Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Napięcie ładowania
Autor Wiadomość
kris_ldz 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 01-02-2009, 22:59   Napięcie ładowania

Siemanko, może temat był już na forum, szukam od 30 minut i nie znalazłem, więc piszę :] Jakie powinno być napięcie ładowania podawane przez alternator? (1.6 ie)

powoli do przodu... -->

Moneta

MARIOVIRUS 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-02-2009, 23:06   

~14,4
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest
     assistance   Moneta

kris_ldz 

Wysłany: 01-02-2009, 23:09   

no to wyglada na to że ładowanie mam ok, akumulator ma kapke ponad rok (Centra Futura) a kropka na nim jest cały czas czarna (doładuj), dodam, że mam problemy z odpalaniem :/ Chyba w takim razie coś się stało z aku... będę musiał podjechać na serwis gwarancyjny, ale znając życie coś sobie wymyślą...

powoli do przodu... -->
     Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 02-02-2009, 00:20   

Wiesz co z tą diodą to jest różnie. Mój dziadek kupił aku centry i ciągle miał zieloną, ale kiedyś zapomniał lampki wyłączyć i kilka dni auto stało tak bezwiednie. Aku padł, ale po całonocnym podładowaniu dioda nadal nie świeciła (centry mają jakoś 3 poziomy tego świecenia) i nie świeci, chociaż napięcie aku ma dobre i auto odpala normalnie - ostatnio przejechałem całe podwórko na rozruszniku i kawałek pod górkę, bo przez świece nie chciał odpalić i po wymianie świec odpalił normalnie, a dioda pokazuje "doładuj". Diodą się nie sugeruj, bo to bajer, który ma prawo się popsuć. Podładuj aku, zobacz czy nie masz nigdzie wycieku i zbadaj jakie napięcie ma aku przed odpaleniem. Jak masz ważną gwarancję to nie zaszkodzi zapytać co jest 5.

kris_ldz 

Wysłany: 02-02-2009, 00:39   

no właśnie ładowałem niedawno, w tej chwili ma 12,8V... Tylko kurcze jeżdżę codziennie, po kilkanaście kilometrów, a po każdej nocy odpalał ale niebezproblemowo... ma taki moment jakby przysiadł i nagle start... czekam jeszcze teraz aż mi przyślą rozrusznik, bo szczotki mi sie przywieszaja (słychać trykanie czasem), w tygodniu go wymienie... Najgorsze jest to ze w przyszlym tyg jade w gory i obawiam sie ze pojde spac, a rano nie uruchomie auta...

powoli do przodu... -->
     Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 02-02-2009, 09:36   

kris_ldz, sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :D Problemy z porannym uruchomieniem są spowodowane nie w pełni sprawnym rozrusznikiem. Ładowanie z altka powinno się mieścić w przedziale 14,3 - 14,6 (dla Magneti Marelli) i 14,0 - 14,3 (dla Bosch, Lucas i Mitsubishi). Napięcie na aku po nocy nie powinno być niższe od 12,5V. I nie sprawdzaj napięcia nigdy bezpośrednio po wyłączeniu silnika, bo przez kilka minut będzie pokazywał nawet powyżej 13V, a normuje się dopiero po kilku godzinach. Tak więc wynika z tego, że prądy masz w normie :)
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Mayones84 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 02-02-2009, 11:47   

Proponowałbym zmierzyć napięcie podczas rozruchu a dokładnie jego spadek, nie powinno spaść poniżej 11V a na pewno juz poniżej 10V wtedy wykluczysz akumulator choć nie zawsze*. Można pokusić się o pomiar impendacji instalacji bo może być tak że gdzieś ma przebicie do masy. Ale wszystko wskazuje na łożyska w rozruszniku i wieksze opory. Wiele czynników może mieć wpływ na wynik końcowy pomiaru.

*- wieksze opory = wiekszy spadek = dobry aku

kris_ldz 

Wysłany: 02-02-2009, 15:22   

kurde no właśnie dzisiaj nawet na kablach nie odpalil :/ napięcie na akku przy próbie rozruchu spadało do 9 z kawałkiem, ale nawet na kablach przygasała kontrolka od akumulatora podczas próby rozruchu

** Dodano: 03-02-2009, 00:48 **
Wymienili mi dzisiaj rozrusznik, jednak po wymianie już zupełnie nie kręci... Sprawdzany był na krótko i działał... Wygląda na to że nie dostaje sygnału ze stacyjki... W czym może być problem? Sprawdzałem kostkę od stacyjki, wymieniłem ją na drugą (akurat mialem w domu), ale problem dalej jest... jak był... Gdzie szukać rozwiązania? Kuzyn sugerował coś z imobilaizerem... Chciałem złączyć na krótko w imo kable od rozrusznika ale nie mam pojęcia które są od niego...?? Wszystkie czarne :sciana:
Dodam że przed wymianą rozrusznika stary kręcił tylko się zacinał... Rozrusznik wymienili w NORAUTO i chyba coś innego spier..olili...

powoli do przodu... -->
     Moneta

Mayones84 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 07-02-2009, 10:35   

Sprawdź najpierw czy jest napięcie na grubym przewodzie, powinno być bo jest bezpośrednio z aku. Następnie sprawdź czy jest na sterowaniu i tu raczej na pewno go nie ma:) Może to być tak jak piszesz coś z immo ale również przerwa w obwodzie. Jak chcesz sprawdzić jak kreci to przyłóż zewnetrzne napiecie do sterowania

Odpowiedz do tematu