Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
rozładowywujący sie akumulator
Autor Wiadomość
karols77 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 08-01-2008, 11:00   rozładowywujący sie akumulator

witam co moze byc przyczyną rozładowywującego sie akumulatora a mianowicie, jak nalduje akumulator prostownikiem auto zapala normalnie, ladowanie jest ok w TIPO zostawie na noc w garazu, a rano akumulator rozladowany torche pokreci i koniec, myslalem ze to akumulator ale nie bo dalem z innego auta w ktorym stalo dwa tygodnie i zapala.
     assistance

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 08-01-2008, 11:33   

masz zwarcie w instalacji albo coś ci kradnie prąd np lampka w bagażniku bądź alarm jak masz albo jeszcze coś innego

wpisz w :szukaj: słowo "aku" i poczytaj na pewno coś znajdziesz
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

karols77 

Wysłany: 08-01-2008, 12:41   

luki21 napisał/a:
masz zwarcie w instalacji albo coś ci kradnie prąd np lampka w bagażniku bądź alarm jak masz albo jeszcze coś innego

wpisz w :szukaj: słowo "aku" i poczytaj na pewno coś znajdziesz

nie mam alarmu
     assistance

look.toronto 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 08-01-2008, 13:38   

luki21 napisał/a:
albo coś ci kradnie prąd np lampka w bagażniku

Dokładnie tak miałem. Swiatełko mi się non stop paliło. Wyjąłem żaróweczkę i po problemie

Gość - ;)

Tipo 1,4s 1994r. 205kkm
LPG Tomasetto

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 08-01-2008, 19:12   

Ja mam ten problem.
Mam w stanie spoczynku pobór prądu 0,15-0,16A po odłączeniu wszystkich urządzeń (alarm, centralny, wzmacniacz, radio, ściemniacz lampki) pobór spadł do 0,11A
No to odłączyłem w tej puszce gruby czerwony kabel, który idzie do skrzynki bezpieczników, i nadal to samo, więc myślałem, że to alternator. Jako że używam samochodu codziennie, nie było z trym problemu, ale jak teraz był mróz to rano słabo kręcił i postanowiłem się tym zająć. Odłączyłem alternator, już chciałem go wyciągać i myślę sobie że jeszcze sprawdzę pobór prądu... i zonk Nadal 0,11A, odłączam rozrusznik, i nadal 0,11. Na podniesionym ciśnieniu zacząłem odkręcać kable z tej puszki i zobaczyłem że są tam jeszcze dwa cieńsze kable (ok 2,5mm2) i dopiero po ich odłączeniu pobór prądu spadł do zera (0A!) :yawinkle: Miałem o tym pisać, ale zapomniałem i teraz jak kolega założył temat przypomniało mi się o tym. Dokąd idą te dwa cieńsze czerwone kable? Wiem tylko, że wchodzą do kabiny, mam podejrzenia na stacyjkę, tylko co tam może pobierać prąd? tam nawet przekaźnika chyba niema. Wtedy już nie szukałem przyczyn bo zrobiło się ciemno a teraz nie mam czasu...
Jakieś sugestie? Porady?
     Moneta

unknown 

Wysłany: 08-01-2008, 21:44   

musiałbym zerknąć, ale o ile pamiętam, to standardowo w puszcze przyłączeniowej plusa są tylko te 3 grube czerwone kable do dystrybucji głównego plusa na instalację; jak masz tam dokręcone jakieś cieńsze to masz coś dorobione, do alarmu, do instalacji lpg jeśli masz albo do czegoś takiego... ta puszka to dobre miejsce do podpinania dodatków :D sam tam podpinałem :D
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ROMI72 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 08-01-2008, 22:31   

Mi akumulator rozładowywało radyjko!! Więc je podłączyłem pod stacyjkę i po problemie
     assistance

C3biX 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 15-04-2008, 17:47   

Hmmm ja mam też ten problem. Tylko tyle, że jestem niekumaty w te sprawy... Odłączyłem żarówke w bagażniku i schowku... Miałem kiedyś alarm, ale wywaliłem go, bo zgubiłem kluczyk, a akumulator odłączyłem. Nie wiem zabardzo gdzie ta puszka jest o której mówicie... Mógłby mnie ktoś nakierować? Mam też radio, ale nawet nie wiem jak ono jest podłączone i jak je podpiąć pod stacyjke :P Jakieś rady?

