|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
aku kontrolka aku |
Autor |
Wiadomość |
tempomat
witamy nowego
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-01-2008, 14:31 aku kontrolka aku
|
|
|
witam jestem po wymianie zestawu diod i regulatora napiecia bylo wszystko ok dzien po jade i tli zarzy sie kontrolka aku zgasilem auto przekrecilem kluczyk kontrolka sie po chwili zaczyna dopiero tlic w czasie jazdy momentami wygasa by znowu sie zarzyc lekko oco chodzi docisk klemy slaby?? |
_________________ ---------?????----------- |
|
|
|
|
arti
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 06-01-2008, 15:58
|
|
|
Oczyść klemy od aku a także sprawdź czy masz dobrze połączoną mase do deski rozdzielczej, ja miałem tak samo nic niepomagało, kontrolka zawsze się żarzyła a ładowanie było ok, po miesiącu coś się naprawiło i od 2 miesięcy mam spokój. |
|
|
|
|
Karol
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 10 Lis 2006 Posty: 104 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 06-01-2008, 21:59
|
|
|
tempomat, masz taki sam problem jak ja, prawdopodobnie mówię tak ponieważ mam w pracy kolegę który profesjonalnie zajmuje się naprawą alter i rozr. więc przez pare dni gościłem u niego na warsztacie. Powiem ci tak alternator ładuje ale kontrolka się delikatnie świeci przy poborze prądu zapewne jest też tak u ciebie.
Ale nie jest to wina alternatora tylko wsuwek które masz pod cewką zapłonową najprawdopodobniej zaśniedziały i to jest powodem świecenia. Mówię prawdopodobnie ponieważ odkąd wiem że alternator mi ładuje za bardzo nie chce mi się wchodzić pod samochód (lenistwo górą). Oczyść te wsuwki i powinno wszystko się uspokoić
Pozdrawiam Karol |
|
|
|
|
tempomat
witamy nowego
|
Wysłany: 06-01-2008, 23:28 kontrolka
|
|
|
nie mam pojecia gdzie sa te wsuwki kurcze juz tyle sie naczytalem a moze pasek sie slizga lub cos i czy jak bede jezdzil to czy moze sie cos stac?? |
|
|
|
|
Karol
|
Wysłany: 07-01-2008, 10:26
|
|
|
tempomat, w czwartek prześlę ci zdjęcia z lokalizacją tych wsuwek.
Jakby pasek ci się ślizgał mocno by piszczało.
Sprawć miernikiem ile ci ładuje na wolnych obrotach przy włonczonych wszystkich odbiornikach prądu prawidlowe ladowanie powinno w tedy wynosić koło 13,8
Jeśli masz takie ladownie nieprzejmuj się kontrolką w czwartek ci prześle zdjęcia to sobie oczyścisz i powinno być wszystko ok
Pozdrawiam Karol |
|
|
|
|
tempomat
witamy nowego
|
Wysłany: 07-01-2008, 13:32
|
|
|
ok dziekuje i tez pozdrawiam |
|
|
|
|
Karol
|
Wysłany: 10-01-2008, 17:28
|
|
|
Witam ponownie o to obiecane foty i zaznaczone czerwonymi strzałkami styki które trzeba przeczyścić (najlepiej jest do tego specjalny preparat do czyszczenia złoncz elek.)
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|