Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat Tipo 1.6 Mania
Autor Wiadomość
jachimini 
witamy nowego

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 21-04-2017, 00:02   Fiat Tipo 1.6 Mania

Witajcie ;D
Jakoś tak się złożyło że od 01.04 tego roku jestem posiadaczem Fiata Tipo wyprodukowanego 30.06.1994r, wiem to z faktu że poprzedni właściciel sprawdzał to w salonie Fiata.
Samochód w 2006 roku został sprowadzony do kraju z Niemiec a następnie zakupiony w 2011r przez starszego pana,użytkowany był sporadycznie, niestety zmarł w tamtym roku i zakupiłem auto od jego syna który nie potrzebował dwóch samochodów, gość za kilka lat posiadania samochodu miał fakturę od kupionych zarówek po wymianę rozrządu i tak dalej, nie mówiąc o kompletnej dokumentacji z niemiec książkach serwisowych itp.
Do samochodu sprzedający dorzucił cały bagażnik części zamiennych m.in lampy klamki, letnie opony+aluminiowe koła dotz i masę innych rzeczy.
Na chwilę obecną samochód ma nieoryginalne czarne lusterka, posiadam te w kolorze nadwozia ale z prawego pękło wewnętrzne mocowanie lustra w wyniku parkingowej nieuwagi :lol:

Na chwilę obecną posiadam też drugiego Fiata Cinquecento 0,7 94r. w którego mam od października i włożyłem sporo pracy(montaż foteli,lamp przednich i kół aluminiowych ze sportinga, kompletny nowy tłumik, zrobiony przelot z końcówym od fiata 125p, nowa skrzynia + sprzęgło, ogarnięta elektryka, podejście pod radio, zerwanie i zamalowanie starych listew bocznych)

Co w planach odnośnie Tipo:
-wymienić tylne lampy z powodu pęknięcia na prawej (te którę posiadam na podmianę są ciemniejsze od obecnie zamontowanych)
-naprawić klamkę i zamek centralny od strony kierowcy
-zrobić zbieżność
-utrzymać przede wszystkim w stanie oryginalnym
-wymienić koła na letnie
-zmienić kompletny rozrząd
-oddać fotele do tapicera ponieważ szwy w przednich fotelach puściły
-zamontować subwoofer bo jest puszczona cała wiązka do bagażnika tylko podpiąć :lol:
-wymienić lusterka
-pilnować tylnego zawieszenia

Pytanie z mojej strony, jaką drogą i czy wogóle jest szansa nabyć naklejkę klubową?

mikee72 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 21-04-2017, 18:14   

Cześć Darek, ładne masz to Tipo :)
jachimini napisał/a:
-oddać fotele do tapicera

Weź lepiej komplet foteli (kierowcy z podłokietnikiem i regulacją wysokości) i tylną kanapę ode mnie.
Naprawdę bardzo dobry stan, ale musiałbyś się kopnąć do Poznania.
     Moneta

ciechu 

Wysłany: 21-04-2017, 18:40   

mikee72, fakt, ładny zestawik, Ale przydałoby się poszerzyć go o boczki na drzwiach, bo z niebieskimi kiepsko się będzie komponować ;)
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

mikee72 

Wysłany: 21-04-2017, 18:49   

Boczki wziął kiedyś Lasgo07 do Pułtuska i zdaje się, że ich nie zamontował i cały czas je ma..
     Moneta

KrzychuB 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 21-04-2017, 20:04   

mikee72, miałem te fotele u siebie kiedyś w tipo i polecam na 100 procent :)

jachimini 
witamy nowego

Wysłany: 23-04-2017, 20:42   

Na razie fundusze nie puszczają na takie podróżę :roll: z resztą wole zostać w chwili obecnej w oryginale
Jest jakiś patent na tłukącą się tylną półkę ? Bo jedyne co mi przychodzi do głowy to czymś delikatnie podkleić

mikee72 

Wysłany: 23-04-2017, 21:46   

Półka nie powinna się tłuc, nie jest przecież ze szkła :)
Oryginalnie to tylna półka leży na czterech gumkach zamocowanych w plastikowych boczkach i jest od góry blokowana przez dużą gumę od klapy bagażnika. Te małe gumki się gubią- mi z dwóch Tipo zostały łącznie tylko 3 sztuki. Jak masz luzy, to pokombinuj - wydaje mi się, że nawet jakieś uszczelki do okien wklejone wzdłuż boczków powinny załatwić sprawę.

