Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Neonki
Autor Wiadomość
spirool 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 13-01-2005, 13:13   Neonki

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39403462 Zamowilem sobie takie cudeńko i chce je zamontowac i zastanawiam sie gdzie podlaczyc ale tak zeby swiecilo trylko w nocy,lub wtedy kiedy chce.MacieJakiesPomysly????Prosze o propozycję.[/url]

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 13-01-2005, 16:17   

Przekaznik na pozycyjne swiatla , z przekaznika wyprowadzenie na neonki. Zapalisz swiatla wieczorem - beda sie palily neony.
Dodatkowy przelacznk przed przekaznikiem. Przelacznik mozesz sobie zrobic kolo galki o zmiany biegow lub jest dobre miejsce pod miejscem gdzie jest dzwignia od ssania , lub zobacz na dol pod stacyjke na plastik na dole jest tam taka mini kratka, mozesz sobie tam ladnie wyciac otwor i zamontowac przelacznik - nie bedzie go za bardzo widac.

spirool 

Wysłany: 13-01-2005, 22:57   przekaznik

w którym miejscu dokładnie jest ten przekaźnik? rozumiem ze tam podpinam ,czyli do <źródła zasilania> gdy włacze swiatła beda się świeciły neonki,ale w dzień nie chche żeby się świeciły,więc po to przełacznik tak ? dobrze zrozumiałem? ;];];]

bajer

Wysłany: 14-01-2005, 00:16   

Słuchaj ja sobie coś takiego kupiłem i podświetliłem tymi neonkami deche rozdzielczą zajebisty efekt świeci na niebiesko. Wyczaiłem wyjście z wtyczek przy desce kable od włączenia oświetlenia deski rozdzielczej i podpiąłem się do nich górny neon zamontowałem w miejsce górnych 3 żaróweczek i musiałem usunąć tam ten zielony plastik na dole wsunąłem go jak jest szybka od zegarów to pod nią masz miejsce aby go wsunąć i świeci bez problemu.

Natomiast we wnętrzu zrobiłem sobie podświetlenie przy lewarku od zmiany biegów podpiałem to pod prąd od zapalniczki i zastosowałem mały włącznik efekt zajebisty. Ale będe to usuwał bo chcę mojej lasce w hyundaju podświetlić też tak deche. Narazie miłego montażu

miszko 

Wysłany: 14-01-2005, 00:18   Re: przekaznik

spirool napisał/a:
w którym miejscu dokładnie jest ten przekaźnik? rozumiem ze tam podpinam ,czyli do <źródła zasilania> gdy włacze swiatła beda się świeciły neonki,ale w dzień nie chche żeby się świeciły,więc po to przełacznik tak ? dobrze zrozumiałem? ;];];]

Przekaznik dokup sobie w sklepie. Nie jest drogi. Kup zwykly przekaznik od byle czego. Tak dobrze myslales o tym dodatkowym wlaczniku.

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 14-01-2005, 05:25   

bajer napisał/a:
Słuchaj ja sobie coś takiego kupiłem i podświetliłem tymi neonkami deche rozdzielczą zajebisty efekt świeci na niebiesko. Wyczaiłem wyjście z wtyczek przy desce kable od włączenia oświetlenia deski rozdzielczej i podpiąłem się do nich górny neon zamontowałem w miejsce górnych 3 żaróweczek i musiałem usunąć tam ten zielony plastik na dole wsunąłem go jak jest szybka od zegarów to pod nią masz miejsce aby go wsunąć i świeci bez problemu.

Natomiast we wnętrzu zrobiłem sobie podświetlenie przy lewarku od zmiany biegów podpiałem to pod prąd od zapalniczki i zastosowałem mały włącznik efekt zajebisty. Ale będe to usuwał bo chcę mojej lasce w hyundaju podświetlić też tak deche. Narazie miłego montażu

Ciekawi mnie jak te zegary ci palą jaki efekt zamieść fotke .

Druga sprawa to żywotność tych neonów jaka jest tzn ile się mogą palić
miałem małe niebieskie punktowe z norauto paliły sie tydzień w nich były jakieś ledy słabe lub coś innego się zepsuło ??

Ciekaw jestem tych neonów i ile już je urzywasz?? :D :D :D

ps bym zapomniał czy kojarzysz który kabel, tzn w kostce której jest prąd do oświetlenia szafy??????jeśli pamiętasz to napisz. Taka opcja mi chodzi po głowie poza tym mam drugi poprzedni zestaw wskaźników bez oświetlenia tzn w tamtych folia uległa zniszczeniu od żarówek oswietlenia .A tak by szło je zrobić i miec zapas lub na sprzedaż??

spirool 

Wysłany: 14-01-2005, 13:04   super pomysl

siemka.Ja ostatnio wymianialem zaroweczki podswietlenia.Zamowilem na allegro 2 neonki o dlugosci 20cm i srednicy 6mm z tym zeby taki neonek wsadzic w miejsce zaroweczek to jest super pomysl tylko napisz jakiej srednicy i dlugosci pasuje neonek w miejsce tej przezroczystej listewki ktora oslania zaroweczki i zabarwia swiatlo na zielono.Oraz napisz konieczni dokladnie w ktorym miejscu podpioles sie do zasilania.Ewentualnie podaj maila podesle ci fotki rozebranej deski kostek a ty mi zaznaczysz na fotce ;]

dołaczam sie do pytania interesuje mnie od jak dawna masz tak zrobione oswietlenie i ile wytrzymuje taki neonek ???

Inna opcja zobacz http://www.tempra.org/manuale.php na dole sa fotki mojego licznika moze widac miejsce gdzie podpioles zailanie naonka??
Sorry za rozwiezłość mojej wypowiedzi ;]

Połączyłem Ci Twoje trzy posty razem. Staraj się pisać w jednym
mkaminski100

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-01-2005, 14:01   

Ok, skoro jesteśmy przy desce to może i ja zadam skromne pytanie!
Mianowicie:
Czy da się wyjąć, zdjąć tarczę zegarów? Jest ona wklejona, włożona na wcisk, czy jak?
Pytam się, bo mam tą białą tarczę i chciałbym ją podświetlić od tyłu, żeby świeciły mi się same cyfry :D
     Moneta

GRAFIT 

Wysłany: 14-01-2005, 14:10   

Raku napisał/a:
Ok, skoro jesteśmy przy desce to może i ja zadam skromne pytanie!
Mianowicie:
Czy da się wyjąć, zdjąć tarczę zegarów? Jest ona wklejona, włożona na wcisk, czy jak?
Pytam się, bo mam tą białą tarczę i chciałbym ją podświetlić od tyłu, żeby świeciły mi się same cyfry :D

Jest to wyciągane mówie o blacie idzie go zdjąć lecz wskazówki trzeba zdjąć .Trzeba po odkręcać troche i jest na wcisk blacik :lol:

miszko 

Wysłany: 15-01-2005, 19:15   

Raku, a chcesz biale "tlo" zalozyc? Kolega Budyń - ostatnio go nie widac jakos na starym forum, a na nowym nie wiem czy nawet ma swoje konto, ale on wlasnie takie cos mial. Zle to nie wygladalo, ale musisz dobrze dopasowac do cyferblatu zeby nie odstawalo itp.

spirool 

Wysłany: 17-01-2005, 19:36   Zrobione

Nonki zalozone i piknie swieca:] jak mi sie uda zrobie fotki i podesle :] Miszko Podpiolem sie do przewodow od zaroweczek podswietlajacych panel sterowania nawiewem :]

GRAFIT 

Wysłany: 17-01-2005, 20:19   Re: Zrobione

spirool napisał/a:
Nonki zalozone i piknie swieca:] jak mi sie uda zrobie fotki i podesle :] Miszko Podpiolem sie do przewodow od zaroweczek podswietlajacych panel sterowania nawiewem :]

No można jeszcze do kabla od żarówki zapalniczki też się pali jak zegary się palą hehe .A co z zegarami??

spirool 

Wysłany: 26-01-2005, 23:39   Re: Zrobione

tempra-grafitmetalic napisał/a:
spirool napisał/a:

No można jeszcze do kabla od żarówki zapalniczki też się pali jak zegary się palą hehe .A co z zegarami??

witam ;]zegary musza poczekac;] narazie delektuje sie zwyklym podswietleniem licznika bo odkod kupilem autko przez 4 miesiace wogle nie mialem podswietlenia zegarow moze niedlugo pokombinuje z neonkiem w liczniku ;]jakby cos to dam znac ;]

