|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Brak w instalacji +12v ACC |
Autor |
Wiadomość |
id99
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 24-06-2008, 16:01 Brak w instalacji +12v ACC
|
|
|
Witam.
Mam mały problem z podłączeniem radia do istniejącej instalacji. A dokładniej brak w instalacji (kostce) kabla +12V ACC "z kluczyka", są tylko dwa przewody zasilania: stałe 12v z accu i oczywiście masa. Problem polega na tym, ze przy zmostkowanych kablach (kupiłem przelotkę ISO - tipo/tempra) żółtym i czerwonym, wyłączone radio potrafi w jedna noc rozładować akumulator. Doszedłem, ze przy rozpiętym żółtym kablu wszystko jest OK lecz wtedy na wyłączonym radiu brak oświetlenia przycisku power i zegarka
Pytanko czy jest możliwość "wyciągniecia" z instalacji samochodu tego dodatkowego zasilania, jeśli tak to gdzie sie podpiąć ?
Radio to stary model SONY ze zdejmowanym panelem, kaseciak. Tempra '94 1.6ie - jeśli to może mieć znaczenie.
dzieki
pozdr |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 24-06-2008, 16:29
|
|
|
id99, najlepiej masz sie wpiąć w stacyjke a mianowicie jak odkrecisz osłone kolumny kierowniczej to po lewej stronie masz kabelki idące do stacyjki. Pomarańczowy to + po stacyjce.
Czyli tam gdzie na zdjeciu idzie ten zółty |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-06-2008, 17:28
|
|
|
gdzieś na forum podawałem dokładny opis staycjki; jak masz 2 wtyczki 3pinowe to ich sąsiadujące piny (jakby środkowe w złączu), czyli 3 i 4 jakby nie liczyć piny 1-2-3-4-5-6 to "C" i "CA" czyli obwody włączane właśnie kluczykiem; są ze sobą te 2 piny zwarte/te obwody, przy stacyjce, podciągnij sobie tylko stamtąd kabel, tak najprościej jest; ewentualnie, ja tak w końcu robiłem, miałem pociągnięty plus 'po kluczyku' ale i tak ze 'stałego' plusa przez włącznik sobie poproawdzilem do radia, po to by np na postoju radio mogło sobie grać a nie musiałem trzymać kluczyka w stacyjce |
|
|
id99
witamy nowego
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 26-06-2008, 11:45
|
|
|
Wyprowadzenie z kluczyka gotowe, radyjko śmiga.
Serdeczne dzieki za pomoc. |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 26-06-2008, 23:11
|
|
|
ni ma problema |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|