Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fotele w 2d i regulacja klamek?
Autor Wiadomość
mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 18-03-2007, 12:21   Fotele w 2d i regulacja klamek?

Mam taki problem z klamką (od strony kierowcy), że kiedy ją wciskam to muszę szarpać drzwiami, żeby się otworzyły. Od strony pasażera problemu nie ma. Jest w Tipo jakaś regulacja? Bo ostatnio tak cisnąłem, że sobie kuku na palcu zrobiłem :lol:

Po drugie: jak wymontować z foteli przednich w 2 drzwiowym Tipo te plastikowe suwaki to składania oparcia przy wsiadaniu do tyłu. Mam pokrowce, ale na 4 drzwowe i muszę najpierw je zamontować i zrobić odpowiednie otwory. Dzięki i pozdro :)

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 19-03-2007, 21:01   

Odnośnie zamka to popuszczasz śruby w zaczepie na słupku i ustawiasz go tak żeby było dobrze, a potem dokręcasz.
Co do foteli to nie wiem, bo nie miałem okazji przyglądać się 2 drzwiowemu Tipkowi.

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

EASYKATO 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 21-03-2007, 12:19   Re: Fotele w 2d i regulacja klamek?

mrk69 napisał/a:
.......Po drugie: jak wymontować z foteli przednich w 2 drzwiowym Tipo te plastikowe suwaki to składania oparcia przy wsiadaniu do tyłu. Mam pokrowce, ale na 4 drzwowe i muszę najpierw je zamontować i zrobić odpowiednie otwory. Dzięki i pozdro :)

sam uchwyt(suwak) trzeba wyciągnąć - używając sporo siły ale z wyczuciem żeby nadawał się do ponownego montażu

natomiast ramka uchwytu jest przykręcona na dwa wkrety
widoczne po zdjęciu uchwytu (suwaka)

8)

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 31-03-2007, 15:15   

Dzisiaj próbowałem to zrobić ale lipa. Śruby da się odkręcić bez wyciągania suwaka, bo on idzie w tej swojej szynie, a śruby są nad i pod nim. Ciągnąłem go, ale z racji tego, że nie chciałem go urwać dałem sobie spokój. Co do klamek to też nic, bo zamek łapie dobrze, tylko zewnętrzna klamka nie chce otwierać (od wewnątrz działa dobrze). Podlałem dzisiaj WD 40 i minimlnie lepiej, ale to pewnie kwestia rozebrania drzwi i regulacji tej oto klamki, bo kiedy próbowałem "na sucho" ręką zamykać tą zapadkę w drzwiach to po ciągnięciu wewnętrznej sama odskakiwała, jednak po naciśnięciu przycisku na zewnątrz zostawała w miejscu :x

akj3 

Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 31-03-2007, 16:08   

Wiesz jak ja to rozwiązałem? Miałem to samo co Ty. Nie wiem czy jest jakaś regulacja tego przycisku w klamce ale ja rozkręciłem drzwi, i na tą dźwignie zamka, na którą naciska przycisk nałożyłem taką wygiętą blachę aluminiową i przykręciłem jedną śrubką. Teraz jest tak że przycisk po prostu nie musi wchodzić tak głęboko żeby wcisnąć dźwignię. Jak rozbierzesz drzwi to zobaczysz o co mi chodzi. Może jest i jakaś regulacja tego całego ustrojstwa ale ja niczego takiego nie zauważyłem więc zrobiłem po swojemu. I działa. :D

Odpowiedz do tematu