Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak w instalacji +12v ACC
Autor Wiadomość
id99 
witamy nowego

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-06-2008, 16:01   Brak w instalacji +12v ACC

Witam.
Mam mały problem z podłączeniem radia do istniejącej instalacji. A dokładniej brak w instalacji (kostce) kabla +12V ACC "z kluczyka", są tylko dwa przewody zasilania: stałe 12v z accu i oczywiście masa. Problem polega na tym, ze przy zmostkowanych kablach (kupiłem przelotkę ISO - tipo/tempra) żółtym i czerwonym, wyłączone radio potrafi w jedna noc rozładować akumulator. Doszedłem, ze przy rozpiętym żółtym kablu wszystko jest OK lecz wtedy na wyłączonym radiu brak oświetlenia przycisku power i zegarka :)

Pytanko czy jest możliwość "wyciągniecia" z instalacji samochodu tego dodatkowego zasilania, jeśli tak to gdzie sie podpiąć ?

Radio to stary model SONY ze zdejmowanym panelem, kaseciak. Tempra '94 1.6ie - jeśli to może mieć znaczenie.

dzieki
pozdr

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 24-06-2008, 16:29   

id99, najlepiej masz sie wpiąć w stacyjke a mianowicie jak odkrecisz osłone kolumny kierowniczej to po lewej stronie masz kabelki idące do stacyjki. Pomarańczowy to + po stacyjce.

Czyli tam gdzie na zdjeciu idzie ten zółty

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-06-2008, 17:28   

gdzieś na forum podawałem dokładny opis staycjki; jak masz 2 wtyczki 3pinowe to ich sąsiadujące piny (jakby środkowe w złączu), czyli 3 i 4 jakby nie liczyć piny 1-2-3-4-5-6 to "C" i "CA" czyli obwody włączane właśnie kluczykiem; są ze sobą te 2 piny zwarte/te obwody, przy stacyjce, podciągnij sobie tylko stamtąd kabel, tak najprościej jest; ewentualnie, ja tak w końcu robiłem, miałem pociągnięty plus 'po kluczyku' ale i tak ze 'stałego' plusa przez włącznik sobie poproawdzilem do radia, po to by np na postoju radio mogło sobie grać a nie musiałem trzymać kluczyka w stacyjce
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

id99 
witamy nowego

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 26-06-2008, 11:45   

Wyprowadzenie z kluczyka gotowe, radyjko śmiga.

Serdeczne dzieki za pomoc.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-06-2008, 23:11   

ni ma problema ;)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu