Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Temperówa 1,6 S
Autor Wiadomość
kaminkrz 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 24-03-2011, 09:55   Temperówa 1,6 S

Nie prezentowałem wcześniej mojego fiacika, więc robię to teraz :

Fiat tempra 1,6 S
Rok produkcji 1994 kupiona w polskim salonie - jestem drugim właścicielem.
Przebieg na dziś niespełna 139 kkm, w dniu kupna 133 kkm.
Wyposażenie:

- wspomaganie kierownicy
- regulacja kierownicy
- regulacja wysokości pasów bezpieczeństwa
- multi lock
- centralny zamek
- podłokietnik przód / tył
- dzielona tylna kanapa
- rolety tylnej szyby
- welurowa tapicerka

Zakupiona przeze mnie w lipcu 2010, wymienione : olej, filtry, świece, akumulator.

Oto kilka skromnych fotek z telefonu i pda:

W planach : utrzymywać stan obecny możliwie jak najdłużej, kupno aluminiowych felg, jakieś skromne audio, bo teraz nie ma - był kaseciak, ale jest marny, więc wywaliłem całkowicie.

To póki co tyle...

Można komentować - kąśliwie też :lol:

Lasgo07 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-03-2011, 11:04   

kaminkrz, Auto fajne ale widzę że korozja tez go łapie. Podoba mi się umiejscowienie radia CB ;) . Po co masz gumkę założoną na manetce od wycieraczek ? Naklejka nad tylnym błotniku nie pasuje trochę ale rozumiem że ma ona zasłaniać rudą :D Halogenów nie masz ? te dziury po nich nie wyglądają estetycznie :doubt:

kaminkrz 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 24-03-2011, 11:25   

Lasgo07 napisał/a:
Auto fajne ale widzę że korozja tez go łapie

Dzięki - korozja łapała - jak widać zrobiłem zaprawki - nie jest to do końca estetyczne, ale spełnia póki co swoje zadanie :) - po kupnie postanowiłem się tym zająć - były purchle, ale jak zacząłem wnikać, to porobiły się dziury w prawym i lewym tylnym nadkolu wielkości kurzego jajka - zniwelowałem to wszystko do gołej czystej blachy, posmarowałem fosolem / taki odrdzewiacz / i dałem wypełnienia matą z włókna szklanego - kolega mówił, że na wiosnę będę miał po błotnikach, bo mi zeżre rdza - dziś się dziwi jak bardzo się mylił - rdza nie postępuje dalej i błotniki mają się świetnie, poza wyglądem oczywiście - poza tymi dwoma elementami nie ma nigdzie rdzy - patrzyłem po zimie na podłogę / myłem ją myjką, żeby pozbyć się błota i ewentualnej soli / i jest naprawdę ok.
Za czas jakiś moze będę szukał błotników w kolorze blue petrol, ale to za miesiąc, dwa - dziś robię remont i trochę kasy pójdzie

Lasgo07 napisał/a:
Podoba mi się umiejscowienie radia CB

He he - nie jest nawet przykręcone - jest wciśnięte i trzyma się dobrze.
Lasgo07 napisał/a:
Po co masz gumkę założoną na manetce od wycieraczek ?

To tuning :lalala: - plastik trochę słabo trzyma, ale to też zniweluję.
Lasgo07 napisał/a:
Naklejka nad tylnym błotniku nie pasuje trochę ale rozumiem że ma ona zasłaniać rudą

Wiem, ale bez naklejki było gorzej z tym czarnym matem.
Lasgo07 napisał/a:
Halogenów nie masz ?

Widocznie zostałem z nich skrojony, bo kable są kulturalnie zapiete opaskami zaciskowymi - musiały zatem być, nie mam też haka, a w dowodzie jest wbity, ale nie potrzebuje / kupiłem od handlarza temprę i musiał ją ograbić /
Lasgo07 napisał/a:
te dziury po nich nie wyglądają estetycznie

Wiem kolego, ale póki co tak musi być.

