Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiat Linea
Autor Wiadomość
rosama 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 09-07-2007, 16:24   Fiat Linea

Wczoraj miałem okazję przejechać się fiatem linea z silnikiem Diesla Multijet 1.3 i obejrzeć go sobie wewnątrz. Auto z zewnątrz robi dobre wrażenie, ale po zajęciu fotela kierowcy czuje się ciasnotę - oczywiście w porównaniu z temprą :-). Prowadzi się bardzo fajnie (jak to nowe auto), ale trzeba do oporu wciskać pedał gazu w podłogę, żeby auto było żwawe. Ale jak na tą pojemność całkiem, całkiem. Wygodny fotel i kierownica, komputer pokładowy, przepastny bagażnik (naprawdę wielki!). No ale ja nie jestem kruszyną... Póki go nie zobaczyłem w środku, był potencjalnym następcą temperki, ale teraz już wiem, że tak nie będzie. Już prędzej marea albo stilo (o tak!) oczywiście w wersji kombi.
Moja ślubna, zamiast linei wybrałaby... doblo! :lol: Auto jest wielkie jak stodoła!

Aha, po jeździe próbnej, jak usiadłem w moim 12-letnim autku, poczułem się... doskonale! Dużo lepiej niż w NOWEJ linei!

Na koniec uwaga ogólna: te dzisiejsze nowe auta sa wszystkie takie... plastikowe... :doubt:
Też tak czujecie?...

Aha, czy wie może ktoś ile kosztowała tempra w salonie (z jakim wyposażeniem itd.) w 94 albo 95 roku?

gepard 

Wysłany: 09-07-2007, 16:33   

rosama napisał/a:
Na koniec uwaga ogólna: te dzisiejsze nowe auta sa wszystkie takie... plastikowe... :doubt:
Też tak czujecie?...

rosama, zgadzam się z w 100%. W nowych samochodach sam plastik. Jestem ciekaw jak to wszystko będzie pięknie trzeszczeć za parę latek. :lalala:

http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 09-07-2007, 18:32   

Też oglądałem tego nowego Fiata. Tempra obszerniejsza, bez dwóch zdań.

Po względem wykoniana jednak Bravo mi się troche bardziej podoba od środka.

Nie miałem okazji prowadzić, to się nie wypowiadam.

rosama napisał/a:
Auto jest wielkie jak stodoła!

Duże auto i widoczność we wszystkie strony. Jak na rodzinne wypady, czy do pracy to idealne auto.

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 09-07-2007, 20:58   

Niestety ale teraz plastyk rządzi, tani, łatwy z formowaniu, no i gwarancje wytrzyma. NIkt nie przewiduje auta na 15lat wiec jest jak jest.

JCB 3CX Contraktor

gomez 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 09-07-2007, 21:29   

Linea jest piękna :) Mogę wypowiedzieć się tylko na temat wyglądu bo nie jeżdziłem ani nawet nie siedziałem jeszcze w środku.

miszko 

Wysłany: 09-07-2007, 21:35   

Ładna jest, ale Bravo mi bardziej wpada w oko.

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 10-07-2007, 13:30   

miszko napisał/a:
Bravo mi bardziej wpada w oko
a mi jeszcze bardziej Bravo GT 8)

rosama 

Wysłany: 11-07-2007, 20:44   

Miszko, zdaje się Ty masz temperówkę od nowości... Wiesz ile kosztowała tempra w salonie (z jakim wyposażeniem itd.) w 94 albo 95 roku?
Tak żeby porównać z nowym modelem fiata...

miszko 

Wysłany: 11-07-2007, 21:02   

280 milinów złotych.
Jeżeli dobrzę piszę, czyli tak jak dzisiaj na "nasze" 28tys. złotych.

