|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wysokie spalanie |
Autor |
Wiadomość |
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 14-08-2007, 10:16 Wysokie spalanie
|
|
|
Co może być przyczyną zwiększonego spalania paliwa w Tipo 1.4?
Odkąd zatankowałem go do pełna (55l) to przejechałem do tej pory około 350 kilometrów i spaliłem przez ten okres prawie całe paliwo. Luźne obliczenia mówią że pali średnio 18 (!!!) litrów/100km. Co może być tego przyczyną? Bo wątpię że jest to moja "agresywna" jazda...
(Przypomnę tylko że przedtem samochód stał przez pół roku nie odpalany, może coś wtedy się zrobiło?) |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
kilolo
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 14-08-2007, 22:56
|
|
|
Jak sie zachowuje auto podczas jazdy?
Zacznij od swiec, sprawdz czy silnik pracuje na wszystkich cylindrach.
Mozesz tez podjechac gdzies na redulacje zeby ci wszystko posprawdzali, koszt okolo 50-70zl. |
|
|
|
|
stefan
Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 01 Cze 2007 Posty: 390 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 14-08-2007, 23:27
|
|
|
Nie odczuwam specjalnej roznicy w prowadzeniu. Jeździ jak zawsze...może minimalnie ma mniejszy zryw... |
_________________ Wnerwia mnie ten banner... |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 15-08-2007, 06:20
|
|
|
stefan napisał/a: | (Przypomnę tylko że przedtem samochód stał przez pół roku nie odpalany, może coś wtedy się zrobiło?) |
Pierwsze co bym zrobił ,to pojechał do diagnosty ,2 możliwość mało realna ,to jak paliwo było rozcieńczane jakimś rozpuszczalnikiem ,czy czymś tam ,to wiem z doświadczenia swojego sąsiada ,że też spali więcej ,on miał taki przypadek ,pojechał w trasę 300 km takim tipolem jak twój ,i zżarł mu np 18 litrów ,wrócił do Zielonej ,zatankował jakiś szajs na stacji ,znów zrobił tą samą trasę ,a tipol mu zżarł 30 litrów ,nie wiem czy tak faktycznie rozcieńczają ,nie wodą ,tylko czymś tam ,no ale sąsiad nie miał powodów żeby mnie okłamywać ,zatankował na shelu i spalanie wróciło mu do normy ,ale głowy za to nie daje że tak może być ,bo ja nigdy sie jeszcze z tym nie spotkałem ,jedź do diagnosty ,niech go sprawdzi
P.S
Ale masz biednego aviatorka ,żadnych kolorków ,sama biel i czerń ,czegoś mi tam brakuje |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
gulczas
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 28 Cze 2005 Posty: 171 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 15-08-2007, 08:57
|
|
|
Witam.
W pierwszej kolejności spreadź przewody, świece, kopułke i palec. Zapłon odgrywa dużą rolę - wiem jak u siebie miałem. Sprawz też sonde lambda o ile masz wtrysk lu b jedź na regulacjię gaźnika.. |
_________________ FIAT Tipo 1.4ie 1994r SREBRNY a jest BRAVO 1.8 GT
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|