|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Powyzej 3000 rmp silnik gasnie |
Autor |
Wiadomość |
redjan
witamy nowego
|
Wysłany: 08-07-2006, 14:34 Powyzej 3000 rmp silnik gasnie
|
|
|
Witam po raz pierwszy i mam nadziej nie ostatni
Własnie dostałem Tipo 1.4 ie i somochod jedził ok ale niestety silnik był strasznie zachlapany olejem i zdecydowałem sie go umyc.
Generalnie po umyciu bylo wszystko ok (wyszło oczywiście gdzie leci olej - uszczelniacz palcza rozdzielacha i korpus odmy do wymiany) ale niestety samochodzik zaczoł się dziwnie zachowywać a mianowicie gdy przekroczę ( w zaleznosci od pory nie wiem chyba dnia i temperatury silnika lub innych kaprysów ze strony samochodu) zaczyna przy obrotach powyżej 2700-4000 się wyłączać i zaczyna sie szarpanie jak chce dodac gazy czy probuje odpalic go poprzez puszczenie sprzegła, wogole na to nie reaguje. Jedynie mozna poczekać i odpalic kluczykiem lub zanim zacznie sie dławic to puscic gaz aby spadły obroty - efekt jest taki jakby nagle po przekroczeniu obrotów nastapilo wyłączenie silnika i szarpnięcie - cos jak odciecie paliwa przy niebezpiecznych obrotach
Posprawdzalem wydaje mi sie ze wszytskie przewody i kostki przy silniku czy są podłączone czy nie, ale wszytsko wydaje sie ok wiec sie pytam czy moze ktos z Was miał podobny problem lub wie co moze byc przyczyna takie zachowywania sie mojego Tipka i oczywiscie jak to usunąć aby znowu zaczał jeżdzić normalnie
Pozdrawiam
Grzesiek |
|
|
|
|
RobertWroc
Pomógł: 3 razy Wiek: 52 Dołączył: 22 Lut 2006 Posty: 516 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 08-07-2006, 15:06
|
|
|
Przeczekać
Tipo to brudas bardzo nie lubi wody.Spróbuj zdiąć kopółkę kable i przesuszyć.Jeżeli to po myciu to prawdopodobnie gdzieś się woda dostała |
_________________ Było Tipo 1.4ie + lpg(koszmar) Była Croma 2.0ie 16V umarła. Była Dedra 1.8 ie LPG. Była Delta II 1.6 bez LPG.Byłą Kappa 3.0V6,
Jest Alfa Romeo 156 1.8TS |
|
|
|
|
redjan
witamy nowego
|
Wysłany: 08-07-2006, 15:46
|
|
|
Niestety to raczej nie kopułka - została dokładnie osuszona sprężonym powietrzem i wytarta ze 2 razy - wczesniej i tak byl azawalona olejem (uszczelniacz praktycznie byl luzny pomiedzy aparatem a palcem i nie bylo takich problemow)
Pozdrawiam
Grzesiek |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|