|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Odpadająca masa od kolektora |
Autor |
Wiadomość |
skuti7
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 10-04-2005, 12:33 Odpadająca masa od kolektora
|
|
|
Witam,
Kiedyś pisałem o niedziałającym u mnie silniczku krokowym i związanym z tym brakiem wolnych obrotów. Silniczek był sprawny ale nie dostawał napięcia.
Wszystko działało dopóki nie urwały się kable masowe od kolektora dolotowego (w czasie jazdy).
Jeden jest od pompy paliwa (elektrycznej) a drugi od kompa. Po podłączeniu masy nie było już wolnych obrotów
Pojechałem na ASO i okazało się, że komp sie spalił (obwód sterujący sil. krokowym).
Dobrze, że nie jest to droga część (około 100zl na allegro używka) ale zawsze to wydatek.
Myśle, że można to zaliczyć do typowych usterek bo u kilku moich znajomych posiadaczy Fiatów często urywały się kable od masy ale na szczęście przy wyłączonym silniku nie uszkadzając elektroniki. Fabrycznie masa do kolektora jest na krótkim kablu i urywa się od drgań silnika.
Radzę sprawdzić to połączenie żeby uniknąć niespodzianki na trasie.
Na ASO dowiedziałem sie też, że przez ściągnięcie klemy (-) na pracującym silniku (kiedyś popularny sposób na sprawdzenie ładowania też można narobić bigosu w kompie i alternatorze więc nie próbujcie)
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Krystian
|
Wysłany: 10-04-2005, 12:43
|
|
|
.... tak czytam podobne posty i dochodzę do wniosku że jeszcze długo nie zrezygnuję z gaźnika
GAŹNIKI GÓRĄ |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-04-2005, 14:25
|
|
|
Niewiem co do kompa ale przy alternatorze to jasna sprawa że bez obciążenia się pali. Co do kompa to podaj typ czasami udaje się go naprawić. Zwłaszcza jeśli chodzi o silnik krokowy. Często lecą tranzystory na sterowaniu. Dopuki soft się nie uszkodził to sprawa jest do zrobienia. |
|
|
|
|
skuti7
|
Wysłany: 10-04-2005, 14:55
|
|
|
dziura.arek napisał/a: | Niewiem co do kompa ale przy alternatorze to jasna sprawa że bez obciążenia się pali. Co do kompa to podaj typ czasami udaje się go naprawić. Zwłaszcza jeśli chodzi o silnik krokowy. Często lecą tranzystory na sterowaniu. Dopuki soft się nie uszkodził to sprawa jest do zrobienia. |
Witam
Tak jak mówisz- właśnie tranzystor poleciał. Rozkręcałem kompa i jeden z tranzystorów przykręconych do aluminiowego radiatora jest pęknięty. Niestety nie da się spisać numeru z tranzystora ale można spisać z pozostałych o ile są takie same.Typ kompa to BOSCH 0 280 000 756.
Myślisz, że to tylko tranzystor???
Ja się zbytnio nie znam na elektronice ale dałbym rade wlutować nowy tylko gdzie takowy dostać?
Co do softu to chyba jest OK bo silnik pali dobrze, wtrysk dostaje sygnał z kompa.
dodane:
otwierałem kompa i ten "niby" tranzystor ma 7 nóżek, numer B57... dalej nie widać bo jest pęknięty.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
gary
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 11-04-2005, 18:22
|
|
|
Mialem ten sam problem... sprawdzali w ASO kompa (i sie nie polaczyli) swiece wymienili jakos jezdzilo... gosc przez przypadek kabel odalil od kolektora i jakos jezdzilem caly dzin potem jednak znowu zaczal dotykac i kicha auto gaslo i wogole wariowalo... wystarczylo dac na dobra izolacje i to wsyzstko poizolowac i przymocowac a tak to wymienilem silnik krokowy 350zl, 20zl swiece (uzywki) potem do szpeca ktory wpadl na ten kabel... ale podpia pod kompa (wykrylo hmm... a tam nie wykrylo) 100zl ;] a tylko izolacja by sie przydala (((( do dzisiaj jestem zalamany... za ta kase zawieszenia troche bym zrobil ... bo tlucze siejak by mialo zaraz sie auto rozleciec ... no i zamek bym sobie naprawil bo drzwi nie moge zamknac tym dzyndzlem przy drzwiach ... ale jakos za setnym razem zamykania sie udaje ;] Pozdro ! |
_________________ Fiat Tempra 1.6ie Wtrysk(1-punkt) + gaz (Z Kompem) Produkcja 1994rok.
Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-04-2005, 20:59
|
|
|
skuti7 sorki ale jutro sprawdze po pracy bo dziś czasu zabrakło. |
|
|
|
|
skuti7
|
Wysłany: 28-04-2005, 15:37
|
|
|
dziura.arek napisał/a: | skuti7 sorki ale jutro sprawdze po pracy bo dziś czasu zabrakło. |
Już kupiłem używany na allegro ale mam pytanko: ile kosztuje u Ciebie naprawa takiego kompa?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|