|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Nieszczęsny przerywacz |
Autor |
Wiadomość |
t-naw
witamy nowego
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 14-07-2009, 14:03 Nieszczęsny przerywacz
|
|
|
Witam!
Posiadam fiata tipo 1.4ie AGT 91' zagazowany:)
W sumie to niedawno go zakupiłem i od początku nie miał kierunków.
Odrazu myślałem, że to przerywacz, ale jak zamykam auto pilotem to słychać tykanie, i kierunki się świecą.
Pomyślałem sobie że może trzeba przeczyścić przerywacz i zacząłem go szukać. Okazało się, że nie mam żadnej dużej niebieskiej kostki w tablicy bezpieczników (jest jedna duza, ale jak ją wyjąłem to zamek centralny zamknął i otworzył samochód. Idąc dalej w głąb kabli odkryłem, że to tyka moduł od sterowania imobilaizerem i zamkiem elektrycznym.
Więc zacząłem zastanawiać się gdzie jest ten nieszczęsny przerywacz (kostka).
Na forum jeden użytkownik pisał, że nie miał przerywacza w tablicy tylko obok na osobnej listwie, i rzeczywiście taka listwa u mnie występuje jest po lewej stronie tablicy bezpieczników po jej lewej stronie są dwa bezpieczniki zielony i czerwony a po jej prawej stronie jest puste miejsce z na kostke z pięcioma złączami.
Czy w to miejsce należy wsadzić przerywacz jeżeli tak to jaki kupić?
EDIT:
Właśnie wróciłem ze sklepu motoryzacyjnego okazało się że to 5-cio biegunowy i jakiś hena czy henna koszt to około 120 zł.
Orientuje się ktoś czy nie ma jakichś zamienników, lub czy będzie pasował jakiś inny np 4-ro biegunowy?
Pozdrawiam wszystkich. |
|
|
|
|
wiki1982
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 853 Skąd: Pabianice
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 17-07-2009, 08:12
|
|
|
4-ro biegunowy pasować nie będzie.musi być 5-cio biegunowy.jedź sobie na najbliższy szrot i wyjmij czy to z seicento,tipo,cinquecento punto itp. niebieski na 5 biegunów sześcian.powinno być wszystko ok.jak powiedzieli ci 120zł to jedź do serisu a kupisdz taki przekaźnik za jakieś 30zł.
pozdrawiam |
_________________ Zapraszam do mojego nowego miejsca pracy:
Sklep motoryzacyjny EURO-FIAT
ul.Przędzalniana 20 tel 42 674-61-80 ; 42 676-31-24 ; 794 077 776 lub
ul.Snycerska 3 tel 42 654-57-92 ; 664 045 57
LUB DO MNIE 692-42-42-60 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 17-07-2009, 08:31
|
|
|
t-naw, to co jest po lewo od skrzynki bezpieczników to pewnie pozostałości po instalacji od jeża. Tam montowany był przekaźnik który puszczał "duży" prąd na jeża. Nawet jak tam wsadzisz jakiś przekaźnik to nie rozwiąże to Twojego problemu.
A awaryjne Ci chodzą?
Ja bym stawiał na uszkodzoną manetkę od włączania kierunkowskazów.
Ten bezpieczniki po lewo to prawdopodobnie jeden z nich to bezpiecznik od układu ABS, drugi ten czerwony jest od jeża. Przekaźnik z tego co piszesz masz wyjęty to jeż i tak nie działa. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|