|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
zgasły światła postojowe z tyłu i z przodu i deska rozdz |
Autor |
Wiadomość |
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 27-12-2008, 18:51 zgasły światła postojowe z tyłu i z przodu i deska rozdz
|
|
|
witam odpaliłem auto i po chwili zacząłem jechać, zgasła mi deska i światła z tyłu, światła z przodu są wszystkie, auto pali normalnie, co to może być ? czy to zwarcie w desce ? auto jest nie garażowane więc obstawiam zwarcie... tylko czy to na kostce jakiejś ? czy gdzieś indziej, sprawdzałem bezpieczniki i wszystkie są ok
Pomocy !!! muszę to jak najszybciej naprawić |
|
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-12-2008, 18:54 Re: zgasły światła z tyłu i deska
|
|
|
Świstak napisał/a: | witam odpaliłem auto i po chwili zacząłem jechać, zgasła mi deska i światła z tyłu, światła z przodu są wszystkie, auto pali normalnie, co to może być ? czy to zwarcie w desce ? auto jest nie garażowane więc obstawiam zwarcie... tylko czy to na kostce jakiejś ? czy gdzieś indziej, sprawdzałem bezpieczniki i wszystkie są ok
Pomocy !!! muszę to jak najszybciej naprawić |
Sprawdż mase. |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 27-12-2008, 18:59
|
|
|
no to tak: położyłem się jeszcze raz pod bezpiecznikami i po kolei jeden po drugim wyjmowałem i sprawdzałem, i znalazłem... przepalony bezpiecznik podgrzewania tylnej szyby... zmieniłem i wszystko działa. nie wiem co tylna szyba ma wspólnego ze światłami... do tego wszystkiego dochodzi fakt że jak włączyłem radio i ZDJĄŁEM PANEL to radio dalej grało ok może wczoraj juz późno było i nie kontaktowałem albo jestem zbyt tępy żeby to ogarnąć ale jak się zdejmuje panel z radia to powinno się wyłączyć... ok radio wyjąlem i leży koło mnie, na razie go nie wpinam. pomyślałem sobie że trzeba więcej bezpieczników zakupić bo to że padł bezpiecznik to wina chyba jakiegoś zwarcia gdzieś na kablach...
więc moje pytanie w związku z powyższym jest takie : so jes k***a nie tak ?
poważnie gdzie może być takie zwarcie ? bo nie chce stracić JVC za 300 PLN i Xplod'ów za 150 PLN
P.S. czy do zwarcia może się przyzynić fakt że z tyłu mam światła "na krótko" ? (przeciągnąłem kabel z lewej strony do prawej bo nie miałem postojówek)
PROSZĘ O RADĘ |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 19-01-2009, 00:58
|
|
|
weź z Downloadu schematy instalacji elektr. T/T i przeanalizuj; o ile pamiętam (mogę teraz się mylić) mijania i inne są osobno, ale postojówki wszystki to jeden obwód bez żadnych cudów, leci razem wspólnie z podświetleniem deski i tablic rej. chyba, bo postojówki same to nie są światła dużej mocy i może stąd nie zabezpieczali ich tak jak mijania na przyklad; no ale do czego zmierzam - to , że od prawego do lewego czy odwrotnie podciągnąłeś nie powinno mieć na nic wpływu negatywnego jeśli to TYLKO postojówkę przedłużyłeś tak; chyba, że kabel rzuciłeś tak, że się gdzieś zwiera;
ew 'jaja' jakie opisujesz to zwarcie w skrzynce bezpiecznikow może, brak dobrego kontakltu masy na przyłączach i temu podobne; |
|
|
Woks
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-01-2009, 11:21
|
|
|
ja mam starego grundiga i jak go wlacze i wyciagne panel to dziala dalej |
_________________ Fiat Tipo 1.4 i.e.
1994 |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 19-01-2009, 14:36
|
|
|
Świstak, o radio sie nie martw. Chyba że nie ma swojego bezpiecznika. U mnie jak wyjmuję radio to wyciągam bezpiecznik od klaksonu ( działa na nim radio ) i dopiero mogę wyciągać radio i odpiąć kable bo bez tego przy wyciąganiu szły iskry z kostek przy radiu i palilo bezpiecznik od klaksonu |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|