Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kontrolka stanu paliwa / spryskiwacze
Autor Wiadomość
rocktonante82 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 04-03-2005, 10:24   kontrolka stanu paliwa / spryskiwacze

Witam wszystkich!

Mam pytanie odnośnie kontrolki poziomu paliwa. Otóż czasami wariuje w takim sensie, że pokazuje aktualny stan, po czym pokazuje rezerwę, później znowu ten aktualny. Co to może być ?

Drugie pytanie jest następujace: nie działają mi dobrze spryskiwacze szyby przedniej. Ciśnienie jest bardzo niskie i gdy chce ''oblać'' szybę, płyn leje się, ale nie wystarczająco wysoko, aby objąć swym zasięgiem całą szybę. Pomyślałem sobie, że może trzeba przepchać przewody, ale czym? Pompą do opon ? Co wy o tym myślicie?

Dziękuję za odpowiedź.

[size=9:][ [i:][b:]Dodano[/b:]: Pią Mar 04, 2005 10:25[/i:] ][/size:]
Acha! Chciałem dodać, ze to jest kontrolka z panelu DGT.

Jadodada 

Wysłany: 04-03-2005, 12:47   Czunik poziomu paliwa.

Kolego rocktonante82

Czujnik poziomu paliwa tak się zachowuje jak jest uszkodzony lub zanieczyszczony.
Mam również deskę digital i wyświetlacz wskazywał podobnie jak u Ciebie.
Zawsze tankowałem za 100 zł. Zmieniłem aktualną stację benzynową na nową stację STATOIL i zatankowałem w niej więcej paliwa z dwa razy. Podwyższysz w ten sposób poziom paliwa w zbiorniku a tym samym pływak w czujniku będzie miał nowy pewny kontakt z "bieżnią elektryczną" i poprzez ruch ku dolowi będzie usuwał z "bieżni" rozpuszczone w benzynie zanieczyszczenia. U mnie problem zniknął, więc nie zabieraj się do wymiany a spróbuj metodą bezinwazyjną oczyścić czujnik.

Mycie szyby przedniej jest możliwe po ustawieniu kąta dyszy spryskiwacza, gdyż pompa pracująca w zbiorniku płynu spryskiwacza posiada stałą wydajność dostosowaną do tych potrzeb. Aby ustawić dokładnie kąt dyszy w spryskiwaczu będzie potrzebna szpilka, którą włożysz do dyszy i w ten sposób bardziej precyzyjnie ustawisz kąt tej dyszy wg Twoich wymagań jakie powinien spełniać strumień kierowany na szybę.
Przy ustawianiu kąta dyszy może się zdarzyć , że w niektórych położeniach nie będzie leciał płyn, więc będziesz musiał minąć to położenie. Jak już się zanagażujesz w ustawianie to przygotuj sobie "baniak" płynu lub zrób to w lecie przy uzupełnianiu wodą. Mnie te pięć litrów "uleciało" niewiarygodnie szybko zanim "załapałem" jak się do tego zabrać.

Zastrzegam , że to co powyżej napisałem jest tylko informacją.

rocktonante82 

Wysłany: 04-03-2005, 13:34   znowu ja

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o czujnik poziomu paliwa, zrobię tak, jak napisałeś. Jednak jeśli chodzi o spryskiwacze szyb, są one ustawione dobrze. Zrobiłem dokładnie tak, jak napisałeś - szpilką. Jednak mimo, że są one ustawione tak, aby płyn leciał na szybę, ciśnienie jest za małe i płyn nie dociera tam gdzie jest potrzebny.
Myślałem, że może przewody są zatkane, bo długo nie uzywałem auta.

czecho 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 04-03-2005, 14:30   

w sprawie czujnika poziomu paliwazobacz też
tutaj http://tinyurl.com/6nhmf

bob96 

Wysłany: 04-03-2005, 15:03   Re: kontrolka stanu paliwa / spryskiwacze

rocktonante82 napisał/a:

Drugie pytanie jest następujace: nie działają mi dobrze spryskiwacze szyby przedniej. Ciśnienie jest bardzo niskie i gdy chce ''oblać'' szybę, płyn leje się, ale nie wystarczająco wysoko, aby objąć swym zasięgiem całą szybę. Pomyślałem sobie, że może trzeba przepchać przewody, ale czym? Pompą do opon ? Co wy o tym myślicie?

.

