Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy u Was też czuć ....
Autor Wiadomość
Tempers 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-02-2006, 12:55   Czy u Was też czuć ....

Witam.

Czy po podejściu do waszej fury czuć gazem? Mam wrażenie, że w moim wypadku tak. Poprostu na pierwszy rzut nosa czuć gazowca. Czy to aby normalne ? Oczywiście jak auto jest "zgaszone".

Pozdro

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

bob96 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-02-2006, 13:14   

Kiedyś tak miałem, powodem była rurka doprowadzająca gaz, pękła przy reduktorze.
Prawdopodobnie też masz gdzieś nie szczelność w instalacji.
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

lincoln_ 

Wysłany: 01-02-2006, 13:31   Re: Czy u Was też czuć ....

Tempers napisał/a:
Witam.

Czy po podejściu do waszej fury czuć gazem? Mam wrażenie, że w moim wypadku tak. Poprostu na pierwszy rzut nosa czuć gazowca. Czy to aby normalne ? Oczywiście jak auto jest "zgaszone".

Pozdro

Nie masz prawa czuc;) Sprawdz w silniku i pod samochodem rurki od gazu. U mnie przy wymianie czegos tam mechanik nie dokrecil sruby i tez bylo czuc gaz.
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy"

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 01-02-2006, 13:41   

nie chcialbym straszyc ale na stacji gdzie pracuje stala sie w niedziele tragedia:( oto wycinek z prasy:

2006-01-30

Trzy osoby spłonęły w Krapkowicach.
Kierowca i dwoje pasażerów Peugeota 405, wracali z pracy z Holandii. Na krapkowickim Shellu zatrzymali się, by zatankować gaz. Samochód ruszył i po chwili zaczął się palić wewnątrz. Osoby, które nim jechały nie miały szans na ratunek, na miejscu zginęli: 59-letnia kobieta, zdzieszowiczanka oraz dwóch mężczyzn (49 i 37 lat - mieszkaniec Krapkowic i powiatu głubczyckiego).

assistance

Marcin - fiattipo.pl 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 01-02-2006, 14:16   Re: Czy u Was też czuć ....

Tempers napisał/a:

Czy po podejściu do waszej fury czuć gazem? Mam wrażenie, że w moim wypadku tak. Poprostu na pierwszy rzut nosa czuć gazowca. Czy to aby normalne ?

Nienormalne, musi być wyciek.

[ Dodano: 01-02-2006, 14:17 ]
alan napisał/a:
nie chcialbym straszyc ale na stacji gdzie pracuje stala sie w niedziele tragedia:( oto wycinek z prasy:

2006-01-30

Trzy osoby spłonęły w Krapkowicach.
Kierowca i dwoje pasażerów Peugeota 405, wracali z pracy z Holandii. Na krapkowickim Shellu zatrzymali się, by zatankować gaz. Samochód ruszył i po chwili zaczął się palić wewnątrz. Osoby, które nim jechały nie miały szans na ratunek, na miejscu zginęli: 59-letnia kobieta, zdzieszowiczanka oraz dwóch mężczyzn (49 i 37 lat - mieszkaniec Krapkowic i powiatu głubczyckiego).

Tylko nie napisali że wśrodku przewożono 11 kg butlę i wszystko wskazuje na to, że ona jest winna tragedii.
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl

Moneta

Chiquita 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 01-02-2006, 14:20   

Tempers napisał/a:
Witam.

U mnie nic nie czuć.....choć nie raz mam wrażenie jakby coś tak gazikiem zalatywało pod maską....ale byłem zbadać szczelność i jest wszystko ok.....a ten nieraz występujący zapaszek to może być cofające się po zgaszeniu silnika spaliny w kierunku kolektora...

assistance

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 01-02-2006, 15:49   

Marcin - tipoklub.tk napisał/a:
Tylko nie napisali że wśrodku przewożono 11 kg butlę i wszystko wskazuje na to, że ona jest winna tragedii.

I chyba tak będzie. Bo widać ewidętnie, że pożar powstał od środka auta.

Tempers 

Wysłany: 01-02-2006, 22:42   

Dzięki wielkie za rady. Sprawdzę instalkę w tym kierunku. Pomijam już fakt zwiększonego zużycia gazu - życie jest najważniejsze..

p[ozdro

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

Alan 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 20-02-2006, 00:56   

faktycznie ponoc to przez te butle ale tak czy inaczej pewnie tez im walilo gazem w aucie i pewnie stwierdzili ze to po tankowaniu :?

filmik z porzaru
     assistance

Krzychu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 06-03-2006, 21:47   

U mnie nigdy nie bylo czuc gazu. Instalacja ma juz 90 tys. km przebiegu.

Fiat Tipo 1.4 ie+LPG '89
Renault Megane 1.9 dTi '98
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-03-2006, 23:05   

gaz może być _trochę_ czuć, ale ze spalin tylko, gdy masz gdzieś pęknięty/nieszczelny wydech, np rdzewiejący tłumik z dziurkami, nawet nie końcowy czy zaraz przy wylocie z silnika, to do auta może zawiewać, ale tak jak silnik nie pracuje to NIE.

Owszem, elementy instalacji gazowej mają woń gazu w sobie jak np reduktor rozkręcisz, ale to wciskając nos w te elementy/instalację, w aucie _nie powinno_ być nic czuć.
Przy wyłączonej instalacji gazowej /wyłączonym silniku elektrozaworek ten wstępny powinien całkiem Ci odcinać dopływ LPG do reduktora, czy to zaworek przy butli czy ten już pod maską pierwszy (drugi) w kolejności... może ciś im dolega po czasie i nie domykają dobrze... musisz sprawdzić szczelność instalacji;
zresztą jak ręcznie zakręcisz zawór przy butli (nie elektrozaworek ale ten ręczny 'bezpieczeństwa) i skończy zawiewać, znaczy się nie ulatnia się i masz pewność że masz 'przeciek' w instalacji...
LPG co prawda trudniej zapalić niż benzynę wyciekającą ale lepiej nie kusić losu...

może wężyk sam czy jakiś miedziany odcinek (wyginając miedź w sumie w końcu łatwo ją 'pęknąć') a może zaworek... po kawałku musisz sprawdzać... możesz też wziąść wd40 czy coś innego i popsiakać na łączeniach czy w podejrznych miejscach, nosem też posondować :) i w podejrzanych miejscahc wd40 czy inny się Ci będzie pienił powoli przy ulatniającym się LPG...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

solik7 
witamy nowego

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-03-2006, 17:37   Witam

ja miałem ten sam problem w samochodzie można sie bylo czuc jak w komorze gazowej ,w moim przypadku był to niedokrecony przewód gazu do parownika postanowiłem pogrzebac przy silniku bo z butla było ok no i zobaczyłem jak z parownika wycieka jakas mgiełka przypatrzyłem sie a tu ucieka mi gaz prosto na kratke w podszybiu od wlotu powitrza no wiec dlatego miałem wrazenie jak bym siedział istnej komorze gazowej dokreciłem przewód i ok

Odpowiedz do tematu