Generalnie autko jest w świetnej kondycji i tak naprawdę nie musiałbym już teraz remontować zawieszenia itd / dopiero zaczyna się odzywać po zimie /, ale jak powziąłem decyzję, że zostaje / nie mogłem sprzedać za tyle ile chciałem /, to zrobię jej remont - należy się po zimie, gdzie ani razu mnie nie zawiodła - patrzyłem przez okno nieco z przekąsem jak wymiękało bmw E36 i mercedes klekot okular na parkingu, a ja przy - 25 stopni wpadałem do kabiny, zaciągałem ssanie i silnik już pracował i sobie mysłełem, że jak się nie sprzeda i nie zawiedzie do wiosny, to remontuje.

** Dodano: 24-03-2011, 18:52 **
Dobra, to spamuje dalej :)
O godz. 8.00 zaprowadziłem do mechanika temperówe na remont zawieszenia, hamulców i wymianę uszczelek / pod pokrywą zaworów i pod misą /.
Kilka minut po czternastej dzwoni telefon, że po odbiór autka mam się zgłosić - 15 min i jestem u mechaniora.

Wymieniona uszczelka jedna i druga, pięknie wyczyszczony dekiel kryjacy zaworki, nowe nakrętki- hamulce to teraz poezja - reaguje na lekkie wciskanie pedału, nie sciąga, ręczny też fajnie działa.

Zawieszenie nie ruszone - pan mechanik twierdzi, że w zasadzie wszystko jest ok i nie ma co na siłę zmieniać - mam jechać na test amorów, bo reszta perfekt podobno i nie ma tu powodów, aby mu nie wierzyć.

Chciałem robić zawias, bo czasem podczas wjeżdżania w zagłębienie robi chruuupp i bije mi któreś koło - dam nowe opony, albo kupię z felgami, bo i tak muszę - aż dziw, że dałem rade na tych oponach zime przepykać, choć kilka razy było groźnie - teraźniejsze kapcie są w stanie makabry.

Impreza u mechanika wyniosła mnie 230 ziko z uszczelkami, cylinderkiem i przewodem z tyłu oraz robocizną - moim zdaniem to niewiele za tak szybki czas realizacji i solidność.

Mechanika polecił mi szanowny kolega z forum i chwała mu za to.
Dzięki mrk69 :)

** Dodano: 19-09-2011, 14:51 **
Nowe fotki - oczywiście dalej tragicznej jakości / PDA /

** Dodano: 19-09-2011, 14:53 **
Jeszcze motor

** Dodano: 19-09-2011, 14:57 **
1, 6 gaźnik - digiplex 2

** Dodano: 03-10-2011, 18:00 **
Dziś temperówka dostała nówkę gaśnicę - koszt 14,99 :lol:

** Dodano: 24-10-2011, 20:51 **
Panowie - wymieniłem filtr paliwa na taki:
http://moto.allegro.pl/fi...1876968762.html
Poprzednio był taki najtańszy przeźroczysty filtron.

Jak myślicie - ten lepszy?
Dodam, że dałem w sklepie za niego 27 zł.

** Dodano: 19-12-2011, 11:17 **
Dawno nie aktualizowałem tematu, więc troszkę dopiszę.
Lista robót / niewielka, ale jednak / przeprowadzonych od momentu wizyty u mechanika:

- wymienione opony / używane, ale w fajnym stanie /
- wyprana latem tapicerka
- wymienione żarówki podświetlenia przyrządów - teraz wszystko ładnie mam podświetlone w fabrycznym kolorze, który uważam osobiście za bardzo fajny
-zakonserwowana podłoga i progi, a także wnętrze bagażnika z końcem lata
-nowe przewody WN
-nowy filtr paliwa
-nowy olej i filtr oleju
-akumulator został wyposażony w pokrowiec na zimę / pokrowiec własnej konstrukcji :) /
-zakupione radio mp3/usb/sd / marnej jakości - Clarus -, ale słuchać można i nie ma tragedii
-we wrześniu walnięty szczegółowy przegląd, który temperka przeszła bez najmniejszego problemu

Póki co, to byłoby tyle...

Odpowiedz do tematu