Powodem słabego ciśnienia może być też pęknięty wężyk,ja tak miałem, dokładnie na trójniku pod maską
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

memo 

Wysłany: 04-03-2005, 17:06   

Powodem słabego wypływu ze spryskiwacza może być również temperatura im zimniej tym gęstość płynu większa a zatem wyższe opory tłoczenia na pompce czyli spadek jej wydajności i ciśnienia.
Poza tym pompka zasilana jedynie z akumulatora (wyłaczony silnik) jakoś słabo podaje
U mnie widać oba powyższe przypdaki bardzo wyraźnie.

wesol

Wysłany: 04-03-2005, 19:01   

U mnie ze spryskiwaczem jest to samo. Jakoś od roku słabo płyn leci. Ewidentna jest różnica w momencie gdy odpale silnik i wyłącze wszystkie urządzenia. Wtedy leci płyn pod normalnym ciśnieniem.
Zastanawiałem się czy przypadkiem nie ma na to wpływu złącze elektryczne pompki. Może tam nazbierał się syf i powoduje dodatkowy spadek napięcia więc pompka pompuje za słabo. W momencie gdy załączysz silnik napięcie podskoczy do 14,5 i jest wystarczające do poprawnego działania.
Ja mam zamiar generalnie zakupić jakiś środek do czyszczenia złącz, potencjometrów itd...
Przelece wszystkie złącza, może przy okazji znikną inne moje elektryczne problemy.

bicart 

Wysłany: 04-03-2005, 21:26   

witam. ja tez mialem ten problem ze slabym cisnieniem. i jak sie okazalo wlasnie w podszybiu tam gdzie jest trójnik mialem rozszczelnienie. te przewody stwardnialy i lekko nadpekly i plyn uciekal. po zalozeniu nowego trójnika sika jak z węza strażackiego:)

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 04-03-2005, 22:11   

U mnie powodem slabego cisnienia byla konczaca zywot swoj pompka spryskiwacza.
Kupilem nowa i mam "prysznic"
:lol: :lol: :lol: :lol:

assistance   Moneta

wesol

Wysłany: 04-03-2005, 22:53   

Jaki był koszt tej pompki ?

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 04-03-2005, 23:46   

Na allegro za 20-30 zł od wszelkich 2 obwodowych.
Zawsze można jeszcze sprawdzić zaworki zwrotne na przewodach które idą do spryskiwaczy.

mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 06-03-2005, 17:47   

Temat spryskiwaczy był już przerabiany. Instalacja posiada zawór zwrotny który nie pozwala na spłynięcie płynu z przewodów do zbiornika aby od pierwszego obrotu pompki leciał strumień. Często właśnie ten zawór jest zakamieniony, brudny lub założony odwrotnie!! Wyciągnij go i przedmuchaj.
Jeśli lubisz jak wielu kierowców dolewać wody z kranu lub jeździć na samej wodzie latem to efektem jest zakamienienie pompy lub innego elementu układu.
Zanim kupisz więc pompkę proponuję wyciągnąć starą i oczyścić. Czyszczenie reszty przewódów też jest wskazane.
Tak oto ratowałem teściowi Uno, bo poprzednik lubiał lać wodę z kranu do szyb. Cała instalacja została dokładnie wypłukana Cilitem i pomogło!! Wlałem butlę Cilitu do zbiornika i co trochę właczałem spryskiwacze, obłożone szmatką (taki preparat może być groźny dla lakieru, a szmatka dodatkowo nie pozwala na wyparowanie na samej dyszy).
     assistance   Moneta

rocktonante82 

Wysłany: 17-03-2005, 20:23   problem z głowy!

Udało się! Wreszcie spryskiwacze działają! Wszystko było w porządku oprócz: trójnika, czyli zaworu zwrotnego. Do wymiany, zapłaciłem tylko 6 zł.......

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 17-03-2005, 23:21   Re: Czunik poziomu paliwa.

Jadodada napisał/a:
Czujnik poziomu paliwa tak się zachowuje jak jest uszkodzony lub zanieczyszczony.

Tak tylko jezeli ktos tankowal np. tylko do 1/2 i jezdzil tak przez kilka lat to niestety ta bieznia sie wyrobila.
Nalezy wtedy wyjac czujnik, rozgiac te blaszki ktore ocieraja o bieznie i lac do pelna to nie wytra sie tam "metoalowe sciezki".

Ja tak mialem, rozgialem balszki ociearajace bieznie i jest po klopocie. Choc i tak teraz juz glownie na LPG jezdze.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 20-03-2005, 11:42   

Wesol sorry ze teraz odpisuje ale za duzo mialem nieczytanych tematow i nie zauwazylem.
Ja za pompke dalem w motoryzacyjnym 50 zl.

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu