był używany do wiejskich rajdów wokół stodoły.
Samochód w tym wieku ma prawo być wyeksploatowany ale nie zajechany.
Kierownica Momo może i kiedyś ładna ale po kilku przekładkach oraz nawiercaniu otworów(nie wie co to naba) tragedia felgi chyba okrągłe,silnik na skraju agonii.
Jaka cena takie autko.
Dzięki za wskazówki szukam dalej. |
a czego się spodziewałeś ?
super stanu
po serwisach i przeglądach?
za dwa koła?
/////
a już na poważnie, zrobiłeś jakieś zdjęcia? |
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 08-07-2006, 15:55
|
|
|
Za 2 tysiaki to możesz tylko z niemcowni lub italiańców sprowadzić + oczywiście opłaty dla naszego państwa obojga kaczorów. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
EASYKATO
|
Wysłany: 08-07-2006, 17:52
|
|
|
Tomilee napisał/a: | Za 2 tysiaki to możesz tylko z niemcowni lub italiańców sprowadzić + oczywiście opłaty dla naszego państwa obojga kaczorów. |
a wziąłeś pod uwagę
koszt dojazdu z Włoch do kraju??
a nawet gdyby nie liczyć transportu (tam i z powrotem)
nie sądzę żeby za 400 Euro
(bo jeszcze trzeba tablice i ubezpieczenie)
można było kupić SEDICI w dobrym stanie
po zakupie robisz opłaty
i rejestrujesz
wymieniasz na pewno:
płyny + rozrząd od 1000zł w górę
(jak nie wymienisz to ryzykujesz )
jak chcesz bezpiecznie to wymieniasz:
amortyzatory + dodatki (ceny różne)
i
tarcze i klocki od 500 w górę
i
opony ( najtaniej 195/50/15 więc od 500 złotych w górę za komplet )
i już się robi trochę
a nie daj Boże
sprzęgło
albo wydech trzeba wymienić
////////////////////////////////////////////////////////////////// |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 08-07-2006, 21:27
|
|
|
RobertWroc napisał/a: | a powiem szczerze że miałem tipo 1.4 + gaz i jestem już zmęczony tak słabiutkim silniczkiem. |
Bleh, przesada Chyba jakimś zakatowanym 1.4 jeździłeś
Nie wiem, czy Ego się ze mną zgodzi, ale 2.0 16V to teraz auto dla hobbysty-kolekcjonera |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
EASYKATO
|
Wysłany: 08-07-2006, 21:44
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl napisał/a: | 2.0 16V to teraz auto dla hobbysty-kolekcjonera :) |
ja tylko takiemu sprzedam swoje auto
(tylko w dobre ręce) |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-07-2006, 08:36
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl napisał/a: | Nie wiem, czy Ego się ze mną zgodzi, ale 2.0 16V to teraz auto dla hobbysty-kolekcjonera |
może i coś w tym jest,ale ja akurat nie jestem ani hobbysta,ani kolekcjonerem od dawna miałem chrapke na takie niepozorne tipo... ale nie oszukujmy sie,bo za 2 czy nawet 3 tyś nie kupisz dobrego sedici |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
RobertWroc
|
Wysłany: 12-07-2006, 09:19
|
|
|
no i dzięki, po lekturze Waszych radosnych wpisów do których dorwała się moja małżonka efekt jest jeden DOSTAŁEM SZLABAN NA SEDDICI.
Ponieważ bardzo docenia moje talenty mechaniczne objawiające się w umiejętności doprowadzenia samochodu do mechanika,stwierdziła że taki samochód moze być zbyt kłopotliwy ,delikatnie mówiąc, i że lepiej kupić zwykły jakiś(nie wiem co to znaczy zwykły dla niej) albo poczekać aż skończymy remont w domu i kupić coś porządnego.
Ale że jakoś trzeba się poruszać będę sobie szukał czegoś innego.Ale jest duza szansa że będzie to tipo lub Tempra. Jakoś przywykłem do tej marki i juz nawet mniej wiecej wiem gdzie co jest pod maską.
Dzięki za fszysykie porady,skorzystam z nich wybierając kolejny. |
|
|
|
|
EASYKATO
|
Wysłany: 12-07-2006, 22:03
|
|
|
RobertWroc napisał/a: | no i dzięki, po lekturze Waszych radosnych wpisów do których dorwała się moja małżonka efekt jest jeden DOSTAŁEM SZLABAN NA SEDDICI.
Ponieważ bardzo docenia moje talenty mechaniczne objawiające się w umiejętności doprowadzenia samochodu do mechanika,stwierdziła że taki samochód moze być zbyt kłopotliwy ,delikatnie mówiąc, i że lepiej kupić zwykły jakiś(nie wiem co to znaczy zwykły dla niej) albo poczekać aż skończymy remont w domu i kupić coś porządnego.
Ale że jakoś trzeba się poruszać będę sobie szukał czegoś innego.Ale jest duza szansa że będzie to tipo lub Tempra. Jakoś przywykłem do tej marki i juz nawet mniej wiecej wiem gdzie co jest pod maską.
Dzięki za fszysykie porady,skorzystam z nich wybierając kolejny. |
żony trzeba słuchać |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|