|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
1.6ie Benzyna - Zamula silnik po pewnym czasie ? |
Autor |
Wiadomość |
Joy_Pawel
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 15-12-2007, 01:48 1.6ie Benzyna - Zamula silnik po pewnym czasie ?
|
|
|
Witam !
Pojeżdze tydzeń i wyjadę w dłuższa trasę , po przejechaniu około 10-15km zaczyna się mulić na 5 ja wciskam pedał gazu a tu traci moc i redukcja na 4 i troszke jedze znowu tarci moc . Zatrzymam sie odłącze akumulator poczekam 30 minut podłącze ponownie odpale bez gazu i poczekam do wlaczenia sie wentylatora ( RESET ) i wszystko jest OK ! Jezdzi noramlnie kilka dni i dalej to samo . |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 15-12-2007, 03:49
|
|
|
Na początek zmierz czujnik w kolektorze ssącym (czujnika temp. silnika) i ten w kopułce wtrysku (czujnik temp. zasysanego powietrza).Pasowało by też sprawdzić sondę lambda czy jeszcze żyje i czy podaje jakieś napięcie.Wszystko o czujnikach znajdziesz na forum bo było multum razy.
A czy wymieniałeś filtr paliwa |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Joy_Pawel
|
Wysłany: 21-12-2007, 17:52
|
|
|
Ale nie napisałem wczesnej ze wymieniłem cały wtrysk bo w stary zawieszał sie potencjometr przepustnicy . Po wymianie na inny działo sie jak wyzej pisałem . Teraz mam znou inny wtrysk i czy po kazdej wymianie calego wtrysku tzn elektryki do CPP , silnika krokowego i wtrysku trzeba robić RESET ? |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 21-12-2007, 20:17
|
|
|
Tak, komputer może dalej pracować w trybie awaryjnym. Reset nie zaszkodzi, a jak nie pomoże to będzie chyba trzeba jechać na jakąś diagnostykę. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Joy_Pawel
|
Wysłany: 23-12-2007, 01:49
|
|
|
Po RESECie wszystko jest OK ! Silniczek chodzi równomiernie , spalnie w normie !
Ale raz na trasie okolo 100 km raz chwilowo starciał moc ale popusciłem i doscisnaołem pedal gazu i zaraz załapał , nie wiem co to było , czyzby ten wtrysk co dosałem długo lezał i trosze go trzeba zozruszać ? |
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 23-12-2007, 04:05
|
|
|
Wlej do bęzyny taki dodatek STS do czyszczenia wtrysków. Powinno pomóc. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Joy_Pawel
|
Wysłany: 16-01-2008, 07:57
|
|
|
Sprawa wyjaśniona na diagnostyce tzn Sonda Lambda dostawała przebicia przy rozgrzanym silniku , wymian sondy dało efekty bardzo dobrej pracy silnika ! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|