Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanie o podstawową obsługę gazu tipo gaznik
Autor Wiadomość
qwasimodo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 07-02-2011, 01:23   pytanie o podstawową obsługę gazu tipo gaznik

witam jako że mam tipo zakupione a mialem tylko jedno auto z gazem ale na wtrysku . Mam kilka pytań o obsługę.

Koleś mówił że odpala na gazie raczej zawsze... czy mogę tak?
czy mogę jak jest zimno przy zapalaniu gazu pociągnać ssanie silnika? i troche jezdzić na ssaniu? na LPG

Czerwony przycisk na centralce to niby jakieś ssanie gazu o co chodzi z tym?

I mam pytanko jescze jak jade na gazie i podczas jazdy się przełącze na bennzyne to gaśnie mi dop musze odpalić na benzynie nie mogę podczas jazdy się przełaczyć...co to jest?

Proszę o pomoc panowie i sorry bo pewnie to oczywista sprawa.

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 07-02-2011, 02:57   

qwasimodo napisał/a:
Koleś mówił że odpala na gazie raczej zawsze... czy mogę tak?

a czemu nie. Tylko trza umieć. Jak odpalisz to nie gaś póki nie osiągnie 50 stopni- nie odpalisz później

qwasimodo napisał/a:
czy mogę jak jest zimno przy zapalaniu gazu pociągnać ssanie silnika? i troche jezdzić na ssaniu? na LPG

ssanie na lpg nic nie robi ... tylko po prostu zwieksza obroty silnika tak jak byś wciskał gaz.

qwasimodo napisał/a:
Czerwony przycisk na centralce to niby jakieś ssanie gazu o co chodzi z tym?

pisałem ostatnio - jak jest na minusie przed odpaleniem możesz go wcisnąć - będziesz słyszał syk gazu - powinien łatwiej odpalić

qwasimodo napisał/a:
I mam pytanko jescze jak jade na gazie i podczas jazdy się przełącze na bennzyne to gaśnie mi dop musze odpalić na benzynie nie mogę podczas jazdy się przełaczyć...co to jest?

Chyba coś źle robisz - może masz za mało rpm ? a może nie działa elektrozawór PB tak jak trzeba
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Darek91 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-02-2011, 07:36   

qwasimodo napisał/a:

Może miałeś pusty zbiornik od PB i po dolaniu benzyny jeszcze na niej nie jeździłeś?
Ja tak miałem z LPG. Dopiero odpalenie na LPG pomogło.
Spróbuj odpalić na benzynie i powinno być dobrze

palidzojnt221 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 07-02-2011, 08:24   

w gaxniku jak przełączałempodczas jazdy z lpg na PB to dodawałem gazu tak do 3 tys i wtedy, zmiana trwała około 5 sekund zanim silnik załapał a na luzie zawsze mi gasł

JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 07-02-2011, 10:13   

qwasimodo napisał/a:
mam pytanko jescze jak jade na gazie i podczas jazdy się przełącze na bennzyne to gaśnie mi dop musze odpalić na benzynie nie mogę podczas jazdy się przełaczyć...co to jest?
źle to robisz inni ci odpisali, ja tylko to potwierdzę. Gaźnik to nie wtrysk i zanim się napełni komora pływakowa trochę trzeba odczekać. Jak przełączasz z GAZU na BENZYNIE to podciągasz obroty powyżej 3000 i dopiero przełączasz dobrze jest nie ściągać nogi z gazu. Z BENZYNY na GAZ musisz dopalić paliwo w gaźniku, instalacja powinna mieć położenie neutralne (0) zero gazu zero benzyny jak poczujesz że auto zwalnia czyli skończyło się paliwo przełączasz dopiero na GAZ. Ssanie działa tylko na benzynę efekt będzie taki jak byś dodał gazu nogą. Historie czerwonego guzika musisz wyjaśnić z właścicielem to nie koniecznie musi być wtrysk gazu, choć może.

P.S poprzedni właściciel cie nie poinstruował jak to się robi?
     assistance   Moneta

wladeczek22 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 08-02-2011, 15:55   

czerwony guzik to ssanie gazowe . po wciśnięciu i przytrzymaniu tego guzika do parownika podawana jest dodatkowa dawka gazu żeby miał łatwiej odpalić , tylko za długo nie można do trzymać wciśniętego bo dostanie za dużo gazu i nie zapali

palidzojnt221 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 12-02-2011, 15:53   

ja uzywałem tego czerwonego przycisku tak że przycickałem dwa razu tak jak na przykład otwieranie lub zamykanie samochodu z pilota, dwa krótkie kliknięcia i łapał za pierwszym razem na zimnym na gazie

Odpowiedz do tematu