Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[kolizja] Stłuczka Tipolotem. Jak z ubezpieczeniem?
Autor Wiadomość
kamaras 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 24-11-2007, 12:02   [kolizja] Stłuczka Tipolotem. Jak z ubezpieczeniem?

W piątek wieczorem wracając z koszar do domu wjechałem gościowi w 307 kombi.
No moja wina - zagadałem się z kolegą, nie zauważyłem, że gościu stoi i nie wychamowałem.
Odbiłem na prawo ale krawężnik był za wysoki ii mnie podbiło i lewym przednim błotnikiem wjechałem mu w prawy tylny błotnik. Nie było walnięcia tylko "plaskacz".
Efekt jest taki, że ja mam lekko wgnieciony próg nadkola (błotnik) i kilka rys na błotniku i gościu tak samo. Kilka rys na zderzaku, błotniku i listwie od drzwi. Nie o to jednak chodzi...

Auto mam ubezpieczone w PZM. (Polski Związek Motorowy). Wcześniej miałem w innej firmie. Ubezpieczenie mam od początku listopada. Mam 20% zniżki. Płacę około 900 zł na dwie raty.
Pytanie... czy ktoś wie ile procent mi "poleci w pi..du" albo ile jeszcze mogą mi dołożyć ?
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?
Będę wdzięczny za podpowiedzi... :piwko:

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 24-11-2007, 12:52   

Szkoda, że Ci sie nie udało z gościem dogadać bo stosunkowo niewielkie szkody z tego co piszesz.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

kamaras 

Wysłany: 24-11-2007, 13:12   

Peugeot 307 z kratką, gościu starszy koło 40 lat za kółkiem. Podejrzewam leasing. Nie wiem czy by się udało z nim dogadać. Poza tym na chwilę obecną jestem pusty jak murzyński tam-tam :sciana:

luki21 

Wysłany: 24-11-2007, 21:34   

nie ważne jakie szkody wyrządziłeś ale moim zdaniem jakieś 20% stracisz przynajmniej mój tata tyle stracił jak braciak w toyotę przywalił
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

zrobciu 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 27-11-2007, 20:32   

Generalnie to powinno Ci polecieć 10%, ja natomiast robię tak, zazwyczaj ubezpieczam się u jakiegoś agenta nie w centrali, który ma więcej niż jedną firmę. Jak w jakimś roku "przydzwonię" to w kolejnym "przenoszę się" do innej firmy, gościu mnie zna, więc spisuje zniżki z polisy + kolejne, a na pytanie czy była jakaś kolizja odpowiadam że nie :) Generalnie w ciągu ostatnich 4 lat, 7 kolizji (oczywiście nie jednym samochodem) i wciąż 60% zniżek.
Nie wiem jak to się odbywa, ale jeśli ubezpieczasz się u jakiegoś tam agenta, to nikt nie sprawdza ile miałeś zniżek, spisuje tylko z Twojego OC... A jak gościu Cię zna bo ubezpieczasz się u niego X lat to w ogóle pisze co chcesz :)
Pozdro

rewit 

Wysłany: 27-11-2007, 20:52   

, ja natomiast robię tak, zazwyczaj ubezpieczam się u jakiegoś agenta nie w centrali, który ma więcej niż jedną firmę. Jak w jakimś roku "przydzwonię" to w kolejnym "przenoszę się" do innej firmy, gościu mnie zna, więc spisuje zniżki z polisy + kolejne, a na pytanie czy była jakaś kolizja odpowiadam że nie :) Generalnie w ciągu ostatnich 4 lat, 7 kolizji (oczywiście nie jednym samochodem) i wciąż 60% zniżek .BZDURA !!!!!!!!!!! no hiba że w innych regionach PL panują inne zasady ale jak ja się przenosiłem do innego ubezpiecfzyciela to calą teczką dokumentów musiałem zatargać od poprzedniego że byłem grzeczny :?

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-11-2007, 20:53   

rewit, co ty za plagiaty urządzasz...

rewit 

Wysłany: 27-11-2007, 20:57   

się może cuś zle klikneło :)

zrobciu 

Wysłany: 28-11-2007, 07:13   

rewit, jak tam chcesz biegać z teczką to biegaj, ode mnie agent nigdy nie chciał, żadnych papierów, ooo nie raz chciał zobaczyć czy samochód ma przegląd. Mamy u niego ubezpieczonych 7 samochodów i jedyne papiery jakie trzeba było pokazać to umowa kupna :lol: Ale skoro ty dajesz się ganiać jak.... to twoja sprawa
Pozdro

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-11-2007, 18:56   

z teczką nie trzeba ganiać... owszem, tego typu wały czasem przechodzą, powiedzmy, że wiem, że przechodzą... jednakże dziś ubezpieczyciele dbając o swoje interesy wymieniają często choćby okresowo informacje między sobą czy była jakaś szkoda kiedyś, czy jest otwarta czy zamknięta ew szkody sprawa etc... bardzo możliwe, że takie coś przejdzie, jednakże może się trafić, że 'nowy' ubezpieczyciel w końcu jakoś zajarzy, że gdzieś u innego była szkoda... pół biedy, jak tylko każe dopłacić różnicę po obcięciu zniżki, gorzej jak ktoś będzie upierdliwy i będzie szukał kto, na jakim etapie i gdzie skłamał w papiery
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

zrobciu 

Wysłany: 28-11-2007, 21:04   

unknown, ja się z tobą zgodzę, tylko że ja nikomu nie kłamię :) ja po prostu idę i płacę a że agent nie wymaga... ja tam nikomu niekompetencji wytykał nie będę :badgrin:

Adonay 

Wysłany: 30-03-2008, 13:18   

No to ja też miałem stłuczkę :P Walnąłem w kolesia na parkingu (wczoraj). Nie wiedziałem czyj to wóz, ale chciałem być fair, więc na policji ustaliłem kto to, ale gościa nie było w domu. Już po 5 godzinach przyjechała policja, 100zł mandatu i spis notatki.
No i pytanie. Samochód którym przywaliłem ubezpieczony jest w Compensie. Mam jeszcze drugi w Warcie.
Poleci mi te 10% u jednego i u drugiego ubezpieczyciela ? (więcej % mi nie poleci bo mam tylko 10% zniżki ;) )
     Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 30-03-2008, 13:40   

Ja mam samochód zarejestrowany na mnie i moją mamę ze względu na jej zniżki. Z kolei mama jest także współwłaścicielem auta ojca. W zeszłym roku miałem stłuczkę i jak płaciłem OC po stłuczce już (za następny rok) to naliczyli zwyżki tylko w HDI (tam jest Tipol ubezpieczony). Zapytałem, czy w drugiej firmie mojej mamie i tacie odpadnie ten % zniżek i koleś powiedział, że nie bo jeżeli ubezpieczyciel (czyli ten przedstawiciel) nie poda takiej informacji do drugiej firmy to oni się nie dowiedzą...tylko, że to akurat znajomy mamy ;D

Adonay 

Wysłany: 30-03-2008, 17:54   

Aha w ten sposób... to z tego i pozostałych postów rozumiem, że jeśli chcę wszystko w 100% legalnie, to sam powinienem zgłosić stłuczkę ?
     Moneta

mrk69 

Wysłany: 30-03-2008, 21:13   

Tak, w obu ubezpieczalniach, ale przecież możesz nie wiedzieć o tym :lalala:

Adonay 

Wysłany: 31-03-2008, 07:14   

O czym ? 8)
     Moneta

mrk69