|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zmiana biegow bez uzycia sprzegla |
Autor |
Wiadomość |
bodzio_dr
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 01-03-2007, 00:46 Zmiana biegow bez uzycia sprzegla
|
|
|
Witam, dzis jadac zauwazylem jak dla mnie cos dziwnego, mianowicie moge sobie wrzucac biegi bez uzycia sprzegla i nic nie "chrobocze" a mam przekladnie manualna, nie wiem o co chodzi. Sprzeglo nic nie slizga, wszystko jest niby ok. Co to moglo sie zepsuc a moze tak ma byc?Czyzby sprzeglo mi bylo potrzebne tylko do ruszania??:) |
|
|
|
|
lisvegas
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-03-2007, 14:59
|
|
|
hehe no swietny patent ale tak na serio ciekawe co to może byc dzis ide do serwisu wiec spytam |
|
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 02-03-2007, 15:10
|
|
|
Bodzio_dr to Ty masz w swojej furce citymatic jak swojego czasu seicento miały ;] |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 02-03-2007, 16:24
|
|
|
Półautomat Ci się zrobił...
a jak podczas takiej zmiany zachowuje się silnik? ciągnie od razu czy dławi sie jak obroty spadaja.? a przy ilu obrotach zmieniałes te biegi?
fajne... żeby tylko nic sie nie rozjetralalało... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-03-2007, 16:32
|
|
|
jest taka możliwośc,ale tylko przy pewnych obrotach i Ty pewnie właśnie na te odpowiednie obroty trafiłeś |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-03-2007, 17:04
|
|
|
bodzio_dr napisał/a: | Witam, dzis jadac zauwazylem jak dla mnie cos dziwnego, mianowicie moge sobie wrzucac biegi bez uzycia sprzegla i nic nie "chrobocze" a mam przekladnie manualna, nie wiem o co chodzi. Sprzeglo nic nie slizga, wszystko jest niby ok. Co to moglo sie zepsuc a moze tak ma byc?Czyzby sprzeglo mi bylo potrzebne tylko do ruszania??:) |
Przy każdej prędkości obrotowej i wszystkie biegi wchodzą Ci bez sprzęgła, czy tylko raz "przez przypadek" udało się zmienić ?
Bo tak jego ego napisał da się zmieniać bez sprzęgła, ale wymaga to dobrania odpowiedniej prędkości obrotowej. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
bodzio_dr
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 03-03-2007, 04:09
|
|
|
Sytuacja wyglada tak: wrzucam sobie 1 ze sprzeglem:) i normalnie ruszam, jak mam jakies 3 tys obrotow normalnie sobie zmieniam na 2 bez sprzegla itd. silnik sie nie dusi poprostu ciagnie jak ma juz bieg. Nie wiem co to moze byc ale lepiej bede wrzucal ze sprzeglem bo szkoda auta. Pozdrawiam |
|
|
|
|
keves
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 09 Kwi 2006 Posty: 104 Skąd: Gdynia/Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 03-03-2007, 08:41
|
|
|
ego napisał/a: | jest taka możliwośc,ale tylko przy pewnych obrotach i Ty pewnie właśnie na te odpowiednie obroty trafiłeś | Zgadzam się w 100%...jedyne co można dodać to iż,da się to zrobić z każdą manualną skrzynią przekładniową ,ale...lepiej nie korzystć za często z tego "znaleziska" ze względu na trwałość synchronizatorów. |
_________________ Gdynia-Miasto z Morza i Marzeń .Tempra 1,8ie SW +LPG http://www.skiforum.pl/ |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 03-03-2007, 09:10
|
|
|
Wykorzystaj to do szybszej zmiany biegów. Warto . |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 07-03-2007, 19:23
|
|
|
no, do wyścigu spod świateł
a na serio - sam się przkonałem jak nawet mimo nie zajeżdżania skrzyni po prostu tu tak jest w TT że synchornizatory lubią padać,, najgłówniejszy do spsucia to od 2ki;
więc lepiej nie czarować;
a może masz sprzęgło/tarcze na tyle już ... że ciągnie, ale nie robi znaczących problemów przy nagłej zmianie obrotów bez wysprzęglania |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|