Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana biegow bez uzycia sprzegla
Autor Wiadomość
bodzio_dr 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 01-03-2007, 00:46   Zmiana biegow bez uzycia sprzegla

Witam, dzis jadac zauwazylem jak dla mnie cos dziwnego, mianowicie moge sobie wrzucac biegi bez uzycia sprzegla i nic nie "chrobocze" a mam przekladnie manualna, nie wiem o co chodzi. Sprzeglo nic nie slizga, wszystko jest niby ok. Co to moglo sie zepsuc a moze tak ma byc?Czyzby sprzeglo mi bylo potrzebne tylko do ruszania??:)

lisvegas 

Województwo: Małopolskie
Ostrzeżeń:
 2/3/5
Wysłany: 02-03-2007, 14:59   

hehe no swietny patent ale tak na serio ciekawe co to może byc dzis ide do serwisu wiec spytam :P

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 02-03-2007, 15:10   

Bodzio_dr to Ty masz w swojej furce citymatic jak swojego czasu seicento miały ;]

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 02-03-2007, 16:24   

Półautomat Ci się zrobił...
a jak podczas takiej zmiany zachowuje się silnik? ciągnie od razu czy dławi sie jak obroty spadaja.? a przy ilu obrotach zmieniałes te biegi?
fajne... żeby tylko nic sie nie rozjetralalało...

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 02-03-2007, 16:32   

jest taka możliwośc,ale tylko przy pewnych obrotach i Ty pewnie właśnie na te odpowiednie obroty trafiłeś :D
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-03-2007, 17:04   

bodzio_dr napisał/a:
Witam, dzis jadac zauwazylem jak dla mnie cos dziwnego, mianowicie moge sobie wrzucac biegi bez uzycia sprzegla i nic nie "chrobocze" a mam przekladnie manualna, nie wiem o co chodzi. Sprzeglo nic nie slizga, wszystko jest niby ok. Co to moglo sie zepsuc a moze tak ma byc?Czyzby sprzeglo mi bylo potrzebne tylko do ruszania??:)

Przy każdej prędkości obrotowej i wszystkie biegi wchodzą Ci bez sprzęgła, czy tylko raz "przez przypadek" udało się zmienić ?
Bo tak jego ego napisał da się zmieniać bez sprzęgła, ale wymaga to dobrania odpowiedniej prędkości obrotowej.

Moneta

bodzio_dr 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 03-03-2007, 04:09   

Sytuacja wyglada tak: wrzucam sobie 1 ze sprzeglem:) i normalnie ruszam, jak mam jakies 3 tys obrotow normalnie sobie zmieniam na 2 bez sprzegla itd. silnik sie nie dusi poprostu ciagnie jak ma juz bieg. Nie wiem co to moze byc ale lepiej bede wrzucal ze sprzeglem bo szkoda auta. Pozdrawiam

keves 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 03-03-2007, 08:41   

ego napisał/a:
jest taka możliwośc,ale tylko przy pewnych obrotach i Ty pewnie właśnie na te odpowiednie obroty trafiłeś :D
Zgadzam się w 100%...jedyne co można dodać to iż,da się to zrobić z każdą manualną skrzynią przekładniową ,ale...lepiej nie korzystć za często z tego "znaleziska" ze względu na trwałość synchronizatorów.

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 03-03-2007, 09:10   

Wykorzystaj to do szybszej zmiany biegów. Warto :D .

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-03-2007, 19:23   

no, do wyścigu spod świateł :D

a na serio - sam się przkonałem jak nawet mimo nie zajeżdżania skrzyni po prostu tu tak jest w TT że synchornizatory lubią padać,, najgłówniejszy do spsucia to od 2ki;

więc lepiej nie czarować;

a może masz sprzęgło/tarcze na tyle już ... że ciągnie, ale nie robi znaczących problemów przy nagłej zmianie obrotów bez wysprzęglania :D
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu