Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Digi Plex MED 433N od środka :>
Autor Wiadomość
canguru 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 04-06-2007, 22:26   Digi Plex MED 433N od środka :>

Elektryk pozwolił sobie zajrzeć do modułu zapłonu. Oto co znalazł :

Dodam, że od jakiegoś czasu borykam się z problemami dotyczącymi odpalania Tempry.
Zimna nie chce odpalać przez dłuższy czas.. czasami podczas kręcenia rozrusznikiem występuje efekt "blokowania się rozrządu". po wielu próbach czasem da się odpalić.. kiedy już w końcu pracuje, pozostawiam go na jałowym biegu.. wciskam sprzęgło i momentalnie gaśnie.
(ciekawa sprawa.. nie mam pojęcia co sprzęgło może mieć z tym wspólnego).
Dodam, że gdy silnik jest ciepły.. odpala bez mrugnięcia i pracuje jak pszczółka.
Mam dziwne wrażenie, że to wina modułu.. sprawdzałem już z wieloma, niestety żaden nie miał odpowiedniego symbolu 433N. Jeden nawet kupiłem, i sytuacja sie powtórzyła.. zimny nie chce palić, ciepły pali od razu.
Dosyć ciekawa sytuacja.. iskra pojawia się i znika. zupełnie nie wiadomo dlaczego.
Dodam, że wymieniłem już
-przewody
-swiece
-kopułke
-palec
-rozrusznik
-uszczelke pod glowica
-cewka (uzywana)
-czujnik polozenia walu (uzywany)
-wspomniany modul (uzywany)
Cos mi mowi, ze to moze byc wina modułu. Wszystko na to wskazuje.. Jednak nie daje mi spokoju fakt, iż były montowane moduły z innym symbolem i nic to nie dało.
Wiem, że ta Tempra może jeździć na innych modułach, sam sprawdzałem.. a ponoć chodzi o to, by moduł dawał iskrę.
ręce mi już opadają.. będę myślał... a może to jednak CPW ?
Miłoby było gdyby z okolic Gdyni znalazł się ktoś z działającym modułem 433N. mógłbym to sprawdzić na miejscu.
Może macie jakieś sugestie ?

P.s. przepraszam za wage fotek, ale nie mam jak zmniejszyc.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 04-06-2007, 22:51   

a sprawdzałeś okablowanie i masy do modułu i CPW? czy przypadkiem nie masz gdzieś złego kontaktu na wtyczce, czy skorodowanych przewodów w najmniej spodiewanym miejscu np w środku peszla :) i złego kontaktu masy do modułu, wtedy mogą być na innych modułach podobne jaja....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 05-06-2007, 09:30   

Moduł bierze masę z pod akumulatora.Sprawdzałeś to miejsce :?: Może sprawdź jeszcze raz CPW .
     assistance   Moneta

Gibson 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 05-06-2007, 10:30   

Czy masz instalację gazową ?
U mnie powodem takich dolegliwości była wtyczka do Digiplexa ... która narobiła zamiesznia, o czym możesz poczytać tutaj

canguru 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 05-06-2007, 22:00   

Gibson napisał/a:
Czy masz instalację gazową ?
U mnie powodem takich dolegliwości była wtyczka do Digiplexa ... która narobiła zamiesznia, o czym możesz poczytać tutaj

Może być.. pewnie samą wtyczkę sprawdzę dopiero w serwisie. Ale wcześniej najchętniej sprawdziłbym moduł na innym samochodzie.
I tu kieruję prośbę do osób z okolic trójmiasta jeźdżących na 433N. Czy któryś z was poświęciłby mi 5 min, i pozwoliłby sprawdzić mój moduł u siebie ?

Odpowiedz do tematu