|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wymiana pasów bezpieczenstwa |
Autor |
Wiadomość |
Broda
Wiek: 49 Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 18 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 15-03-2005, 01:49 Wymiana pasów bezpieczenstwa
|
|
|
Witam
Mam pytanie dotyczące wymiany pasów a zadaje je właśnie tu ze względu na to, że pasy chcę wymienić na dłuższe.
Czy możecie powiedzieć jak to jest, czy moge dopasowac pasy od innego auta (innej marki) czy może powinienem sprawe rozwiązać inaczej. oryginalne pasy są za krótkie aby przypiąć fotelik dla dziecka..
Pozdrawiam
Broda |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
Grześko
|
Wysłany: 15-03-2005, 17:20
|
|
|
Poproś o poradę Jarka38, on jeździ praktycznie cały czas z nawet dwoma fotelikami.
I z tego co wiem to pasy ma orginalne. |
_________________ Była Tempra 1.6 SX 94',
był VW Passat GL 2.0 16V automat 92',
jest STILO 1.6 16V Dynamic 3D 03'
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124). |
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 16-03-2005, 00:28
|
|
|
To prawda. Jeżdżę z dwoma fotelikami (przeważnie są z tyłu) i nie mam problemów z długością pasów. Z przodu też pas jest wystarczająco długi.
Podejrzewam jednak, że byćmoże masz dzieciaczka który jeżdzi w foteliku-nosidełku. To ustrojstwo montuje się przeważnie tyłem do kierunku jazdy i wtedy faktycznie potrzebny długi pas. Pamiętam że w Poldku pasy starczały na styk. |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
Broda
Wiek: 49 Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 18 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 16-03-2005, 08:28
|
|
|
No dokładnie, fotelik jest tylem i jest to fotelik-nosidełko dla naszego 6 dniowego maleństwa.
Pozyczyliśmy go od znajomych, bo na razie jesteśmy spłukani. Pamiętam, że kiedyś koleżanka jakoś cudem zapieła ten fotelik w naszej temperówce, ale wtedy jej dziecko było większe i fotelik można było bardziej pionowo chwycić.
Idealnie wchodzi za to na przednie siedzenie cofnięte na maxa do tyłu. Nawet zapas zostaje. Nie mamy poduszki powietrznej więc to na razie rozwiązuje sprawę.
Dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 19-03-2005, 19:18
|
|
|
Broda wlasnie mialem tez ten problem z maluchem siostry.
Nosidelko niestety trzeba zamontowac z przodu bo z tylu pas jest za krotki |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Tomek
|
Wysłany: 28-04-2005, 08:47
|
|
|
Problem zamocowania fotelika (nosidełka) na tylnym siedzeniu rozwiązałem tak: w miejsce w którym na tylnym słupku jest oczko przez które przechodzi pas przykręciłem bębenek zwijajacy z bagażnika, klamerkami (takimi do papieru) zablokowałem zwijanie się pasa. Jest jedna wada, że się nikt nie przypnie już w tym miejscu chyba że odepnie spinki i dopasuje długość. Bębenek w tej pozycji (skręcony do dołu) blokuje się a jest przykręcony solidnie śrubą więc trudno go odwrócić do góry.
Ogólnie muszę się parę miesięcy przemęczyć w ten sposób, bo szukałem różnych rozwiązań ale nic nie znalazłem. Aha, trzeba oczywiście pamiętać żeby te oczko zdjęte ze słupka, w momencie przypinania dzieciaka umieścić z tyłu fotelika, bo w razie stłuczki mogło by zrobić krzywdę dziecku. |
|
|
|
|
kacper702
Wiek: 46 Dołączył: 03 Cze 2005 Posty: 36 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-06-2005, 12:37
|
|
|
ja zamieniłem pas tylni z przednim, gdyz ten jest dluzszy. teraz jednak teraz grubaski do mojej temperki musza wsiadac z tylu . ale co tam dzieciak najwazniejszy jest . pozdrowiena |
|
|
|
|
rosama
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-10-2007, 21:26
|
|
|
O tak! Zamiana pasa tylnego z przednim to najlepsze rozwiązanie. Sam głowiłem się nad tym jak przypiąć fotelik - nosidełko, ale kacper702 podpowiedział...
Polecam wszystkim rodzicom! |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-10-2007, 11:49
|
|
|
ja nie maiałem problemów z fotelikiem. pas tylni w tipo jest wystarczająco długi.
** Dodano: 17-10-2007, 12:50 **
aha a na dodatek mam fotelik-nosidełko montowany tyłem do kierunku jazdy |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 17-10-2007, 16:05
|
|
|
Broda napisał/a: | oryginalne pasy są za krótkie aby przypiąć fotelik dla dziecka.. |
miałem to samo i już to gdzieś na forum pisałem - pasy zakładasz z fiata sieny i fotelik spokojnie zapinasz (koszt w moim przypadku 30zł) |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|