Wieprz 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 15-04-2008, 18:17   

MiKuS napisał/a:
w stanie spoczynku pobór prądu 0,15-0,16A

Heh, ja mam 0.03 A. ;)

C3biX napisał/a:
jak ono jest podłączone

Pewnie pod gniazdo zapalniczki. Poodkręcaj plastiki z konsoli, boków konsoli i wyjmij centralny plastik. Tam zobaczyłbyś, czy masz podłączone radio pod zapalniczkę. Czy może gdzie indziej. :P

C3biX napisał/a:
jak je podpiąć pod stacyjke

Normalnie, bierzesz kabel z zasilania radia i podłączasz pod styk, na którym jest napięcie w momencie przekręcenia kluczyka i w czasie jazdy.
Ale wtedy nie mógłbyś włączyć radia bez przekręcenia kluczyka = większy pobór prądu na dodatki (żarówki, inne).

A co do puszki, to ja nie wiem. Jeszcze nie potrzebowałem z niej korzystać więc nie szukałem specjalnie. Ale, że jestem, ciekawski, to chyba porozglądam się za nią. ;)

** Dodano: 15-04-2008, 19:18 **
C3biX napisał/a:
jestem niekumaty w te sprawy

Nie szkodzi. Jak coś, to wal na forum. Mamy tu specjalistów od mechaniki, elektroniki / elektryki i innych dziedzin techniki. ;)

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 15-04-2008, 18:22   

OT

Wieprz napisał/a:
Mamy tu specjalistów od mechaniki, elektroniki / elektryki i innych dziedzin techniki. ;)

bo my w ogóle najlepsi jesteśmy :lalala:

EOT

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 15-04-2008, 18:25   

C3biX napisał/a:
i jak je podpiąć pod stacyjke

Plus idący do radia podłączasz do pomarańczowego kabelka idącego od stacyjki. Kabel znajdziesz odkrecając górną i dolną osłonke kolumny kierowniczej i patrz po lewej stronie.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

tw20 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 27-10-2008, 09:38   

Witam
Mam podobny problem z rozładowujacym sie akumulatorem....
Jechałem i nagle mi sie radio wyłączyło:/ po przejechaniu jakiś 400m zgasł silnik i juz nie odpalił:/ Odłączyłem radio podpiąłem inny akumulator, odpaliłem na nim bez problemu, potem zapiąłem swój aku ten rozładowany i przejechałem z 10 km i zdążył się naładować przez alternator. Jeżdziłem cały dzień na nim i nic sie nie działo (bez radia) :) Ale wziąłem go do ładowania na noc.
Podłączyłem naładowany (12,3V) sprawdziłem ładowanie z alternatora (14,4V) Przejechałem 5 km po mieście i kaplica.... Deska przygasła, światła ledwo ledwo i jak silnik zgasł to juz nie odpalił:( Ale radio działało... Czy to może być wina samego radia że robi jakieś zwarcie? Kumpel mówi że to może jeszcze przez rozrusznik być zwarcie, czy to możliwe jak normalnie odpala?

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 27-10-2008, 10:33   

tw20 napisał/a:
Podłączyłem naładowany (12,3V)
najpierw sprawdzilbym troche jazdy na codzym akumulatorze. Jesli masz mozliwosc, to pozycz od kogos na jeden dzien i jezdzij z wlaczonymi: radiem, nawiewem na max, ogrzewaniem szyby tyl i co tam tylko da sie wlaczyc. Chodzi o to ze ladowanie masz prawidlowe, ale akumulator naladowany powinien miec minimum 12.5V i to nad ranem, kiedy cala noc stal na zimnie. A wg tego co opisujesz mial 12,3V bezposrednio po ladowaniu w cieplym domu i zapewne ladowales go na maxa?
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

tw20 

Wysłany: 27-10-2008, 10:51   

Mam inny akumulator, który był naładowany. Dzisiaj odpaliłem normalnie na swoim aku rano i przejechałem ok 7 km po mieście i padło wszystko, zamieniłem go na ten naładowany i z niegrającym radiem ale podłączonym do kostki zdążyłem przejechć jakieś 6 km... i sie rozładował. Jak go zmierzyłem to miał 8V, a przed podłączeniem 12,4V.
Coś ewidętnie rozłaowuje go ale nie mam pojęcia co... Jeszcze zauważyłem że dzisiaj wycieraczki wolniej działały niż zwykle...nie mam pojęcia co to:/
W Sobote jeżdziłem z odpietym całkiem radiem od kostki i nie było takich cyrków...

polansky 

Wysłany: 27-10-2008, 11:01   

tw20 napisał/a:
W Sobote jeżdziłem z odpietym całkiem radiem od kostki i nie było takich cyrków...

