|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Digi Plex MED 433N od środka :> |
Autor |
Wiadomość |
canguru
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 04-06-2007, 22:26 Digi Plex MED 433N od środka :>
|
|
|
Elektryk pozwolił sobie zajrzeć do modułu zapłonu. Oto co znalazł :
Dodam, że od jakiegoś czasu borykam się z problemami dotyczącymi odpalania Tempry.
Zimna nie chce odpalać przez dłuższy czas.. czasami podczas kręcenia rozrusznikiem występuje efekt "blokowania się rozrządu". po wielu próbach czasem da się odpalić.. kiedy już w końcu pracuje, pozostawiam go na jałowym biegu.. wciskam sprzęgło i momentalnie gaśnie.
(ciekawa sprawa.. nie mam pojęcia co sprzęgło może mieć z tym wspólnego).
Dodam, że gdy silnik jest ciepły.. odpala bez mrugnięcia i pracuje jak pszczółka.
Mam dziwne wrażenie, że to wina modułu.. sprawdzałem już z wieloma, niestety żaden nie miał odpowiedniego symbolu 433N. Jeden nawet kupiłem, i sytuacja sie powtórzyła.. zimny nie chce palić, ciepły pali od razu.
Dosyć ciekawa sytuacja.. iskra pojawia się i znika. zupełnie nie wiadomo dlaczego.
Dodam, że wymieniłem już
-przewody
-swiece
-kopułke
-palec
-rozrusznik
-uszczelke pod glowica
-cewka (uzywana)
-czujnik polozenia walu (uzywany)
-wspomniany modul (uzywany)
Cos mi mowi, ze to moze byc wina modułu. Wszystko na to wskazuje.. Jednak nie daje mi spokoju fakt, iż były montowane moduły z innym symbolem i nic to nie dało.
Wiem, że ta Tempra może jeździć na innych modułach, sam sprawdzałem.. a ponoć chodzi o to, by moduł dawał iskrę.
ręce mi już opadają.. będę myślał... a może to jednak CPW ?
Miłoby było gdyby z okolic Gdyni znalazł się ktoś z działającym modułem 433N. mógłbym to sprawdzić na miejscu.
Może macie jakieś sugestie ?
P.s. przepraszam za wage fotek, ale nie mam jak zmniejszyc.
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-06-2007, 22:51
|
|
|
a sprawdzałeś okablowanie i masy do modułu i CPW? czy przypadkiem nie masz gdzieś złego kontaktu na wtyczce, czy skorodowanych przewodów w najmniej spodiewanym miejscu np w środku peszla i złego kontaktu masy do modułu, wtedy mogą być na innych modułach podobne jaja.... |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 05-06-2007, 09:30
|
|
|
Moduł bierze masę z pod akumulatora.Sprawdzałeś to miejsce Może sprawdź jeszcze raz CPW . |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Gibson
Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 09 Lip 2005 Posty: 276 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-06-2007, 10:30
|
|
|
Czy masz instalację gazową ?
U mnie powodem takich dolegliwości była wtyczka do Digiplexa ... która narobiła zamiesznia, o czym możesz poczytać tutaj |
_________________ Był Tipek 1.6 OHC '92 rok, gaźnik, LPG - Lovato
Jest Astra 1.6, 16V, X16XEL '98 rok, kombi, benzyna |
|
|
|
|
canguru
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-06-2007, 22:00
|
|
|
Gibson napisał/a: | Czy masz instalację gazową ?
U mnie powodem takich dolegliwości była wtyczka do Digiplexa ... która narobiła zamiesznia, o czym możesz poczytać tutaj |
Może być.. pewnie samą wtyczkę sprawdzę dopiero w serwisie. Ale wcześniej najchętniej sprawdziłbym moduł na innym samochodzie.
I tu kieruję prośbę do osób z okolic trójmiasta jeźdżących na 433N. Czy któryś z was poświęciłby mi 5 min, i pozwoliłby sprawdzić mój moduł u siebie ? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|