|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z odpalaniem/cyka rozrusznik |
Autor |
Wiadomość |
zielonyplot
witamy nowego
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 16:58 Problem z odpalaniem/cyka rozrusznik
|
|
|
Witam!
Mam sporo problemow z moim Tipo 1.4 S z 95 roku:
- przede wszystkim czasem, gdy chce zapalic autko, rozrusznik "cyka". Po ktorejs tam z kolei probie zapalenia czasem lapie, czasem nie. Jak nie lapie, to ruszam kabelkami co sa pod maska - np takim malym czerwonym kabelkiem przy rozruszniku. Ale to zwykle nie pomaga. Czasem wystarczy ze zostawie auto na pol godziny, po tym czasie, jak chce zalaczyc, to sie udaje. Co to moze byc?
- drugi problem - jak wylaczyc alarm? Chodzi mi o zupelne wylaczenie alarmu, mam z nim wiecej problemow niz korzysci. Jesli ktos moglby wposmoc mnie zdjeciami/rysunkami, bylbym bardzo wdzieczny.
- kolejny problem - gdy wlaczam awaryjne to spoko, dzialaja, ale im dluzej sa zalaczone, tym dziwniej dzialaja. Np swiatla migaja coraz szybciej i coraz slabiej. Dodatkowo mam problem ze skrzynka bezpiecznikow - w okolicy bezpiecznika od swiatel awaryjnych slysze jakies buczenie. Jak wyrzuce stamtad bezpiecznik to jest ok.
Jakies rady? |
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-12-2007, 19:22
|
|
|
co do problemu z rozrusznikiem to przyczyna może być w skończonych szczotkach albo coś jest ze stojanem
co do bezpieczników to możesz mieć zaśniedziałe styki od bezpiecznika albo od kostki z tyłu skrzynki prawdo podobnie naleciało wody
co do alarmu to jakie są z nim problemy |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
LoKo
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 20:21
|
|
|
Jesli masz problemy z alarmem to moze robic zwarcie. Jesli robi zwarcie to masz duzy pobór prądu i masz za mało prądu zeby zakrecic rozrusznikiem dlatego cyka. No i masz drugi problem mam albo do wymieny przekaznik albo gdzies masz zwarcie w skrzynce bezpieczników.Jesli umiesz coś podzialac to zrób coś z tym szybko jesli nie to udaj sie szybko do elektryka. |
_________________ SPRZEDAM CZĘŚCI DO TEMPRY 1.8i.e ORAZ DO TIPO 1.8 GT |
|
|
|
|
wujo1965
Pomógł: 1 raz Wiek: 59 Dołączył: 12 Mar 2007 Posty: 68 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 28-12-2007, 21:21
|
|
|
Witam.
Jeśli rozrusznik "cyka" to prawdopodobnie pada automat rozrusznika. A co do alarmu,to może doraźnie przestań go używać. Co do awaryjnych to tak jak przedmówca obsawiam przekaźnik. |
_________________ Tipo 1,4 1995 gaźnik + LPG
266.000
|
|
|
|
|
sivo
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 113 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 22:10
|
|
|
z rozrusznikiem też tak miałem koleś wymienił mi szczotki i jest ok, a doraźnie to przy przekręconym kluczykiem i na luzie to zwierałem kluczem te dwie śruby co z rozrucznka wystają i gdzie jest podłączony czerwony kabelek i potem już ładnie odpalał |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-12-2007, 23:03
|
|
|
wiesz zapewne gdzie masz centralkę alarmową, może na niej pisze jaki to model, to wtedy wg jej opisu będziesz znał układ wyprowadzeń na wtyczce do centralki, bo pewno dołożyli Ci kable zakończone taką wtyczką; po jej wyjęciu i wyjęciu centralki alarmu nie ma, tylko nie wiadomo, czy ten alarm nie stanowi gdzieś przerwy w zapłonie (odcięcie) dlatego lepiej znać układ wyprowadzeń by w razie czego idąc po drutach wiedzieć co z czym połączyć z powrotem jak było fabrycznie...
awaryjne - częstym problemem są zaśniedziałe styki w włączniku; może tam w nim 'spawa' i jak się nagrzeje to jest tylko gorzej; ew przekaźnik-przerywacz siada. |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|