|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Olej przekładniowy |
Autor |
Wiadomość |
look.toronto
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 29-03-2007, 11:24 Olej przekładniowy
|
|
|
Witam. Czy ktoś może zdradzić mi sekret jak przez ten mały otworek z przodu skrzyni biegów mam wlać olej??? Nie mam koncepcji jak tego dokonać. Może lejek i wężyk? nie jestem jednak pewien czy olej przeleci mi przez ten wężyk (z uwagi na lepkość i gęstość).
Dziękuję za wszelkie sugestie. |
_________________ Pozdrawiam :-)
Gość -
Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-03-2007, 11:30
|
|
|
zawsze wężyk i lejek, ale olej nie lej gwałtownie, bo się przypcha, niech leci powoli ale miarowo, w góra 10 minut całą skrzynię od zera zapełnisz;
ewentualnie - cienki , średnicy 1,5cm peszel zamiast wężyka i prosto do niego lej a koniec włóż do skrzyni; lej powoli, by peszlem powietrze troszkę mogło wracać do góry, wtedy też pójdzie szybko;
inna opcja - jak masz ręczną pompkę do oleju i wężyk - pompujesz;
jeszcze inna, błyskawiczna - jak masz _bardzo_ dużą strzykawę, ogromiastą, pobierasz olej i nią wstrzykujesz, wtedy stawia on opór ale i tak najszybciej leci, 2 minuty i gotowe, kilka dawek
możesz stać nieco pod górę to ci może będzie łatwiej? warto Ci wężyk np drucikiem gdzieś przyłapać w okolicach otworu jak będziesz lał, do czegoś, jakąś opaską albo dwoma, by się pod ciężarem oleju w nim płynącego nie wyślizgnął ze skrzyni;
do wyboru; pzdr |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 29-03-2007, 15:25
|
|
|
Ja mam taką tubę, do niej wlewam olej, zakręcam, na końcu mam rurkę z wężykiem i leję.
Taka jak by gigantyczna strzykawka. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 30-03-2007, 07:58
|
|
|
....a gdzie w ogóle jest ten tworek w skrzyni? bo mnie pewnie tez czeka zmiana oleju... |
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-03-2007, 08:32
|
|
|
mrk69 napisał/a: | ....a gdzie w ogóle jest ten tworek w skrzyni? bo mnie pewnie tez czeka zmiana oleju... |
Z przodu skrzyni , obok wkręconego czujnika świateł cofania . |
|
|
|
|
kristoff8
Wiek: 43 Dołączył: 17 Maj 2006 Posty: 30 Skąd: Kraków-skawinA
|
Wysłany: 25-04-2007, 05:54
|
|
|
ja mam takie pytanie, czy wlewał ktos z was olej syntetyczny do skrzyni? bo ostatnio mechanik mi taki zafundował - shell sf5288 75W-80, i czy to bedzie na tym chodzic? |
_________________ FiattipO 1,6 DOHC |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 25-04-2007, 07:53
|
|
|
kristoff8 napisał/a: | ja mam takie pytanie, czy wlewał ktos z was olej syntetyczny do skrzyni? bo ostatnio mechanik mi taki zafundował - shell sf5288 75W-80, i czy to bedzie na tym chodzic? |
Skrzynia powinna chodzić bo olej spełnia norme GL4, ale albo mechanik celowo wprowadził Cię w błąd albo sam nie wie co proponuje.
Olej ten jest mineralny i przeznaczony specjalnie do samochodów koncernu PSA
Info ze strony Shell'a: "Specjalny olej do ręcznych skrzyń biegów BE1 i układów przeniesienia napędu samochodów Peugeot i Citroën, ułatwiający przełączanie biegów w niskich temperaturach." |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
kristoff8
Wiek: 43 Dołączył: 17 Maj 2006 Posty: 30 Skąd: Kraków-skawinA
|
Wysłany: 25-04-2007, 14:56
|
|
|
pytam wlasnie bo gdzies w necie znalazlem ze jestt to olej syntetyczny, potem gzies indziej ze polsyntetyczny, a sądzac po cenie (63,- za 2l u mnie w okolicy) to na mineralny mi nie wygladał jezeli jedynie kierować sie ceną, faktycznie na stronie shella jest podane ze to mineralny, takze juz troche zgłupiałem i niewiem, narazie dwa dni na nim jezdze i nic sie nie dzieje:) |
_________________ FiattipO 1,6 DOHC |
|
|
|
|
Triton_GDY
witamy nowego
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 04-05-2007, 07:42
|
|
|
Do uzytkownika Kristoff8, najlepiej nadaje sie olej 80 W, bardzo wazna jest lepkosc danego oleju, mialem przeboje po zakupieniu moje Tipo, gdyz po zakupie bylo wszystko OK, natomiast po wymianie okazalo sie ze w zimniejsze dni musze przejechac samochodem jakies 5-7 kilometrow aby 2-ka i 3-ka jakos po ludzku zaczely "wchodzic". Wtedy mialem olej 80 W90 i byl to blad...dokladne porownanie umiescilem na poscie
http://forum.tempra.org/t...egow-vt6621.htm |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|