|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Odpowietrzenie skrzyni korbowej czyli odma |
Autor |
Wiadomość |
M@ciej
Pomógł: 1 raz Wiek: 57 Dołączył: 22 Lut 2005 Posty: 110 Skąd: Węgielsztyn
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 20-10-2006, 11:50 Odpowietrzenie skrzyni korbowej czyli odma
|
|
|
Witam !
Przeglądając różne wątki z dziedziny mechaniki samochodowej znalazłem taki artykuł :
http://www.motofakty.pl/a...niana_odma.html
Jak wynika z niego i kilku innych, które przeczytałem jest to zapomniany ale ważny element związany z silnikiem pojazdu spalinowego.
W bardzo wielu postach poruszanych na tym forum można znaleść problemy związane z wyciekami oleju przez uszczelki, nie równą pracę silnika a nawet gaśnięcie jednostki napędowej.
W związku z powyższym może należy bliżej zapoznać się z problemem i rolą elementu jakim jest odma silnika. Być może choć kilka problemów, których próbę rozwiązania podjęto na tym forum można by było uniknąć. Tym bardziej, że nasze autka są już wiekowe i mają najechane wiele mil. |
_________________ Pozdrawiam !
Jeżdżę Tipo 2.0 16V
Szybko mija mi czas. |
|
|
|
|
Mucha
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 20-10-2006, 16:17
|
|
|
A więc co do odmy to:....
Wcześniej ciekł mi olej normalnnie strumieniami z pokrywy zaworów bo wyczyszczeniu odmy oraz po wypaleniu filterka znajdujacego sie w niej silnik nie cieknie pracuje jakby rowniej i jak sadze z tego co zauwazylem same plusy czyszczenia odmy.Nie jest to wielkka robota wiec polecam wszystkim
Pozdro 4all |
|
|
Kaputzin
Pomógł: 6 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Sty 2009 Posty: 157 Skąd: Kobylanka/UK
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-02-2009, 10:01
|
|
|
No dobra panowie a jak ją wyczyścić i ewentualnie wypalić ten filterek? |
_________________ *** Fiat Tempra 1.6 MPI, Benzyna/LPG, '95, 200 000, DGT, zieleń perłowa***
"Gdy opuści mnie granie, miej w opiece mnie Panie" |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-02-2009, 21:03
|
|
|
Kaputzin, ten filterek to taka zakręcona spiralka wkładana na pocztku węża od odmy wyciąg wypłukaj porządnie, lub wypal nawet nad palinikiem w kuchni, przedmuchaj wąż od odmy z osadu i będzie git |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Kaputzin
Pomógł: 6 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Sty 2009 Posty: 157 Skąd: Kobylanka/UK
|
Wysłany: 12-02-2009, 23:29
|
|
|
Dzięki ... jutro pewnie się tym zajmę, a czas chyba najwyższy bo widziałem tam ślady oleju przy wejściu odmy do bloku silnika, a nawet gdyby było w porządku to i tak warto tam zajrzec bo wiem, że poprzedni właściciel raczej nie dbał o autko:( Plus jest taki, ze przynajmniej mogę się teraz poduczyć co nieco:)
Panowie zajrzałem tam wczoraj. Sprawa prosta i szybka ... Zdjąłem węża - widziałem, ża na końcówce ma już trochę nazbieranego syfu, więc wyczyściłem to. Zastanawiałem się czy ruszać tą kopułkę wkręconą do bloku silnika bo się bałem czy tam co nie wypadnie z niej do miski ... stwierdziłem, że jak nie spróbuje to się nie przekonam i odkręciłem - to co zobaczyłem w środku to normalnie masakra - ile tam było syfu i szlamu! Szmatka, rozpuszczalnik, palnik i godzinka i po sprawie a i od razu silnik inaczej pracuje:) |
_________________ *** Fiat Tempra 1.6 MPI, Benzyna/LPG, '95, 200 000, DGT, zieleń perłowa***
"Gdy opuści mnie granie, miej w opiece mnie Panie" |
|
|
|
|
faust66
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 30-04-2009, 10:28
|
|
|
A ile może kosztować nowy wężyk do odmy? Mój mocno popękany jest i wymiana by się przydała. |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 30-04-2009, 11:25
|
|
|
Kosztuje nie duzo, ale z tego co wiem ciezko dostac... |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
aro
Wiek: 36 Dołączył: 04 Wrz 2008 Posty: 123 Skąd: Gorzyczki
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 30-04-2009, 14:06
|
|
|
faust66 napisał/a: | A ile może kosztować nowy wężyk do odmy? Mój mocno popękany jest i wymiana by się przydała. |
Taki wężyk sobie sam dorobiłem. Kupiłem pare metrów wężyków, się troche pobawiłem i po sprawie. |
_________________ Lancia Dedra 1.6 - w przyszłości również Lancia:) |
|
|
|
|
maciek_wk
Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 568 Skąd: Chorzów/Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-05-2009, 20:25
|
|
|
ubek napisał/a: | Kosztuje nie duzo, ale z tego co wiem ciezko dostac... |
nie jest ciężko...włoski zamiennik jakies 30 zł |
_________________ jest...BRAVO 1.6 jtd Dynamic ...mojej kobiety
jakieś służbowe toczydło Renault Megane Grand Tour 1.5 dci |
|
|
|
|
faust66
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 07-05-2009, 21:43
|
|
|
hehe, pytałem wszędzie, nie ma, nie robią takich a na zamiennika nie trafiłem. Pozostaje samemu dorobić, choć gdyby ktoś miał to bym wziął bez gadania. |
_________________ Tempra 1.4ie + Lpg (1994, 180tys km) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|