|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Skrzynia podziekowała za współpracę i poszła w .... |
Autor |
Wiadomość |
Michu
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 05-12-2006, 13:52 Skrzynia podziekowała za współpracę i poszła w ....
|
|
|
Witam wszystkich kolegów. Tak jak w temacie . Mam kilka pytan, czy jest możliwe że rozpierdzieliło mechanizm różnicowy przez generator impulsów do prędkościomierza w skrzyni?? Tak pierdzielneło że wyrwało czujnik z obudowy i gdzieś o połowe wycieło jego średnicę. Od góry skrzyni widać ziemię i ciągnie tylko na prawe koło że o mega zgrzycie przy skrecaniu nie wspomne. Tak wiec chyba to mechanizm różnicowy nie wiem czy dobrze obstawiam?? Może zabrzmi to dość głupio ale czy jest jakikolwiek sposób żeby poznać po skrzyni ze szrotu jeszcze przez montazem czy nie jest dojechana zbytnio ?? jakieś punkty które da sie sprawdzić "organoleptycznie" . I tak na marginesie poziom oleju sprawdzałem dzien wcześniej. Z góry dzięki i pozdrawiam
** Dodano: 06-12-2006, 21:12 **
No tak widać jestem zbyt młody, no nic dzieki wszystkim zapytam jak już będę wiedział. Pozdrawiam |
_________________ Był Fiat Tempra 1.6SXi.e SW + gaz
Jest Alfa Romeo 155 2.5 V6 92r + sekwencja
Co by nie było zawsze do przodu ... |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-12-2006, 23:10
|
|
|
pooglądaj to dokładnie! może czujnik - prędkość. w skrzyni akurat się rozpadł i po skrzyni 'polatał sobie' jego kawłek, ale smej skrzyni/mechanizmu nie uszkodził a może tylko jedną półoś? może masz końcówkę półosi ('satelity') uszkodzoną lub mocowanie pólosi w skrzyni? zakładałeś inną półoś lub choćby oglądałeś czy mocowanie na półoś się kręci w skrzyni i L i Prawe? |
|
|
Michu
|
Wysłany: 07-12-2006, 01:44
|
|
|
No waśnie cd tego że czujnik zrobił swoje to jestem praktycznie pewien brakuje całkowicie tej zębatki która obraca sie w skrzyni i wchodzi do czujnika, wczesniej ojciec w temperówce miał podobną sytuacje rozwaliło mu satelite i w obudowie dziure wywaliło właśnie przez ten nędzny czujnik. Wszystkie mechanizmy są sprawne biegi wchodzą normalnie. No i zależy kiedy raz ciągnie na obydwa raz na prawe koło podczas jazdy prosto podczas skretu zgrzyta jak .... Ten czujnik wchodzi w tą część obudowy gdzie jest mechanizm róznicowy wiec reszty nie roz.... może dlatego. Zastanawiam sie czy jest jaki kolwiek sens rozkładania tej skrzyni szukania nowej obudowy i ewentualnie innych części do skrzyni czy nie lepiej kupić jakąś ze szrotu kompletną i podmienić. Jedno jest pewnie napewno muszę ją wyjąć . Pozdrawiam |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 07-12-2006, 12:15
|
|
|
Michu napisał/a: | No i zależy kiedy raz ciągnie na obydwa raz na prawe koło podczas jazdy prosto podczas skretu zgrzyta jak... |
No to na 99% poszedł dyfer(mechanizm różnicowy), pracuje on właśnie przy skręconych kołach gdy prędkości obu kół są różne.
Naprawa będzie pewnie nie opłacalna, poszukaj używanej szkrzyni. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Michu
|
Wysłany: 07-12-2006, 15:59
|
|
|
Dzieki. Tak też własnie podejrzewałem biorąc pod uwage objawy. Jak pech to pech. Dzieki za potwierdzenie. Pozdrawiam |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 07-12-2006, 17:02
|
|
|
Michu napisał/a: | Jak pech to pech |
I to straszny pech, żeby w cywilnym samochodzie przy normalnym traktowaniu poszedł mechanizm różnicowy.
Rzeczywiście coś musiało wpaść do środka i zrobić "bałagan" |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Michu
|
Wysłany: 10-12-2006, 13:38
|
|
|
Tak wiec drodzy koledzy jeśli padnie wam generator impulsów w skrzynii (mam digitala) to najlepiej zrobić to jak najszybciej i nie czekać. Taki jest mój wniosek ostateczny hehe bo skutki mogą być bardzo nieprzyjemne. Pozdrawiam.
** Dodano: 14-12-2006, 09:58 **
Tak żeby nie zakładać kolejnego postu. Zapytam jeszcze raz bo rozgladałem sie po szrotach troche, na co patrzeć kupując używaną skrzynie?? (poza ceną naturalnie ) Jesc jakaś część element jakiś wałek po czym widać że skrzynka jest dojechana??? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|