NAKLEJKI KLUBOWE:
http://www.designwizard.creiton.com/?user=kre_pl
obsługa dosyć intuicyjna
     Moneta

RetX 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 26-04-2017, 09:27   

Ładny projekt, koniecznie relacjonuj postępy :-), ja niedługo swój też zamierzam upublicznić. Przy okazji mam pytanie skoro widzę ruch i widzę temat o fotelach, czy fotele z 5d Tipo wchodzą do 3 drzwiówki bez przeróbek?

jachimini 
witamy nowego

Wysłany: 26-04-2017, 19:18   

Co do tych foteli to myślę że może być problem z wsiadaniem do tyłu, bo nie mają opcji odchylania jak w 3d
Naklejka przyklejona, więcej raczej przyklejać nie będę nie chce listy życzeń na tylnej szybie ;D wymieniłem też tylne lampy na te dorzucone do samochodu, okazuje się że są ciemniejsze od tych które były wcześniej zamontowane
Niestety czikataczento w najbliższym czasie odbędzie ostatnią drogę bez powrotu, ponieważ silnik wyrwał się z mocowania i nie sposób go zamontować,tak, 30 wściekłych koni wyrwało tą imitację silnika :lol: trochę szkoda ale swoje u mnie przeżył, wymontuje koła, wydech i trzeba będzię się pożegnać :roll:

RetX 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 30-04-2017, 22:23   

W sumie fakt z tymi fotelami. Te ciemniejsze lampy oryginalne są? Bo zastanawiam się jakim cudem są ciemniejsze, ale są super. Szkoda cienkiego, farcik, że chwilę wcześniej wpadłeś na Tipo i Cię urzekło :D Długo czekałeś na naklejkę? :)

jachimini 
witamy nowego

Wysłany: 30-03-2018, 21:58   

Za kilka dni będzie rok jak posiadam ten samochód dużo za ten czas się zmieniło więc od początku. W samochodzie zostało zrobione na czas obecny od ostatniego wpisu:

- wymieniony rozrusznik
- wymieniony alternator z magneti marelli na boscha
- wymieniony olej z mobil na valvoline 10w40 (dwa razy)
- wymieniona głowica ( do tego wymione uszczelniacze ustawione luzy zaworowe itd itp.)
- wymieniona uszczelka misy olejowej uszczelki pod głowicą ( dwa razy)
- wymieniona uszczelka pod deklem zaworowym,
- wymieniona uszczelka łączenia kolektora z wydechem (chyba z 6 razy) :?
- wymieniona uszczelka kolektora wydechowego
- wymieniony akumulator
- wszystkie filtry (powietrza oleju paliwa)
- wszystkie zarówki
- wymieniony rozrząd plus wszystkie paski
- wymienione lampy z tyłu
- przemalowane osłony głośników przednich
- wymienione radio którego dość długo szukałem ponieważ chciałem by miało zielone podświetlenie takie jak reszta deski rozdzielczej
- sprawdzone i zabezpieczone masy
- wymienione siłowniki klapy bagaźnika
- wymieniony zamek od drzwi kierowcy
- mimo próby naprawy zamka centralnego poddałem się i go odłączyłem ( bardziej cieszy mnie otwieranie z kluczyka niż z tandetnego chińskiego pilocika w końcu to youngtimer :D )

Trochę zdjęć:
Stan obecny

Generalnie czeka mnie z nadejściem ciepła konserwacja podwozia i poszukanie dobrego blacharza który ogarnie mi próg z prawej strony bo niestety 25 lat które już ten samochód posiada daje o sobie znać ale dziur na szczęscie jeszcze nie ma ale lepiej zapobiegać.
Generalnie po zrobieniu uszczelki pod głowicą samochód by jeździł ale czasami człowiek się zapominał na autostradzie plus doszło do tego złe splanowanie głowicy niestety takich mamy fachowców :evil: .
Samochód mimo swojego wieku i pewnych usterek :evil: zrobił za ten czas ponad 25 tys. km, gdzie m.in przeżył bez przygód wyjazd na mazury ( szybki spontaniczny 3 dniowy urlop ponad 1700 km), liczne wyjazdy na słowację oraz zloty m.in zakończenie sezonu w Gliwicach z DBW
Po około roku poszukiwań udało dostać mi się fotele z alfy 155 z podłokietnikiem (generalnie wpadło z niej trochę więcej gratów m.in. kierownica tunel środkowy i parę innych dupereli), które zamontowałem,dodam ich bliższe zdjęcia w wolnym czasie. Generalnie staram się o niego dbać ale jak chce się jeździć spokojnie w dalsze trasy pewne rzeczy trzeba było niestety zrobić 8)

Co z planów:

- blacharka
- konserwacja
- oddać niebieskie oryginalne fotele do tapicera ( z wersji mania)
- zamontować subwoofer ponieważ jest puszczona instalacja przez poprzednich właścicieli
- zamontować za kilka dni koła 15`(pinifarina by bbs) plus dobrać do nich opony mam dylemat między 195/50/15 a 195/55/15
- po świętach do wymiany idą hamulce przód kompletne plus sprawdzenie tyłu i ogólne oględziny samochodu przed sezonem
- ogarnąć podsufitkę bo powoli jej czas dobiega końca
- i parę innych rzeczy

Dodatkowo samochód zakwalifikował się do Rozpoczęcia Sezonu Warsaw Youngtimer 2018 gdzie mam nadzieje szczęśliwie dojechać :lol:

mikee72 

Wysłany: 30-03-2018, 23:13   

Tipek naprawdę ładnie się prezentuje. Słupki takie były czy oklejałeś - pochwal się jak?

