Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zgasły światła postojowe z tyłu i z przodu i deska rozdz
Autor Wiadomość
Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-12-2008, 18:51   zgasły światła postojowe z tyłu i z przodu i deska rozdz

witam odpaliłem auto i po chwili zacząłem jechać, zgasła mi deska i światła z tyłu, światła z przodu są wszystkie, auto pali normalnie, co to może być ? czy to zwarcie w desce ? auto jest nie garażowane więc obstawiam zwarcie... tylko czy to na kostce jakiejś ? czy gdzieś indziej, sprawdzałem bezpieczniki i wszystkie są ok

Pomocy !!! muszę to jak najszybciej naprawić

assistance   Moneta

bob96 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-12-2008, 18:54   Re: zgasły światła z tyłu i deska

Świstak napisał/a:
witam odpaliłem auto i po chwili zacząłem jechać, zgasła mi deska i światła z tyłu, światła z przodu są wszystkie, auto pali normalnie, co to może być ? czy to zwarcie w desce ? auto jest nie garażowane więc obstawiam zwarcie... tylko czy to na kostce jakiejś ? czy gdzieś indziej, sprawdzałem bezpieczniki i wszystkie są ok

Pomocy !!! muszę to jak najszybciej naprawić

Sprawdż mase.
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-12-2008, 18:59   

no to tak: położyłem się jeszcze raz pod bezpiecznikami i po kolei jeden po drugim wyjmowałem i sprawdzałem, i znalazłem... przepalony bezpiecznik podgrzewania tylnej szyby... zmieniłem i wszystko działa. nie wiem co tylna szyba ma wspólnego ze światłami... do tego wszystkiego dochodzi fakt że jak włączyłem radio i ZDJĄŁEM PANEL to radio dalej grało :roll: :sciana: :badgrin: ok może wczoraj juz późno było i nie kontaktowałem albo jestem zbyt tępy żeby to ogarnąć ale jak się zdejmuje panel z radia to powinno się wyłączyć... ok radio wyjąlem i leży koło mnie, na razie go nie wpinam. pomyślałem sobie że trzeba więcej bezpieczników zakupić bo to że padł bezpiecznik to wina chyba jakiegoś zwarcia gdzieś na kablach...

więc moje pytanie w związku z powyższym jest takie : so jes k***a nie tak ?
poważnie gdzie może być takie zwarcie ? bo nie chce stracić JVC za 300 PLN i Xplod'ów za 150 PLN

P.S. czy do zwarcia może się przyzynić fakt że z tyłu mam światła "na krótko" ? (przeciągnąłem kabel z lewej strony do prawej bo nie miałem postojówek)

PROSZĘ O RADĘ
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 19-01-2009, 00:58   

weź z Downloadu schematy instalacji elektr. T/T i przeanalizuj; o ile pamiętam (mogę teraz się mylić) mijania i inne są osobno, ale postojówki wszystki to jeden obwód bez żadnych cudów, leci razem wspólnie z podświetleniem deski i tablic rej. chyba, bo postojówki same to nie są światła dużej mocy i może stąd nie zabezpieczali ich tak jak mijania na przyklad; no ale do czego zmierzam - to , że od prawego do lewego czy odwrotnie podciągnąłeś nie powinno mieć na nic wpływu negatywnego jeśli to TYLKO postojówkę przedłużyłeś tak; chyba, że kabel rzuciłeś tak, że się gdzieś zwiera;

ew 'jaja' jakie opisujesz to zwarcie w skrzynce bezpiecznikow może, brak dobrego kontakltu masy na przyłączach i temu podobne;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Woks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 19-01-2009, 11:21   

ja mam starego grundiga i jak go wlacze i wyciagne panel to dziala dalej :)

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 19-01-2009, 14:36   

Świstak, o radio sie nie martw. Chyba że nie ma swojego bezpiecznika. U mnie jak wyjmuję radio to wyciągam bezpiecznik od klaksonu ( działa na nim radio ) i dopiero mogę wyciągać radio i odpiąć kable bo bez tego przy wyciąganiu szły iskry z kostek przy radiu i palilo bezpiecznik od klaksonu :)
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Odpowiedz do tematu