stożkowy filtr do 2.0 ? |
Autor |
Wiadomość |
avenger85
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 25-09-2007, 18:46 stożkowy filtr do 2.0 ?
|
|
|
ok więc postanowiłem spróbować pobawić się w stożka no i mam pytanie czy to wogóle mam sens ... oczywiście podkreślam że stożek ma pełnić funkcje bardziej ozdobną niż dodać jakiejś tam mocy ... w związku z tym zamierzam zakupić jakiś raczej tani stożek i chciałbym go "wkleić" tak
oczywiście w miejsce widoczne na fotce pierwszej
zaś w miejscach na fotce drugiej chciałbym wyciąć dziury i zaślepić je siatkami i dalej od tej siatki poprowadzić rurę to stożka
i teraz pytanie czy to wypali ?
|
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 25-09-2007, 19:31
|
|
|
Zrób tak jak zrobiłem na zdjęciu. Od przepustnicy rura aluminiowa później kolanko gumowe, znowu rura i na jej końcu stożek. Powietrze doprowadź z miejsca na halogeny, skoro masz ciąć to lepiej zderzak. Stożek ładnie schowaj za podłużnicą, to gorącego powietrza nie będzie czerpał. A poza tym skoro już coś zrobić, to zrób dobrze. Lepiej wydaj 50zł więcej i kup lepszy stożek, da jakiś tam efekt a przynajmniej żadnego syfu do silnika nie zassie..
|
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 25-09-2007, 19:39
|
|
|
W miejsce na halogeny wsadz .... halogeny. A powietrze śmiało możesz pociągnąć z rogu dolnego grilla ( jak tam założysz siatke to nie bedzie widać rurek itp.) |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 26-09-2007, 08:32
|
|
|
tipacz96vc napisał/a: | W miejsce na halogeny wsadz .... halogeny. A powietrze śmiało możesz pociągnąć z rogu dolnego grilla ( jak tam założysz siatke to nie bedzie widać rurek itp.) | halogenów absolutnie do niczego nie potrzebuje więc ich nie założe
Raku no ja to dokładnie planuje zrobić tak jak "narysowałeś"
co do stożka hmmm chcę kupić podobnego jak na tej aukcji
http://allegro.pl/item244...mm_adapter.html
znaczy się podobny do tego na fotce pod względem jakości i ceny
no i o tyle mam dobrą sytuację że w razie czego mogę oddać tego stożka i wziąć na próbe innego np droższego |
|
|
|
|
Raku
|
|
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 26-09-2007, 11:08
|
|
|
a upchnę tam taki stożek ? bo oryginalny filtr powietrza to nie jest za wysoki i nie wiem jak tam z miejscem będzie ? |
|
|
|
|
Raku
|
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-09-2007, 09:47 Re: stożkowy filtr do 2.0 ?
|
|
|
avenger85 napisał/a: | ok więc postanowiłem spróbować pobawić się w stożka no i mam pytanie czy to wogóle mam sens ... oczywiście podkreślam że stożek ma pełnić funkcje bardziej ozdobną niż dodać jakiejś tam mocy |
Na wszelki wypadek nie wyrzucaj , ani nie sprzedawaj obudowy po starym filtrze , a stożek ( dla zminimalizowania kosztów ) postaraj się podłączyć przy pomocy tych samych gumowych elementów , które były przy oryginalnej obudowie .
Ja kupiłem Dedrę z założonym stożkiem i muszę ci powiedzieć , że z przyjemnością się go pozbyłem . Z tym , że ja dodatkowo musiałem najpierw znaleźć i kupić obudowę . Po zmianie filtra spadku mocy nie stwierdziłem , spadek hałasu - tak i to znaczny ! I nie chodzi mi wcale o szmery ssania , tylko dźwięk wydobywający się z wydechu !
Chyba , że chodzi o ten hałas ? |
|
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 27-09-2007, 10:32
|
|
|
w sumie mam fajny sportowy wydech montii który bartdzo przyjemnie sobie mruczy ... zaś generalne dźwięk pracy tego silnika to dla mnie poezja tak więc jeśli ze stożkiem będzie głośniej to mi to nie przeszkadza
starej puchy a nic nie zamierzam ani sprzedawać ani wyrzucać liczę się z tym że może się to przydać
** Dodano: 07-10-2007, 11:21 **
no i stało się stożek siedzi pod maską .... większych problemów z zakładaniem nie było w sumie to godzina roboty. wywaliłem całą tą puchę ze starym filtrem i stożek siadł tam idealnie i jeszcze dużo miejsca zostało ....tak ładnie sie poskładało że gorące powietrze po prostu nie ma dostępu do stożka a sam stożek ma czym oddychać
połączenie zrobiłem z rur PCV wygląda troszki jak wiejski tuning ale pomaluje to na czarny matowy kolor i będzie ładnie.
efekty ... tu sie zaczyna zabawa nie ma żadnych przyrostów czy spadków mocy, silnik wcale nie jest elastyczniejszy coś .... efekt jest jeden a konkretny ...zajefajnie konkretny w momencie dociśnięcia gazu do podłogi rozlega się ryk!!!! i nie nie brzmi to jak jakiś dziurawy wydech czy coś tylko jakby pod maską był jakiś potwór który ryczy i chce się wyrwać z pod maski no masakra wieczorem wjechałem w jakąś małą ulicznke but w podłogę a ludzie z chodnika uciekają na mieście podobnie tyle że nikt nie ucieka ale spogląda
wiem wiem ta rura PCV wygląda okrutnie wieśniacko ale pomaluje to na czarno albo cały ten śmieszny dolot zamaskują taką metalową elastyczną rurą |
|
|
|
|
Raku
|
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-10-2007, 11:07
|
|
|
avenger85 napisał/a: | na mieście podobnie tyle że nikt nie ucieka ale spogląda | skąd ja to znam, a przy 2.0 pewnie jest jeszcze lepiej a zamiast pcv mam taką srebrną elastyczną jak do pieców gazowych czy coś, tylko węższą Ale muszę kupić nową bo ta jest troche już przechodzona i też mam taką czarną gumową karbowaną, na wszelki wypadek póki co, zaizolowałem taśmą
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 08-10-2007, 11:18
|
|
|
Raku napisał/a: | A czy zauważyłeś, że zmniejszyłeś średnicę?
Ja bym na twoim miejscu wyrzucił jeszcze tą karbowaną czarną, z tłumikiem szmerów i założył prosty kawałek rury.. A wszytko zrobiłbym na średnicy jaką ma przepustnica (ile nie pamiętam) |
nic tam nie dzieje te PCV mają średnice 75mm i jest to średnica trochę większa niż miała ta rura od pokrywy oryginalnego filtra także na bank nie problemu z ilością powietrza w układzie .... wszystko pasuję naprawdę idealnie i chyba nie ma tu już co kombinować
a gdybym wywalił tą karbowaną gumę to by coś zmieniło w pracy tego stożka ?
** Dodano: 08-10-2007, 12:24 **
mrk69 też chciałem dać taką metalową elastyczna rure jak na fotce ale nie mogłem w odpowiednią średnice trafić ....a teraz myślę żeby te rury pcv "zabunkrować" właśnie w takiej metalowej i będzie git
a odnośnie ryku to jest masakra normalnie ... tipo teraz brzmi jak czołg przelatujący przez miasto z dużą prędkością |
|
|
|
|
gepard
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-10-2007, 11:31
|
|
|
avenger85, ja mam zrobione bardzo podobnie tylko filtr jest z prawej strony użyłem 3 kolanek pcv i stożek schował się w nadkolu za lampom. U mnie silnik nie ryczy ale filterek daje piękny świst coś jakby samolot startował Co do wyglądu to fakt pozostawia wiele do życzenia. |
_________________ Moja duma: Tipo 1.9 TD-sprzedane
Coupe 2.0 16V+, Audi A3 1.6 też
Jest Czarne A6 1.8T i tego się trzymamy
http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm |
|
|
|
|
Raku
|
Wysłany: 08-10-2007, 12:16
|
|
|
W układach dolotowych nadrzędną sprawą jest struktura wewnętrzna powiedzmy tworzywa jakiego się używa! Zasysane powietrze powinno gładko ze sporą prędkością wpadać do kolektora ssącego. Dlatego do dolotów używa się np. rur z aluminium lub z kwasówki, dlatego że w środku są gładkie. Nie ma załamań, schodków czy żadnych bruzd co pozwala powietrzu bez zawirowań lecieć za przepustnice etc.
np. http://images.google.pl/i...ficial%26sa%3DN
Szkoda, że łapiąc się za zrobienie czegoś wcześniej nie czytacie jak to zrobić!
Czemu jak już coś robić to nie zrobić tego raz a porządnie? |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
avenger85
|
Wysłany: 08-10-2007, 14:27
|
|
|
raku ale to ma nie być żadna tam profesionalna instalacja stożka za kupę kasy .... gdybym chciał to robić na aluminiowych rurach albo kwasówce to nie kupowałbym stożka za 50zł
...cała ta instalacja razem ze stożkiem kosztowała 61zł
po za tym w tych połączeniach PCV nie ma żadnych dziwnych załamań czy coś co utrudniało by przelot powietrza lub wprawiało je w zawirowania
Raku napisał/a: |
Szkoda, że łapiąc się za zrobienie czegoś wcześniej nie czytacie jak to zrobić!
Czemu jak już coś robić to nie zrobić tego raz a porządnie? |
patrz wyżej |
|
|
|
|
Raku
|
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 08-10-2007, 17:18
|
|
|
avenger85, koledze Raku, chodzi o to że powinna być rurka jednolita (cała bez połączeń ) ,a w twojej konstrukcji z rurki PCV niema powietrze gładkiego przelotu ,gdyż na łączeniach rurka wchodzi w rurkę ,a nie opowiadaj że rurki kwasowej nie idzie tanio na złomie kupić ,takiego kawałka jak potrzebujesz |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 08-10-2007, 17:42
|
|
|
Rurka rurką, ale przecież prosta nie może być, bo filtr idzie pod kątem, nawet w profesjonalnych dolotach stosuje się łączenia i kolanka. Ostatecznie może być giętarka do rur, żeby nadać profil bo przecież kolega nie chce profesjonalnego dolotu. |
|
|
avenger85
|
Wysłany: 08-10-2007, 18:11
|
|
|
no ok może idelanie gładko tam nie jest ale tak jak kolega mrk69 napisał zawsze są jakieś łączenia, kolanka itd... może faktycznie idzie kupić rure kwasową ale jak wstępny projekt który kosztował 61zł razem ze stożkiem a cała instalacje tego trwala ok 25-30 min to myśle że efekt i wykonanie jest na przyzwoitym poziomie w stosunku ceny/jakość |
|
|
|
|
gepard
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 08-10-2007, 21:30
|
|