|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
problem ze skrzynią |
Autor |
Wiadomość |
Arkadio
witamy nowego
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-01-2006, 10:37 problem ze skrzynią
|
|
|
witam mam problem ze skrzynią w tipo 1.4 tzn nie wiem czy to skrzynia czy sprzęgło ale sprawa wygląda tak. dzisiaj po przyjechaniu na parking chciałem wrzucić wsteczny i usłyszałem niemiły dla ucha zgrzyt.później zero wrzucenia jakiegokolwiek biegu.zgasiłem silnik zapaliłem na nowo i wsyztsko wróciło do normy i zgłupiałem w tym momencie.nie wiem czym to mogłobyś spowodowane nie wiem czy to skrzynia, sprzęglo czy docisk jakby ktoś wiedział w czym rzecz to poproszę o poradę co mam z tym fantem zrobić |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 02-01-2006, 10:57
|
|
|
Ale lewarek "wszedl" na bieg. Czy poprostu nie dalo sie go wlaczyc? I zaraz po tej proboie wylaczyles silnik?
Wsteczny bieg nie jest synchronizowany - jak reszta biegow, dlatego nieraz moze sie zdarzyc, ze nie "zgraja" sie zebatki i wtedy przy niedocisnietym sprzegle moze cos "chrupnac". Wtedy nalezy odpuscic sobie wlaczanie biegu, moze na chwilke wlaczyc 1ke i ponownie sprobowac wlaczyc wsteczny. Pownien wejsc juz bez problemow. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Arkadio
witamy nowego
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-01-2006, 11:03
|
|
|
właśnie problem był w tym że się po tym zgrzytnięciu żadnego biegu nie dało wrzucić ropiero jak zgasiłem silnik i uruchomiłem ponownie to wchodziły wszystkie |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 02-01-2006, 13:40
|
|
|
niewim jak to jest w tipo , ale może blokują ci się drążki zmiany biegów??
warto też sprawdzić stan poduszki skrzyni biegów czy może nie jest do wymiany - ja miałem problem z wrzucniem wstecznego i 2 po zmianie poduchy przeszło
dodatkowo m ozesz podkręcić troche linke sprzegła
problem z dociskiem objawia się tym ze samochód szarpie przy puszczeniu sprzęgła na biegu albo nie wysprzęgla ( uszkodzone sprężynki na docisku)
tarcza sprzegłą - miałbyś wogule problemy z wrzuceniem biegu albo by ci nie łapało
łożysko oporowe - zajefajne świszczenie powyżej 2000obr na luzie i na biegu (tak się objawiło w temprze i omedze A ) |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-01-2006, 22:22
|
|
|
Ja mam inny problem. Od kilku dni wyskakują mi prawie wszystkie biegi. I, III, V nie trzymają się wogóle... II, IV i wsteczny bardzo ciężko wchodzą i czasem wyskakują. |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
gary
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 08-01-2006, 12:18
|
|
|
Hemi napisał/a: | Ja mam inny problem. Od kilku dni wyskakują mi prawie wszystkie biegi. I, III, V nie trzymają się wogóle... II, IV i wsteczny bardzo ciężko wchodzą i czasem wyskakują. |
mialem cos podobnego ... jest takie cos nie wiem jak sie nazywa pod samochodem... to cos ci sie zapieklo u mnie torobili na sile tzn. kawalek rury ... i duzy mlot ... walili ac odpieklo nawalili smaru i juz biegi nie wyskakuja... niestety nie wiem jak sie to nazywa |
_________________ Fiat Tempra 1.6ie Wtrysk(1-punkt) + gaz (Z Kompem) Produkcja 1994rok.
Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe |
|
|
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 12-01-2006, 10:51
|
|
|
U mnie górne biegi wchodzą płytko a na zakrętach w prawo wyskakują dolne są w porządku . Mechanik mówił że trzeba ustawiać skrzynię biegów |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 12-01-2006, 11:01
|
|
|
To pewnie będzie wina poduszek silnika oraz skrzyni. Było już o tym na forum kilka razy. Własnie były podobne objawy - wyskakujące biegi. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|