|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Czy u Was też czuć .... |
Autor |
Wiadomość |
Tempers
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 01-02-2006, 12:55 Czy u Was też czuć ....
|
|
|
Witam.
Czy po podejściu do waszej fury czuć gazem? Mam wrażenie, że w moim wypadku tak. Poprostu na pierwszy rzut nosa czuć gazowca. Czy to aby normalne ? Oczywiście jak auto jest "zgaszone".
Pozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-02-2006, 13:14
|
|
|
Kiedyś tak miałem, powodem była rurka doprowadzająca gaz, pękła przy reduktorze.
Prawdopodobnie też masz gdzieś nie szczelność w instalacji. |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
lincoln_
Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 140 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 01-02-2006, 13:31 Re: Czy u Was też czuć ....
|
|
|
Tempers napisał/a: | Witam.
Czy po podejściu do waszej fury czuć gazem? Mam wrażenie, że w moim wypadku tak. Poprostu na pierwszy rzut nosa czuć gazowca. Czy to aby normalne ? Oczywiście jak auto jest "zgaszone".
Pozdro |
Nie masz prawa czuc;) Sprawdz w silniku i pod samochodem rurki od gazu. U mnie przy wymianie czegos tam mechanik nie dokrecil sruby i tez bylo czuc gaz. |
_________________ Z rajdowym pozdrowieniem Lincoln
BYŁ Fiat Tipo EVO II 1,4ie PMS Edition
www.rajdowy.info | gg#1135336
"Mamy swój świat, w którym...zapach palonej gumy" |
|
|
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 01-02-2006, 13:41
|
|
|
nie chcialbym straszyc ale na stacji gdzie pracuje stala sie w niedziele tragedia:( oto wycinek z prasy:
2006-01-30
Trzy osoby spłonęły w Krapkowicach.
Kierowca i dwoje pasażerów Peugeota 405, wracali z pracy z Holandii. Na krapkowickim Shellu zatrzymali się, by zatankować gaz. Samochód ruszył i po chwili zaczął się palić wewnątrz. Osoby, które nim jechały nie miały szans na ratunek, na miejscu zginęli: 59-letnia kobieta, zdzieszowiczanka oraz dwóch mężczyzn (49 i 37 lat - mieszkaniec Krapkowic i powiatu głubczyckiego).
|
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 01-02-2006, 14:16 Re: Czy u Was też czuć ....
|
|
|
Tempers napisał/a: |
Czy po podejściu do waszej fury czuć gazem? Mam wrażenie, że w moim wypadku tak. Poprostu na pierwszy rzut nosa czuć gazowca. Czy to aby normalne ? |
Nienormalne, musi być wyciek.
[ Dodano: 01-02-2006, 14:17 ]
alan napisał/a: | nie chcialbym straszyc ale na stacji gdzie pracuje stala sie w niedziele tragedia:( oto wycinek z prasy:
2006-01-30
Trzy osoby spłonęły w Krapkowicach.
Kierowca i dwoje pasażerów Peugeota 405, wracali z pracy z Holandii. Na krapkowickim Shellu zatrzymali się, by zatankować gaz. Samochód ruszył i po chwili zaczął się palić wewnątrz. Osoby, które nim jechały nie miały szans na ratunek, na miejscu zginęli: 59-letnia kobieta, zdzieszowiczanka oraz dwóch mężczyzn (49 i 37 lat - mieszkaniec Krapkowic i powiatu głubczyckiego).
|
Tylko nie napisali że wśrodku przewożono 11 kg butlę i wszystko wskazuje na to, że ona jest winna tragedii. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
|
Chiquita
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 01-02-2006, 14:20
|
|
|
Tempers napisał/a: | Witam.
Czy po podejściu do waszej fury czuć gazem? Mam wrażenie, że w moim wypadku tak. Poprostu na pierwszy rzut nosa czuć gazowca. Czy to aby normalne ? Oczywiście jak auto jest "zgaszone". |
U mnie nic nie czuć.....choć nie raz mam wrażenie jakby coś tak gazikiem zalatywało pod maską....ale byłem zbadać szczelność i jest wszystko ok.....a ten nieraz występujący zapaszek to może być cofające się po zgaszeniu silnika spaliny w kierunku kolektora... |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 01-02-2006, 15:49
|
|
|
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | Tylko nie napisali że wśrodku przewożono 11 kg butlę i wszystko wskazuje na to, że ona jest winna tragedii. |
I chyba tak będzie. Bo widać ewidętnie, że pożar powstał od środka auta. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Tempers
|
Wysłany: 01-02-2006, 22:42
|
|
|
Dzięki wielkie za rady. Sprawdzę instalkę w tym kierunku. Pomijam już fakt zwiększonego zużycia gazu - życie jest najważniejsze..
p[ozdro |
_________________ Oto moje furki:
- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja |
|
|
|
|
Alan
Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 06 Lis 2005 Posty: 636 Skąd: Krapkowice
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 20-02-2006, 00:56
|
|
|
faktycznie ponoc to przez te butle ale tak czy inaczej pewnie tez im walilo gazem w aucie i pewnie stwierdzili ze to po tankowaniu
filmik z porzaru |
|
|
|
|
Krzychu
Wiek: 40 Dołączył: 03 Gru 2004 Posty: 159 Skąd: Koło / Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-03-2006, 23:05
|
|
|
gaz może być _trochę_ czuć, ale ze spalin tylko, gdy masz gdzieś pęknięty/nieszczelny wydech, np rdzewiejący tłumik z dziurkami, nawet nie końcowy czy zaraz przy wylocie z silnika, to do auta może zawiewać, ale tak jak silnik nie pracuje to NIE.
Owszem, elementy instalacji gazowej mają woń gazu w sobie jak np reduktor rozkręcisz, ale to wciskając nos w te elementy/instalację, w aucie _nie powinno_ być nic czuć.
Przy wyłączonej instalacji gazowej /wyłączonym silniku elektrozaworek ten wstępny powinien całkiem Ci odcinać dopływ LPG do reduktora, czy to zaworek przy butli czy ten już pod maską pierwszy (drugi) w kolejności... może ciś im dolega po czasie i nie domykają dobrze... musisz sprawdzić szczelność instalacji;
zresztą jak ręcznie zakręcisz zawór przy butli (nie elektrozaworek ale ten ręczny 'bezpieczeństwa) i skończy zawiewać, znaczy się nie ulatnia się i masz pewność że masz 'przeciek' w instalacji...
LPG co prawda trudniej zapalić niż benzynę wyciekającą ale lepiej nie kusić losu...
może wężyk sam czy jakiś miedziany odcinek (wyginając miedź w sumie w końcu łatwo ją 'pęknąć') a może zaworek... po kawałku musisz sprawdzać... możesz też wziąść wd40 czy coś innego i popsiakać na łączeniach czy w podejrznych miejscach, nosem też posondować i w podejrzanych miejscahc wd40 czy inny się Ci będzie pienił powoli przy ulatniającym się LPG... |
|
|
solik7
witamy nowego
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-03-2006, 17:37 Witam
|
|
|
ja miałem ten sam problem w samochodzie można sie bylo czuc jak w komorze gazowej ,w moim przypadku był to niedokrecony przewód gazu do parownika postanowiłem pogrzebac przy silniku bo z butla było ok no i zobaczyłem jak z parownika wycieka jakas mgiełka przypatrzyłem sie a tu ucieka mi gaz prosto na kratke w podszybiu od wlotu powitrza no wiec dlatego miałem wrazenie jak bym siedział istnej komorze gazowej dokreciłem przewód i ok |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|