Fiat Tempra 1.6 gaźnik - kupiliśmy ją 10 maja 1994 roku, złożona była tuż przed kupnem, często na jakiś częściach np. na fotelach są metki z datami.
- wspomaganie
- welur
- lakier metalic + lakierowane zderzaki
- obrotomierz
- koła stalowe 14'

Na listwie z boku pod kierunkiem - oznaczenie wyposażenia - S

Wujek 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 12-07-2007, 19:17   

Byłem w salonie Fiata i oglądałem nowego sedana fiata. Auto jest bardzo ładne zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz . Nie zgodze się z twierdzeniem że 14-nasto letnia Tempra jest lepsza i ładniejsza od nowego fiata. Chociażby sam poziom bezpieczeństwa jest o te "naście " lat lepszy od naszych autek. Jestem głębokim fanatykiem Tempry, ale tym razem muszę uznać wyższość nowego dziecka Fiata.

miszko 

Wysłany: 12-07-2007, 20:38   

Co do bezpieczeństwa to wiadomo. W T/T była 1 poduszka i to nie zawsze.

Jeśli jednak porównywać obydwa auta pod względem przestronności to T/T wygrywa ;)

marlej108 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 12-07-2007, 21:09   Fiat Linea - ładny ale....

Czesc,

bylem dzis w salonie Fiata w Gdansku na Hallera obejrzec Fiata Linea.

Oto moje wrazenia:

1. bardzo ladny i zgrabny sedan z zewnatrz... ale przed salonem i wewnatrz sa tylko bogatsze wersje (z chromowanymi listwami, jedna z welurowa tapicerka itp), wiec tak naprawde nie wiem jak wyglada podstawowa (i pewnie najbardziej popularna) wersja tego modelu - sadze ze nieco gorzej....

2. w srodku juz troche gorzej... dlaczego? Coz - po pierwsze potwierdzam to co ktos napisal powyzej - po prostu plastikowo. Z tym, ze akurat wiekszosc aut w tej cenie ma takie same a nawet gorsze plastiki. Widac takie czasy. Po drugie mniej miejsca niz w Temperowce. Akurat oboje z zona jestesmy szczupli, wiec moze to tak nie przeszkadza, ale osoby z wieksza masa moga czuc sie juz nieco ciasnawo.

3. Bagaznik - pojemnosc taka sama zdaje sie jak w Temprze - czyli 500 litrow - jednak otwor zaladunkowy jest dosc waski - zas bagaznik jest dosc gleboki wiec troche siegnac moze byc trudniej do konca niz w Temprze.

4. Cena - jezeli dorzuciliby klime za te 40.000 zl to byloby super. A tak to nie do konca jestem przekonany czy gdybym mial tyle pieniedzy do wydania to kupilbym to auto, czy tez za mniej wiecej 25.000 nie wolalbym Stilo 3d i 15.000 zostawic na koncie :-)

5. Ogolna moja ocena w skali od 1 - 6 to 4+. Jezeli byloby z klima to 5 :-)

6. Po obejrzeniu auta wsiadlem do auta - i stwierdzilem ze jednak w Temprze siedzi mi sie wygodnie (tam mnie cos w fotelu na wysokosci ramion piło...), mam wiecej miejsca no i moj pojazd kosztuje niemal 10 razy mniej od Linei :-)

Obok jest salon Hondy - korzystajac z okazji wszedlem obejrzec model City jako potencjalnego konkurenta dla Linei. Coz City jest brzydsze, ma brzydsze wnetrze ktore naprawde wyglada w wielu miejscach bardzo tanio, ale ma za to fenomenalne siedzenia tylne gdzie mozna skladac same siedziska, oraz oparcia - i jest calkowicie plaska podloga gdzie na upartego mozna sie przespac! Ale... choc w cenniku jest najtansza wersja za 43.000 to.... jej nie ma!!!! Ponoc jesli sie uprzec to moga zamowic, ale trwa to ponad 4 miesiace !!!!! Co za absurd - czyli zostaje wersja za 48.500 + (uwaga!!!!) lakier metalik za 1600 zł (bo podstawowe sa tylko w cenniku ale ich nie mozna za bardzo zamowic wedle pana z salonu!!!!) i tak nam wychodzi 50.100 zl za Honde City - musialbym zwariowac zeby za tyle to kupic. Wolalbym Linee z klimatyzacja, albo Kia c'eed.....

Co do Linei to irytujace jest tez to ze trzeba sporo doplacic za radio CD..... bezsensowana oszczednosc - a chytry traci dwa razy :-)

Pozdrawiam Temprowiczow
Mistrz Zen
Seung Sahn
     assistance

Odpowiedz do tematu