|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Coś ze sprzęgłem czy ze skrzynią? |
Autor |
Wiadomość |
Piotrasik69
witamy nowego
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 23-09-2011, 23:01 Coś ze sprzęgłem czy ze skrzynią?
|
|
|
Od dwóch dni podczas zmiany biegów (zwłaszcza przy zmianie na 2 lub 4) mam lekki opór właśnie przy zmianie biegów i mało tego to czuję jakby "lewarek nie chciał wejść między koła zębate", tzn czuję że ślizga się po kole zębatym (sory za nie fachowe wyrażenia ale nie znam się na mechanicce).
Co to może być wg Was? czy to poważne?
samochód to tipo 1.6 benzyna |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 23-09-2011, 23:19
|
|
|
Pierwsze moje wrażenie to takie - podciągnij linkę sprzęgła o parę obrotów. Ów naciągacz znajdziesz na skrzyni biegów pod półką akumulatora w miejscu gdzie linka sprzęgła wchodzi do skrzyni. Pokręć tym i zobacz czy się poprawi. Przy okazji polecam sprawdzenie poziomu oleju w skrzyni - jego poziom może wpływać na pracę skrzyni. Jego poziom sprawdzasz w ten sposób - stojąc przodem do samochodu spoglądasz pod spód wozu i patrzysz na skrzynię biegów. Jest tam (mniej więcej w połowie wysokości skrzynki biegowej) śruba/ korek gwintowany na klucz imbusowy (z tego co pamiętam około 10mm). Odkręcasz go i właściwy poziom oleju jest wtedy gdy olej lekko zaczyna się przelewać przez ów korek - jest on wyznacznikiem poziomu oleju. Dolej do momentu aż zacznie się przelewać (olej przekładniowy). Tyle na początek, dalsze wskazówki po wykonaniu zalecanych czynności, bądź po użyciu opcji "szukaj" na tym forum |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|