Moje uwagi na szybko:
1. wyrzuć te światełka/odblaski ze zderzaków i wstaw normalne oryginalne halogeny - nawet jeśli maja robić za światła dzienne.
2. kup jakieś ładne alufelgi - najlepiej 15", bo te obecne kołpaki psują efekt Twojej pracy,
- polecam koła 15" z oponami 195/55R15 - ładnie wypełniają wnękę, bez utraty komfortu jazdy.
3. daj więcej zdjęć :)
     Moneta

brynol69 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-04-2018, 20:09   

mikee72 dobrze prawi, wytnij otwory w zderzaku i wstaw halogeny, mocowanie na 99% jest z tyłu.
Ogólnie bardzo ładny egzemplarz, gratuluję:-)

Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie
     assistance

Maciek 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-04-2018, 20:20   

o proszę jednak kolega się pojawił. Widzieliśmy się na DBW w Gliwicach ;)
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części
     Moneta

jachimini 
witamy nowego

Wysłany: 17-06-2018, 15:33   

Z racji ostatniego braku czasu dopiero teraz aktualizuje temat :badgrin:
Wskoczyły w końcu felgi BBS 15` z oponami dębicy 195/55/15, w porównaniu z poprzednimi 165/65/14 róznica w prowadzeniu i komforcie jazdy jest niedoopisania z korzyścią na plus oczywiście
Od ostatniego wpisu wleciały świece i kable zapłonowe od NGK nowy filtr powietrza ponowna wymiana uszczelki na łączeniu kolektora i dwururki :evil: , malowanie potrzybia łącznie z wyczyszczeniem wszystkiego co się pod nim znajdowało czyli ziemia liście itd.,czeka mnie powoli wymiana oleju w silniku i inspekcja oleju w skrzyni biegów, przymierzam się powoli do renowacji progów i ogólnego zabezpieczenia antykorozyjnego ponieważ auto w planie mam sobie zostawić na czas dłuższy nieokreślony :)
Co do wyjazdów to bez większego problemu 8 kwietnia tipens pokonał trasę ponad 800 km na Rozpoczęcie sezonu Youngtimer Warsaw, następnie w maju ponownie odwiedziłem nim Gliwice na rozpoczęciu sezonu gdzie dostałem się na włoską strefę (jeden z lepszych zlotów jeśli chodzi o atmosfere).
W ostatnim czasie według wskazań licznika od momentu kupna do dnia dzisiejszego(17.06) tipensem udało mi się zrobić ponad 30 tys. km może dużo może mało ale to ileprzygód,napraw i nerwów za ten czas mnie kosztował to żaden samochód nie dał i nie da tyle radości z jazdy co ten :lol: :D

** Dodano: 17-06-2018, 16:44 **
Maciek napisał/a:
o proszę jednak kolega się pojawił. Widzieliśmy się na DBW w Gliwicach ;)

Pamiętam pamiętam, czarne tipo 3d ? :lol:

** Dodano: 17-06-2018, 16:45 **
brynol69 napisał/a:
mikee72 dobrze prawi, wytnij otwory w zderzaku i wstaw halogeny, mocowanie na 99% jest z tyłu.
Ogólnie bardzo ładny egzemplarz, gratuluję:-)

Owszem, sprawdzałem są z tyłu oryginalne mocowania poszukuje właśnie halogenów i ori kierunkowskazów

** Dodano: 17-06-2018, 16:47 **
mikee72 napisał/a:
Tipek naprawdę ładnie się prezentuje. Słupki takie były czy oklejałeś - pochwal się jak?

Moje uwagi na szybko:
1. wyrzuć te światełka/odblaski ze zderzaków i wstaw normalne oryginalne halogeny - nawet jeśli maja robić za światła dzienne.
2. kup jakieś ładne alufelgi - najlepiej 15", bo te obecne kołpaki psują efekt Twojej pracy,
- polecam koła 15" z oponami 195/55R15 - ładnie wypełniają wnękę, bez utraty komfortu jazdy.
3. daj więcej zdjęć :)

Słupki są w ori poza tylnymi drzwiami po stronie pasażera są pryśniete plasti dipem ponieważ stara okleina się złuszczyła i nie wyglądała za ładnie

mikee72 

Wysłany: 17-06-2018, 16:16   

Nowe buty - w odpowiednim rozmiarze - robią robotę :bravooo:
Daj jeszcze foty ze środka, ciekawe jak wygląda po zmianach.

Oryginalnych kierunków nowych - nie udało mi się znaleźć przez kilka miesięcy szukania..
A używki to owszem były, ale w strasznym stanie..
Do przedliftów widziałem oferty na nowe kierunki - do nowszych tylko zamienniki, i takie w końcu kupiłem..
są zupełnie ok, chociaż jasna guma niezbyt pasuje do mojego koloru.
     Moneta

Odpowiedz do tematu