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-03-2005, 22:29   

pseudo-neonki takie można zrobić prosto samemu (sam tak już 2 lata temu robiłem), mianowicie starczy 'laska' kleju termotopliwego do pistoletów, byle przezroczystego,
kawałek raczej nie dłuższy niż 15 cm, zalecam kawałki do 10cm, najwyżej kilka zrobić,
na każdy kawałek po 2 ledy niebieskie czy inne, u mnie niebieskie hiperjasne są czasem nawet po 90 groszy a świecą lepiej niż niejedna latarka; mamy ledy o średnicy 5mm, wiertło mniejsze np 3mm, 3,5mm, rozgrzewamy je np nad kuchenką i dokładnie na środku , z boku 'laski' (podłużnej) kleju wtapiamy wiertło powoli, równomiernie na kilka mm, pół cm może, szybko wyciągamy i w to miejsce równo i powoli wciskamy led'a.
Trzeba troszkę wprawy, by nie było baniek powietrza i by led wszedł równo, ładnie, na środeczku:
ale robiąc takie coś po obu bokach mamy dość spox neonek do wsadzenia gdziekolwiek, koszt jednego - może 3zł. Zależy za ile dostaniemy ledy; efekt - zależy jakie ledy, może być super, może być do D. :-)

Samymi ledami jednak podświetlać zegary.. nie wiem, może to być ciut za ciemne przy ledach średniej jasności, chyba że naprawdę mocne ledy lub dość dużo ich nawsadzać :-)
poza tym trzeba albo w najtandetniejszej opcji dać rezystor (ledy są np niebieskie ok 3-3.2V, zwykłe inne ok 1.5V) albo - lepiej stabilizator napięcia np LM317 i go wyregulować odpowiednio (niebieskie ledy są czułe na skoki napięcia, gdy np mamy tylko bidny rezystor, szybko się skończą zazwyczaj).

Jeszcze inna opcja oświetlania auta (nie licząc 12V halogenów, nawet kolorowych, ale te to mają moc....) - pseudo-'neonki' w formie 'przewodów', są giętkie, elastyczne, jak sznurek.
Te świecą na innej zasadzie - pola elektrycznego. są w nich druciki i luminofor, a gdy przez nie płynie prąd to pole elektryczne powoduje świecenie luminoforu. Łatow je wygiąć, dowolnie zamontować, dowolny kształt uzyskać, świecić potrafią naprawdę mocno, mimo, iż sznureczki te mają średnicę np 5mm to biją na głowę niektóre pseudo-neony.
Fajna rzecz, nawet nniezbyt droga, inna sprawa - potrzebują nietypowe zasilanie, u mnie (po doświadczeniach) ok 120V, 2kHZ. Ja sobie akurat zrobiłem za grosze przetwornicę, bieże to w sumie razem tyle prądu co jedna żarówka może a efekt o wiele lepszy. Ale i takie mini przetwornice można kupić, niedrogo bo ich wydajność prądowa - starczy np kilkadziesiąt mA.

Ja akurat robiłem sobie nie zegary ile 'choinkę' z auta :-) znaczy neonki+ledy+halogeny z przodu i tyłu auta pod spodem i na 'grillu', mam zdjęcia ale fatalne, nie oddają tego (ta cyfrówka nie nadaje się do zdjęć w nocy), ale muszę pomyśleć nad przeniesieniem tego do wewnątrz, może wymyślę coś do zegarów i oświetlenia wnętrza auta, a neonki zarówno 'samo-róbne' jak i te 'giętkie' zmienię na białe i inaczej umiejscowie, bo ostatnio policja na sygnale mnie gonić zaczęła :-) że jush jednak nie wolno na niebiesko auta stroić.

Na szczęście po powiedzmy drobnej kłótni obeszło się bez mandatu itp, tylko wyłączyć kazali.
w kodeksie: niebieski dobrze widoczny SYGNAŁ _BŁYSKOWY_ _NA_ pojeździe jest zarezerwowany, ja miałem ani błyskowy ani na pojeździe, tylko w większości pod pojazdem :-) i nie błyskowy, ale mus to mus.... zmienię kolor i ciekawe co zrobią :-)

[ Dodano: 31-03-2005, 22:32 ]
a! jakby ktoś chciał - tak dla picu foto; jakość tragiczna niestety (cyfrówka do D.....), na żywo wygląda spoxxxx, jest naprawdę jasne, ale nie mam póki co dobrego foto.
(i tak sukces, w nocy ten aparat mało co zajarzy, musi naprawdę jasno świecić)

[ Dodano: 31-03-2005, 22:34 ]
(obrazek się animuje, tylko najlepiej albo zapisać na HDD albo otworzyć sam obraz w osobnym oknie, inaczej może nie zajarzyć)
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu