|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
kupno auta i rejestracja |
Autor |
Wiadomość |
adamek25
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 07-09-2010, 07:31 kupno auta i rejestracja
|
|
|
witam mam takie pytanko znajomy kopił auto w połowie lipca ale go nie przerejestrował będzie robił to teraz czy z wiazku z tym będzie miał jakieś problemy ?powiem jeszcze ze będzie współwłaścicielem auta ponieważ nie ma prawka wiec znalazł osobę z prawem jazdy i pierwsza grupa inwalidzka kobitka ta ma ponad 3 lata prawko nie ma kolizji czy wypadku na swoim koncie czy w związku z tym będzie miała jakieś zniżki na OC i?z tego co wiem ubezpieczenie kończy się jakoś teraz na dniach i poprzedni właściciel wymówił umowę z ubezpieczycielem i tu powstaje kolejne pytanie ile czasu ma na ubezpieczenie autka i czy nie będzie miał problemów z nowym ubezpieczycielem? bardzo dziękuje za ewentualne odpowiedzi
** Dodano: 07-09-2010, 08:32 **
i jeszcze jedno jak wygląda sprawa podatku (2%) wiem ze tez nie opłacił go |
|
|
|
|
Frodo89
Pomógł: 3 razy Wiek: 35 Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 104 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-09-2010, 10:43
|
|
|
jak nie zaplacil w urzedzie skarbowym podatku to moze miec problem , a jezeli chodzi o OC to jak chce przedluzyc umowe musi auto na siebie zarejestrowac w urzedzie komunikacju i isc tam gdzie jest auto ubezpieczone . Jezeli nie chce przedluzac to niech tam idzie i powie ze nie chce Co do znizek to nie wiem ale najlepiej isc do ubezpieczalni i sie spytac . |
_________________ Był :
Skoda Favorit 1.4 91'
Renault Clio 91' 1.4
Fiat Tipo 2.0 8V 91'
Fiat Tipo 1.6 kat 91'
Jest:
Renault Laguna 2.0 16v 98' |
|
|
|
|
adamek25
|
Wysłany: 07-09-2010, 11:14
|
|
|
jeżeli chodzi o ten podatek to on mi powiedział ze myślał iż ten podatek się płaci w monecie rozliczenia z fiskusem a ma ktoś jakieś bliższe informacje właśnie o tym podatku konsekwencjach nie zapłacenia ja nie miałem tego problemu wiec pytam bo sam nie umiem mu poradzić |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-09-2010, 13:05
|
|
|
1) Ma się miesiąc na przerejestrowanie auta, ale nie ma żadnych czynności prawnych jeżeli się tego nie zrobi.
Tak więc spokojnie może iść do wydziału.
2) Co do OC to wszystko zależy jakie zniżki ma ta Pani. Za bezszkodowość, kontynuację polisy itp. są zniżki.
3) Co do podatku, jeżeli auto zostało kupione z komisu to podatek ten opłaca komis, jeżeli od osoby prywatnej kupujący musi opłacić. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
paluch231186
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 28 Lut 2010 Posty: 126 Skąd: Karłowice
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 07-09-2010, 16:47
|
|
|
Ja kupilem tipo jakies 4,5 roku temu i zapomnialem zaplacic podatek a po jakis 3 miesiacach przyslali mi pismo ze auto jest zwolnione z oplaty skarbowej |
|
|
|
|
adamek25
|
Wysłany: 07-09-2010, 17:43
|
|
|
paluch231186 a napisali czemu? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|