Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Skoki napięcia
Autor Wiadomość
Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-05-2005, 09:09   Skoki napięcia

Kilka dni temu zaczęły dziać się dziwne rzeczy z instalacją elektryczną w moim aucie.
Raz na jakiś czas zaczyna żarzyć się kontrolka ładowania (ledwo widocznie) i znika po kilku minutach. Ostatnio zaś wszystko zaczyna migać (przygasać) z częstotliwością ok 2Hz (tzn 2 razy na sekundę): oświetlenie deski i podświetlenie zegarka, światła przednie oraz tylne; generalnie wszystkie inne lampki, które się świecą. Po kilku sekundach problem znika.

Powody takich "cyrków" mogą być moim zdaniem trzy:
- szczotki (lub diody) w alternatorze,
- regulator napięcia,
- brak dobrego styku na przewodach od alternatora.

Alternator jest stosunkowo nowy bo ma około 1 roku, pasek napędzający jest napięty prawidłowo i nie powinien się ślizgać. Napięcie w instalacji jest OK (zgodnie z książką) jednak ze względu na bezwładność miernika nie można dokładnie sprawdzić, w jakim zakresie napięć są te wahania. Styk na przewodach wydaje się być OK, dla pewności sprawdziłem mocowania i psiknąłem Contact Sprayem.

Zatem: czy ktoś miał podobne problemy i jak udało się im zaradzić?
Proszę o pomoc.

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

rhoody 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 12-05-2005, 10:44   

miałem podobną rzecz - u mnie w momencie włączenia halogenów potrafiło gasnąć na luzie radio, większość światełek migotała itd. nie wiem czy u ciebie to pomoże, ale ja sprawdziłem kable WN i okazało się, że delikatnie mówiąc są w nieciekawym stanie... sprawdź, może to być to skoro wyeliminowałeś prawie wszystkie inne możliwości...

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-05-2005, 12:43   

.....ale też z innej strony - wiadomo, niektóre temperkowe alternatory rafiają się złośliwe, nawet w rok po naprawie znów coś... :evil: i dopiero po kolejnej naprawie jest spokój..... to tak z doświadczenia.... może go posprawdzać dokładniej, jakie puszcza napięcie, także w zal. od obciążenia....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 12-05-2005, 21:03   

Sprawdż masę alternatora i czy regulator ma jeszcze szczotki.
     assistance   Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 12-05-2005, 21:34   

Regulator - szczotki ??? #-o

Odpowiedz do tematu