Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy to ma sens?
Autor Wiadomość
RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 10-04-2008, 20:30   czy to ma sens?

Witam,ulegajac naciskom syna i presji czasu zaczynam myśleć poważnie o wymianie komputera na nowszy model.
Jednak , że troszkę się zapóźniłem w tych wszystkich nowościach i szczerze mówiąc totalnie nie wiem o co chodzi.

Chcę kupić kompa z procesorem QAD min 2.6, kartą graf NVidia 8600-8800 2-3MB RAM
Tylko że nie bardzo wiem czy to ,ma sens. Wiem w/g reklam taki zestaw wręcz odleci.
Ale nurtuje mnie pytanie czy tak jest naprawdę?

i o ile lepszy wydajniejszy będzie od mojego obecnego zestawu:
Intel Pentium IV 3 GHz Hyper Trade
NVidia G Forcr 6600Gt
2 Mb RAM

i czy naprawdę zauważalna będzie różnica. no na tyle by się wykosztować?
I dlaczego nizej taktowany procesor ma być szybszy?
czy te 2,6 to prędkośc całosci czy poszczególnych rdzeni.?

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 10-04-2008, 20:36   

Na grach na pewno zauważysz różnicę to pewne, a o to zapewne chodzi synowi :D
Generalnie przy korzystaniu z neta i podstawowych aplikacji na pewno nie.
Tylko, czy nie lepiej kupić porządniejszą grafę bo ze specyfikacji to Twój sprzęt jest całkiem OK.
Jeśli chodzi o quada to oczywiście 2,6 razy cztery :)

assistance   Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 10-04-2008, 20:42   

No tak ,lepsza grafa pewnie by rozwiazała problem ale mam pecha ,wynik nieznajomosci tematu-wcisnęli mi płytę główną na AGP a na to najmocniejsza katra graficzna jaką produkują jest właśnie 6600GT.
Więc możliwosci modyfikacji sie kończą.

Emf 

Wysłany: 10-04-2008, 20:45   

Nie no bez przesady, że 6600GT jest najmocniejsza, raczej kiedyś była ;)

GF

ATI

assistance   Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 10-04-2008, 20:47   

Emf, najmocniejsza na AGP.
Następne już robią ty;lko na PCI Inne sloty. Niby są jakieś przejściówki ale to juz rzeźbienie...
Natomiast jeżeli chodzi o serię 7...
jest słabsza.
tu akurat troszke postudiowałem specyfikacje,chociaż wiele danych nic mi bnie mówiło to jednak dokopałem się do informacji ze właśnie karty nieparzyste sa uboższe.
i tak 6600 GT jest znacznie mocniejsza od 766 a nawet 7800 GS
chodzi o te literki z tyłu
Seria 8.... jest już tylko na PCI....
Zresztą argument w postaci specyfikacji na pudełku z grą zalecane 8... lub mocniejsze.
w zasadzie żaden program czy gra nie jest dedykowana pod 7...

no i cytayt z jednego z ogłoszeń z GF 7800GT:
panoramicznych rozdzielczościach - aż do 2560x1600 w SLI
SLI czyli dwie karty połączone razem....

Moneta

Emf 

Wysłany: 10-04-2008, 20:51   

RobertWroc, ale nawet jak chcesz zmienić slota to porządna płyta główna to wydatek 300-400zł.
Do tego grafa i mieścisz się spokojnie w tysiącu.
Zakup nowego zestawu Quada to wydatek min. dwa-trzy razy taki bo sam procek Quad 2,66 kosztuje powyżej tysiączka.

assistance   Moneta

Adonay 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-04-2008, 20:57   

Nie wgłębiając się w szczegóły taktowania - kup porządnego GF coś z 8800GT za 800zł na PCI-E, wyczyść system i zrób defraga a różnica będzie gigantyczna :) Na pewno to styknie - nie można za bardzo dzieci rozpieszczać ;)

RobertWroc napisał/a:
2 Mb RAM

No i dokup dzieciakowi ze 2GB bo pewnie dlatego mu mulą gry :lalala:

Łeee nie doczytałem, że AGP... no to fakt, płytkę wypadałoby wymienić i to już na taką obsługującą DDR3, a potem wszystko już wymienić...a nie wiem ja się nie znam :P