To zacząłbym poszukiwania "złodzieja" właśnie od radia. Skoro po odpięciu go całkowicie nie ma problemów z rozładowującym się aku to możliwe, że w radiu jest jakieś zwarcie.

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 27-10-2008, 11:07   

Ja bym jednak stawiał na słaby alternator, albo jego podłączenie...chcąc nie chcąc 2 akumulatory nie powinny się rozładować w takim czasie, o ile alternator by ładował poprawnie, a kable od alternatora były by wpożo. U mnie poziom na wyłączonym na pewni nie równa się zero bo i zegarek żre i podtrzymanie pamięci w radiu i inne pierdoły, ale ostatnio nie miałem okazji odpalać autka 5 dni i stał na zimnym i po tych 5 dniach kupiłem prostownik ;D

** Dodano: 27-10-2008, 11:12 **
polansky, Wsadził świeżo naładowany aku i przejechał 6 km przecież to jest rozładowanie w czasie jakichś 10 min. Ja czasem na postoju słucham radia z pełnym obciążeniem 6 głośników i tuba ze wzmacniaczem. I po 1.5 godziny spokojnie odpalam. Pojemność mam 55 Ah. Radia kiedyś nie wyłączyłem przez całą noc i nic wielkiego nie było. A jakby było zwarcie to by w końcu kable popaliło, ale odłącz radio i sprawdź.

polansky 

Wysłany: 27-10-2008, 11:27   

mrk69, dlatego właśnie wydaje mi się, że coś z radiem jest nie do końca w porządku, bo normalnie radio może grać i grać i grać i grać. A skoro tw20 pisze, że po odłączeniu radia od kostek nie rozładowywało aku to ja bym w pierwszej kolejności zaczął od radia co nie znaczy, że na 100% mogę powiedzieć że wina leży właśnie po jego stronie, bo tak jak piszesz powinno kable popalić, a w ogóle w pierwszej kolejności wywaliło by bezpiecznik. No ale różne dziwne rzeczy się zdarzają :roll:

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

tw20 

Wysłany: 27-10-2008, 11:35   

Alternator ma z pół roku, nowy jest założony więc wydaje mi sie że to nie jego wina:/
Jeśli chodzi o działanie radia na postoju to wcześniej też mogło grać i grać i normalnie odpalał...
Mam pytanko jak za pomoca małego miernika zmierzyć pobór prądu, żeby sprawdzić czy jest 0A? Bo napięcie to wiem a prąd???

ciechu 

Wysłany: 27-10-2008, 12:52   

mrk69, przeciez kolega tw20 napisal, ze ladowanie ma w normie (14,4V) wiec nie ma co szukac w alternatorze.
polansky ma racje, albo ktos cos przekombinowal na kostkach, albo w radiu cos nie halo, ewentualnie jeszcze cos z glosnikami nie pasi lub na przewodach po drodze do nich, ale to chyba nie zzeraloby tyle pradu.

tw20, jakbys mogl jeszcze radio (jakiekolwiek, nawet stare kasetowe) podlaczyc sobie na jakis czas i sprawdzic co sie dzieje z akumulatorem wtedy. Moznaby wtedy calkowicie ustosunkowac sie do problemu radia a nie auta.
Sprawdz jeszcze jakie jest ladowanie z wlaczonym radiem. Bo z wypietym z kostek jest ok, ale po wlaczeniu radia moze spasc najwyzej o 0,2V

Nie grzebales ostatnimi czasy przy kostkach od radia?
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

tw20 

Wysłany: 27-10-2008, 15:04   

Przy kostkach ani radiu nic nie grzebałem.
Ale sprawdze jeszcze z innym radiem...

Czy słaby akumulator może być przyczyna gaśnięcia silnika na niskich obrotach??

ciechu 

Wysłany: 27-10-2008, 23:31   

tw20 napisał/a:
Czy słaby akumulator może być przyczyna gaśnięcia silnika na niskich obrotach??
zalezy w jakim sensie slaby. Zuzyty - tak, moze powodowac gasniecie. Rozladowany - nie, jesli ladowanie jest w normie, to akumulator zaczyna po uruchomieniu silnika odzywac.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu