|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Fotele |
Autor |
Wiadomość |
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 10-09-2011, 21:38 Fotele
|
|
|
Witam. Jakiś czas temu zakupiłem za grosze fotele z tipo 1.6. Wszystko ładnie fajnie, ale musiałem je wyprać bo były dość zaniedbane. Prałem zwykłym proszkiem a na trudniejsze plamy wanish- pomogło, bo wyglądają bardzo ładnie.
Oczywiście wyprałem je dogłębnie tak że nie pozostawiłem suchej nitki (co było by trudne płucząc je wężem ogrodowym) Ile wody mogłem to wycisnąłem, pozostałość schła przez 5 dni na dworze. Kiedy je montowałem wydawały się już suche, ale okazało się podczas przymiarki że mam mokre spodnie, jednak w gąbce było jeszcze trochę wody. Nie przejąłem się tym, przez kolejne kilka dni samochód stał z otwartymi drzwiami tak aby był przewiew. W końcu udało się je całkowicie wysuszyć. Problem jest tego typu że za każdym razem kiedy wsiadam do auta odczuwalny jest nieprzyjemny zapach wilgoci, a siedzenia jak już wyżej pisałem są suchutkie. Od tygodnia auto w ciągu dnia stoi z otwartymi drzwiami ale bez rezultatów. Każdego ranka kiedy go otwieram nadal wali.
Ma ktoś jakiś pomysł jak pozbyć się tego smrodu? Na razie auto się remontuje, ale kiedy skończę wstyd będzie kogokolwiek wozić. |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
pawel200388
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Sie 2006 Posty: 69 Skąd: Skierki
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 10-09-2011, 21:47
|
|
|
I nieprzyjemnie samemu jeździć
Nie wiem, ja bym je wstawił na kilka dni do domu, czy garażu gdzie jest cały czas 20 stopni
Albo może te gąbki przełożyć z Twoich starych siedzeń? Chyba, że są zupełnie inne |
_________________ --------------------
Szukasz części do tempry? Sprawdź tu:
http://forum.tempra.org/-vt22568.htm#273568 |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 10-09-2011, 21:48
|
|
|
D@wIdS, wydaje mi się ze powinieneś je dobrze wygrzać, jak masz piec w domu, to po prostu zostaw koło pieca, czy w jakimś ciepłym pomieszczeniu niech polezą, trochę przynajmniej w pokojowej temperaturze, jeśli nie to poszukaj jakichś środków do usuwania wilgoci może się cos znajdzie do materiałów i tapicerki. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 10-09-2011, 21:53
|
|
|
pawel200388 napisał/a: | Albo może te gąbki przełożyć z Twoich starych siedzeń? |
Łatwo powiedzieć.
Bdm napisał/a: | D@wIdS, wydaje mi się ze powinieneś je dobrze wygrzać, jak masz piec w domu, to po prostu zostaw koło pieca, czy w jakimś ciepłym pomieszczeniu niech polezą, trochę przynajmniej w pokojowej temperaturze |
A to nie jest to samo jak stoją na dworze? Temperatura jest taka sama... W piecu jeszcze nie palę bo jest ciepło :p
Tak w ogóle to liczyłem na to że obedzie się bez demontażu, więc poszukam jakiegoś środa chyba ;p
Myślałem żeby popsikać je jakimś zapachowcem ale boję się że jak się to zmiesza to bedę musiał wystawiać głowę przez okno w czasie jazdy |
|
|
|
|
|
kaminkrz
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 547 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 10-09-2011, 21:57
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | Myślałem żeby popsikać je jakimś zapachowcem |
Mniemam, że nic to nie da, a jeszcze pogorszy - proponuję ponowne pranie proszkiem z ludwikiem i powolne suszenie dłuugo - bez montażu w samochodzie.
** Dodano: 10-09-2011, 22:59 **
D@wIdS napisał/a: |
A to nie jest to samo jak stoją na dworze? |
Nie sadzę - zauważ, że teraz noce są zimne i wilgotne ranki. |
_________________ Zapraszam na forum:
http://forum-laptopy.info.pl/index.php |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 10-09-2011, 22:06
|
|
|
kaminkrz napisał/a: | Nie sadzę - zauważ, że teraz noce są zimne i wilgotne ranki. |
Przecież nie stoi otwarty 24h |
|
|
|
|
|
kaminkrz
|
Wysłany: 10-09-2011, 22:09
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | Przecież nie stoi otwarty 24h |
A myślisz, że zamknięcie samochodu przeszkadza wilgoci o tej porze roku dostać się do środka, a przynajmniej schnięciu wnetrza?
Toć to nie puszka hermetyczna |
|
|
|
|
pawel200388
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Sie 2006 Posty: 69 Skąd: Skierki
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 10-09-2011, 22:11
|
|
|
Ale się wychładza. A zanim ciepło dojdzie do środka gąbki + czas na odparowywanie, kaminkrz ma rację
Ale chyba Bdm ma najlepszy pomysł
W każdym bądź razie szczerze współczuje takiego problemu W moim samochodzie miałem problem z wilgocią, bo się dziura pojawiła pod siedzeniem w mercu i zapierdzielało spod kół do kabiny pod siedzenie, zaczął mi pas bezpieczeństwa pleśnieć. Niełatwo było się tego pozbyć. |
_________________ --------------------
Szukasz części do tempry? Sprawdź tu:
http://forum.tempra.org/-vt22568.htm#273568 |
|
|
|
|
kaminkrz
|
Wysłany: 10-09-2011, 22:14
|
|
|
pawel200388 napisał/a: | Niełatwo było się tego pozbyć. |
Jak mi swojego czasu mrówek - teraz chyba idą powoli lulu |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 10-09-2011, 23:10
|
|
|
No jak nie znajdę żadnego specyfiku to chyba to zdemontuje faktycznie... |
|
|
|
|
|
Mosior
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 527 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-09-2011, 23:02
|
|
|
D@wIdS, nie warto samemu prać foteli. Ja zapłaciłem 70zł i przyjechał gościu z karcherem, czyścił 3 godziny, suszył, później auto stało dzień na słońcu w lecie (28C) i wnętrze jak z fabryki, czysto i pachnąco. W życiu bym tego za 70zł sam nie robił bo widziałem co się gość napracował... |
_________________ FIAT TIPO 1.4S + LPG, 78 kucyków
razem przeżywamy upadki i wzloty..
FORD MONDEO MK3 2.2TDCI Platinum - zaprojektowany by cieszyć |
|
|
|
|
Dawid
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2007 Posty: 183 Skąd: Kraków/Kielce
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-09-2011, 09:13
|
|
|
D@wIdS, pierwsza sprawa jest taka że na opakowaniu Vanisha jest napisane żeby nie doprowadzić do zamoczenia.
Druga sprawa najlepszy środek do prania, z tego co wiem od znajomego, to STP bo rozpuszcza wszystkie syfy łącznie z gumami i smarami ale trzeba z nim uważać bo jak na szybę poleci to musisz wycierać rozpuszczalnikiem (info na opakowaniu )
Trzecia to kolega prał Mazdę w zakładzie; fotele, podsufitka, wykładzina, boczki wydawały się suche a w środku było czuć ten smród. Na początku wymyśliłem żeby fotele dosuszył otwierając nagrzewnicę, puszczając ciepłe powietrze na nogi i uchylając (kilka milimetrów a nie otwierać) szyby z tyłu. Fotele elegancko wyschły na trasie 120 kilometrów ale smród pozostał. Wtedy z pomocą przyszedł taki zwykły neutralizator zapachów. Dwa psikania i wyszło wszystko z foteli. |
_________________ Było Tipo 2.0 8v GT
Było Tipo Sedicivalvole
Jest Tipo Sedicivalvole Abarth |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 29-09-2011, 10:52
|
|
|
Mosior, ciekawe, ale u mnie nie słyszałem o nikim takim. Chyba że gdzieś na większej myjni by się tym zajęli.
** Dodano: 29-09-2011, 11:54 **
Dawid, tyle co ja już suszyłem te fotele to masakra. Są suche, ale nadal jest ten zapach. Chociaż muszę przyznać że mniejszy niż na początku także wszystko idzie w dobrym kierunku. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|