Moneta

MupiK 

Wysłany: 10-04-2008, 20:58   

Moja dzialka hehe
Pytanie ile chcesz wydac? Moze byc na PW chetnie cos ci zloze ;-)
Na chwile obecna QAD core przecietny smiertelnik nie jest wstanie wykorzystac. A i aplikacje ktore go wykorzystuja mozna na palcach jednej reki policzyc

Ostatnim hitem jest seria 8xxx
E8200-bardzo dobry procesor spokojnie robi 3,5GHz a z dobra plyta robi 4,0Ghz lekkim leszczem
E8400-chwilowo jeszcze oficjalnie bardzo drogi ale na wypasie spokojnie robi 4,0Ghz nasz rekord to 5,8Ghz na suchym lodzie.
E8500- za drogi w stostunku do parametrow
Jesli niskobudrzetowka to E4500 jest rozsadnym wyborem

Grafika
8600- na chwile obecna bardzo potanialy ale wydajnosc taka sobie
8800GS- dosc fajna cena i niezla wydajnosc
9600GT- najnowsze dziecko bardzo dobra cena i wydajnosc

Plyta glowna
Warto kupic cos dobrego polecam cos na IP35 albo IP31 jak ograniczony budrzet i markowe MSI,ASUS,GIGABYTE

Dysk twardy
Ma naprawde duzy wplyw na szybkosc komputera bardzo szybkie sa seagate 250/500 Gb z serii NS ewentualnie seria AS tylko ciut gorsza a duzo latwiej dostac

Pamiec
Dobre pamieci DDR800 2x2GB ostatecznie 2X1GB, lub jesli cie stac to pamieci 1066+ przydaja sie jesli bedziesz podkrecal sprzet co robi teraz 75% ludzi

Zasilacz
Warto kupic cos markowego nawet jesli ma mniej W-atow napewno bedzie cichszy i rzeczywiscie bedzie dawal wiecej mocy niz super hiper 600W z marketu

To tak w telegraficznym skrocie

** Dodano: 10-04-2008, 22:00 **
pfff ale zescie postow nastukali jak pisalem:D
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 10-04-2008, 21:01   

Zadaj sobie pytanie do czego potrzebujesz ;)
Jeżeli 3/4 to internet, mp3, filmy to nie ma najmniejszego sensu.

Jeżeli grasz i syn też pogrywa to zawsze jest sens ;)

Ja mam laptopna z 2005 roku i ... nei jest już demonem szybkości, ale chodzi, starcza do wszystkiego.

W domu mam zaś stacjonarkę, tam siedzi jeszcze Athlon64 3400+, 1GB ram, Radeon 9600 i też wystarcza do wszystkiego. Jeśli już gram to jedynie w star gierki typu CounterStrike czy np. WoW.

Pewnie jak bym grał w nowości to myślał bym o tym więciej (tzn. o zmiane komputera).

Co do procesoró iluś tam rdzenionwych. Prawda jest taka, że nieduża część oprogramowania potrafi z tych dobrodziejst korzystać. Głównie jakieś aplikacje graficznie, kodujące strumień audio/video.

RobertWroc 

Wysłany: 10-04-2008, 21:03   

właśnie boli mnie cena...
Tylko ze jak napisałem-poszedłem po kompa naiwnie wierząc że gośc w sklepie wie co sprzedaje,jest uczciwy i ma na celu moje zadowolenie.
Ale gośc okazał sie dbać zarówno o zadowolenie moje jak i swojego szefa...
mam płyte główną która nie tylko ma wejscie AGP to jeszcze sloty na karty pamięci są przystosowane pod DDR chyba 400.
Tak więc modyfikacja kompa to w zasadzie kupno płyty,karty graficznej,kości pamieci RAM noowego zasilacza(mam 350W)
Zestaw w sumie był dobry i w zasadzie jest ...gry moze nie udą ma High ale na średnich spokojnie wyciągają.

Jednak kupując nowy,drugi komputer po cichy chcę załatwic jeszcze jeden problem.
Stary wstawić do córki-8latce wystarczy na jej gierki. Wówczas odczepi się od mojego laptopa.
I skończą się wojny z Synem.
Czyli w sumie te 3-4000 ,- za święty spokuj czasem chyba warto dać.
Tym bardziej ze sam lubie troszkę pograć. Teraz tłukę na serwerze Call of Duty 4.
Jedyne co mnie boli to właśnie obawa że sprzedawca znów poprostu mnie natnie i wciśnie mi coś co będzie pozornie świetne a w konsekwencji okaże się pomyłką.
Na szczęście kupno nowego kompa to czerwiec-lipiec więc mam czas na dokszta kcanie.

Zastanawiam się czy w sumie samemu nie złozyć. nie wiem wydaje suię to proste. Teoretycznie...

Adonay 

Wysłany: 10-04-2008, 21:04   

W każdym razie jak się zdecydujesz, to mogę Ci polecić kumpla, który ma firmę i może nawet załatwię upust ;)
Jak będziesz zainteresowany to puść info na PW
     Moneta

miszko 

Wysłany: 10-04-2008, 21:04   

MupiK napisał/a:
Dobre pamieci DDR800 2x2GB ostatecznie 2X1GB

Do gier to się zgodzę, ale tak do normalnego użytkownia typu net/mp3/filmy to 1GB spokojnie starczy.
No ewentualnie jak korzystasz z programów graficznych czy jakiś które zjadają pamięć.

Adonay 

Wysłany: 10-04-2008, 21:07   

miszko napisał/a:
1GB spokojnie starczy.

A ja właśnie wczoraj kupiłem kolejny GB (łącznie 2), bo pulpit mi zżera 670MB... także jak dla mnie 2GB jest standard obecnie
     Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 10-04-2008, 21:12   

Mupik-miało mi rozjaśnić.
a nie zaciemnić.
dotychczas wiedziałem ze QAD to poprostu ilośc hertzów a noie jakieś tam E ( e to raczej z konserwantami się kojarzyło)

I w łaśnie takich lamerów wykrecaja sprzedawcy....

jak napisałem w okolicach wakacji jak wyrobie z kasa be de chciał wydać jakieś 3-4000,-
z założeniem i nadzieją ze pochodzi jakieś 3-4 lata.(obecny dzielnie wyrabiał ok 2.5 roczku-dopiero CRISIS go rozłożył znzczy zmusił do pracy na low i medium detalach)

Miszko jak dla mnie wystarcza w zupełności laptop , mam LIVEBOXA i przez wi-fi łącze wszystko.
Natomiast cóż dzieciak ma wymagania jak pożadna firma graficzna.

dlategoi zastanawiam sie nad rozwiazaniem kuzyna-zamiast kupować nowego kompa -kupił PlayStation 2. + 42calowa plazma i...po kłopocie.
Jak stanieja konsole i gry na nie to kupi PS3 i ma te wszystkie wymagania i specyfikacje w poważaniu-głęboikim

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 10-04-2008, 21:22   

boshe tak czytam o tych waszych sprzętach i jak pomyślę, że jeszcze 10 latek temu
"smigałem" na SX33mhz 2mb ram i grafiką chyba 1mb to mi się włos na głowie jeży :P
RobertWroc, chce oddawać dziecku kompa kilkakrotnie lepszego od tego co mam teraz (2133mhz 768MB ram graf. 128MB), normalnie czuję się jak w prehistorii :P
sam siedze na lapku 1133mhz i 128MBram graf. 16MB i wystarcza mi do wszystkiego czego potrzebuję (choć ramu bym przygarnął więcej)

MikoY 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 10-04-2008, 21:30   

Jeśli chodzi o grafikę to poszukaj GF 9600 GT. Wydajność jak 8800 GT a jest tańsza.
Do tego nowa płyta główna i będzie fruwał:)
No i nie wiem ile MHz ma Twój RAM.

A jak byś chciał wymienić trochę więcej to polecam taki zestaw:
Płyta Asus P5K - niecałe 300
Intel Core 2 Duo E4500 2.2 GHz za 350 (przestawiasz taktowanie magistrali i masz 3 GHz)
Asus GeForce 9600 GT 512MB - około 500
i ewentualnie Geil DDR2 PC6400 2x1024MB ULTRA 800MHz CL4 za jakieś 150

kurde od tego kombinowania sam się napaliłem (mój PieCyk ma już dobre 5 latek)

RobertWroc 

Wysłany: 10-04-2008, 21:37   

yoyo, mi też w zupełności wystarcza mój Acer Aspire 3692 z jakimś chpsetem graficznym zamiast karty.
MS PROJECT i MS OFFICE smigaja aż miło.
Net również, filmy odtwarza,nawet serie gier Barbie idą.
A komputer to faktycznie głównie słuzy do grania. Czasem przekonwertuje jakis filmik z Torrenta,i to cała wykorzystanie mocy.
Dlatego jak napisałem -rozwazam -możliwośc dokupienia drugiego kompa.Ale też biorę pod uwagę opcje PS.
Oni szybciej podnoszą wymagania tych gier niz ja nadązam z wymianą kompów.
Chociaż tutaj ciekawostka. nAjnowsze cudo HELLGATE London idzie na wery High. bez zacięc i zgrzytów.
CoD 4 - High -równie ż świetnie(troszke zmniejszyłem rozdzielczośc)
Więc czasem myślę że jest to jakaś zmowa pomiędzy Intelem i NVidią, oraz producentami gier.
Zastanawiające jest ze na krótko przed premiera gier typu Crisis czy BIOSCHOCK do sprzedaży trafiają karty obsługujące te gry w 100%.
W chwili rozpoczęcia produkcji i tworzenia gry jej autorzy wiedzą ze obecne karty nie pociagną. Wiedzą ze nie ma żadych kart. I naraz NVidia wypuszcza serię 8 które daja radę .A RAdeony nie dają.
I jak tu nie wierzyć ze się dogadali wspólnie jak wyciągnąc ode mnie kasę?

A taki Hellgate, nowe dzieło, nowej firmy ,bez układów i powiazań. doskonale zoptymalizowane żadnych super wymagań.Za to frafika i efekty baardzo fajne.
Call of Duty 4 - to samo.
A wyskakuje jakieś bioware ze swoim bioschockiem i wymagania jak z kosmosu.
Ok rozumiem że Crizys miał ukazać pełna moć DX10 i VISTY.
ale bez przesady .
Z test DRIVE im bnie wyszło tak zamieszali z wymaganiami ze fszystkie fora na całym swiecie pękały od postów typu mam super sprzęt i mi sie tnie.
Jeden PATCh i nic Drugi i nic. Cieła sie jak diabli.

ok właśnie wymyśliłem sobie teorie spiskową.
ide spać bo zaraz dojdę do wniodsku ze firmy komputerowe to zło całego świata i dołącze do Zielonych,n oflaguje sie zgaszę prad odetne kable wyłacze neta i bede wolny........
Krwiopijce jedne...

Adonay 

Wysłany: 11-04-2008, 06:32   

Ja sobie wyznaczyłem The Elder Scrolls jako podstawę do wymiany kompa.
Jak mi III czyli Morrowind nie chodziła, to wymieniłem, to samo było przy IV - Oblivion. Pojawi się V to zmienię kompa ;)
Robertwroc proponuję Ci to samo, będziesz miał mniej więcej orientację co i jak szybko się zmienia :) Tylko nie wybieraj sobie do tego Super Mario ;)
     Moneta

miszko 

Wysłany: 11-04-2008, 08:58   

Adonay napisał/a:
ja właśnie wczoraj kupiłem kolejny GB (łącznie 2), bo pulpit mi zżera 670MB... także jak dla mnie 2GB jest standard obecnie

Pewnie Vista? Ona na start zjada z ~400MB pamięci. Dorzucić inne programy, sterowniki obsługujące urządzenia i niestety szybko rośnie.

Ja mam XP i mój aktualnie zjada 291MB ramu przy uruchomionym GG, Operze i The Bat (program pocztowy).

Jak narazie XP najlepszy dla mnie, Vista przereklamowana ;)

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 11-04-2008, 09:17   

A ja chce same flaki w kompie wymienić ,czyli ramy ,grafika ,procek ,płyta główna która będzie dopasowana do tego wszystkiego ,no i na pewno zasilacz będzie trzeba ,mi chodzi wymienić to wszystko pod względem gier ,macie jakieś propozycje ,zestawy ,co by najlepiej spasowane było :lol:

Adonay 

Wysłany: 11-04-2008, 09:50   

miszko napisał/a:
Pewnie Vista?

A właśnie nie Vista :) Ja lubię sobie zapodawać różne programiki ciekawe, a potem nie zawsze się da po nich posprzątać... poza tym nie chcę tak co chwila stawiać systemu albo używać NG, bo mam oryginalną windę (boję się ponownej rejestracji :P ). To pierwszy raz od 15 lat, kiedy system mam dłużej niż 2 miesiące (a konkretniej to już 1,5 roku).
Także jedynie czyszczę rejestr i dysk i inne, ale nie jestem w stanie zlokalizować wszystkiego, więc skoro nie da się wyrzucić śmieci, trzeba kupić większy kosz ;)

grabarz napisał/a:
A ja chce same flaki w kompie wymienić ,czyli ramy ,grafika ,procek ,płyta główna która będzie dopasowana do tego wszystkiego ,no i na pewno zasilacz będzie trzeba

No to w sumie wszystko musisz wymienić :)
Ja zawsze w takim przypadku sprzedaję kompa i kupuję nowego (zostawiam sobie tylko HDD)

Tutaj możesz przejrzeć kompy, których wysyłkę sam mogę nadzorować - ale to tylko dla forumowiczów !
Jak będzie potrzebny jakiś sprzęcik to też chętnie zbiję dla Was cenę.
Tylko nie traktujcie tego jak reklamę, a jak przysługę :)
     Moneta

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 11-04-2008, 12:09   

Adonay napisał/a:
Tutaj możesz przejrzeć kompy, których wysyłkę sam mogę nadzorować - ale to tylko dla forumowiczów !
Jak będzie potrzebny jakiś sprzęcik to też chętnie zbiję dla Was cenę.

poprzeglądam ,jak będe zainteresowany dam ci na pewno znać ;)

Adonay napisał/a:
No to w sumie wszystko musisz wymienić :)

no w sumie tak ,choć obudowa moja mi sie podoba :P

Adonay napisał/a:
Tylko nie traktujcie tego jak reklamę, a jak przysługę :)

gdzież byśmy śmieli ;) :D

RobertWroc 

Wysłany: 11-04-2008, 18:52   

Adonay czym różni się ten komputer od tego>?

tylko nie pisz mi bo ten ma to a ten tamto tylko jasno i prosto bo ten pociągnie to a tamten wyłoży się na pixelshaderach np.

jak coś odezwe się do ciebie na przełomie cerwiec lipiec....

romano 

Wysłany: 11-04-2008, 20:02   

RobertWroc,
Po ci 4-rdzeniowy proc i tak większość aplikacji go nie wykorzysta, najrozsądniej jest kupić procek intela E8200 do tego grafa GF9600GT plus 2GB Ram, przy 4GB potrzebny jest 64 bitowy system, pod 32bitowym widziane jest max 3,2GB do tego dobry zasilacz i gierki będą hulać.

Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 11-04-2008, 23:46   

romano, odpowiem Ci tak szczerze- bo dzisiaj mnie na niego stać. bo mogę sobie pozwolić na dwa kompy w domu.Ale nie wiem czy za rok będe mógł sobie pozwolić na nowego kompa.Tal jak rok temu nie mogłem, i... pamiętram jak sam byłem mały,chodziłem do szkoły.W domu się nie przelewało.Wiem, pamiętam co czuje dziecko które chodzi w spodniach z darów ( pewnie młodsi nie wiedzą o co mi chodzi....) gdy króluje Wrangler z Pewexu...

A Quad...teraz jest troszkę ponad możliwości gier.. ale za rok? Dwa?
Inna kwestia-załżyłem tren temat bo sam tak naprawdę nie wiedziałem o co chodzi z tym procesorem i zastanawiałem się dlaczego procek 2,6 ma by lepszy od mojego 3.0? teraz wiem ze chodzi o to że to jest 2.6 x 4.
Inny pow ód tak jak napisałem wcześniej-nie wiem co szybciej się rozwija-wymagania gier czy możliwości sprzetu. Wiem jakaś dziwna logika ale lepiej teraz zainwestować troszke więcej niż potem załowć

Odpowiedz do tematu