Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej przekładniowy
Autor Wiadomość
look.toronto 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-03-2007, 11:24   Olej przekładniowy

Witam. Czy ktoś może zdradzić mi sekret jak przez ten mały otworek z przodu skrzyni biegów mam wlać olej??? Nie mam koncepcji jak tego dokonać. Może lejek i wężyk? nie jestem jednak pewien czy olej przeleci mi przez ten wężyk (z uwagi na lepkość i gęstość).
Dziękuję za wszelkie sugestie.

Gość - ;)

Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-03-2007, 11:30   

zawsze wężyk i lejek, ale olej nie lej gwałtownie, bo się przypcha, niech leci powoli ale miarowo, w góra 10 minut całą skrzynię od zera zapełnisz;

ewentualnie - cienki , średnicy 1,5cm peszel zamiast wężyka i prosto do niego lej a koniec włóż do skrzyni; lej powoli, by peszlem powietrze troszkę mogło wracać do góry, wtedy też pójdzie szybko;

inna opcja - jak masz ręczną pompkę do oleju i wężyk - pompujesz;

jeszcze inna, błyskawiczna - jak masz _bardzo_ dużą strzykawę, ogromiastą, pobierasz olej i nią wstrzykujesz, wtedy stawia on opór ale i tak najszybciej leci, 2 minuty i gotowe, kilka dawek ;D
możesz stać nieco pod górę to ci może będzie łatwiej? warto Ci wężyk np drucikiem gdzieś przyłapać w okolicach otworu jak będziesz lał, do czegoś, jakąś opaską albo dwoma, by się pod ciężarem oleju w nim płynącego nie wyślizgnął ze skrzyni;

do wyboru; pzdr
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-03-2007, 15:25   

Ja mam taką tubę, do niej wlewam olej, zakręcam, na końcu mam rurkę z wężykiem i leję.

Taka jak by gigantyczna strzykawka.

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 30-03-2007, 07:58   

....a gdzie w ogóle jest ten tworek w skrzyni? bo mnie pewnie tez czeka zmiana oleju...

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-03-2007, 08:32   

mrk69 napisał/a:
....a gdzie w ogóle jest ten tworek w skrzyni? bo mnie pewnie tez czeka zmiana oleju...

Z przodu skrzyni , obok wkręconego czujnika świateł cofania .
     assistance

kristoff8 

Wysłany: 25-04-2007, 05:54   

ja mam takie pytanie, czy wlewał ktos z was olej syntetyczny do skrzyni? bo ostatnio mechanik mi taki zafundował - shell sf5288 75W-80, i czy to bedzie na tym chodzic?

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 25-04-2007, 07:53   

kristoff8 napisał/a:
ja mam takie pytanie, czy wlewał ktos z was olej syntetyczny do skrzyni? bo ostatnio mechanik mi taki zafundował - shell sf5288 75W-80, i czy to bedzie na tym chodzic?

Skrzynia powinna chodzić bo olej spełnia norme GL4, ale albo mechanik celowo wprowadził Cię w błąd albo sam nie wie co proponuje.
Olej ten jest mineralny i przeznaczony specjalnie do samochodów koncernu PSA
Info ze strony Shell'a: "Specjalny olej do ręcznych skrzyń biegów BE1 i układów przeniesienia napędu samochodów Peugeot i Citroën, ułatwiający przełączanie biegów w niskich temperaturach."

Moneta

kristoff8 

Wysłany: 25-04-2007, 14:56   

pytam wlasnie bo gdzies w necie znalazlem ze jestt to olej syntetyczny, potem gzies indziej ze polsyntetyczny, a sądzac po cenie (63,- za 2l u mnie w okolicy) to na mineralny mi nie wygladał jezeli jedynie kierować sie ceną, faktycznie na stronie shella jest podane ze to mineralny, takze juz troche zgłupiałem i niewiem, narazie dwa dni na nim jezdze i nic sie nie dzieje:)

Triton_GDY 
witamy nowego

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-05-2007, 07:42   

Do uzytkownika Kristoff8, najlepiej nadaje sie olej 80 W, bardzo wazna jest lepkosc danego oleju, mialem przeboje po zakupieniu moje Tipo, gdyz po zakupie bylo wszystko OK, natomiast po wymianie okazalo sie ze w zimniejsze dni musze przejechac samochodem jakies 5-7 kilometrow aby 2-ka i 3-ka jakos po ludzku zaczely "wchodzic". Wtedy mialem olej 80 W90 i byl to blad...dokladne porownanie umiescilem na poscie

http://forum.tempra.org/t...egow-vt6621.htm
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu