Żarówki |
Autor |
Wiadomość |
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-01-2005, 23:41 Żarówki
|
|
|
Panowie czy w Temprze z 1992 to są H4? A czy można dać H5 czy mi się reflektor roztopi |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 10-01-2005, 00:18
|
|
|
Z pewnością są h4 ale ja ci nie polece dawać innego typu raz temperatura
,dwa mocowanie żarówki w lampie nie może być luźna żarówka .
Poza tym sprawdz to wyjmi żarówke i sprawdź |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 10-01-2005, 00:20
|
|
|
Wklady sa plastikowe, wiec np. jak wlozysz 100W zarowki to ... bedzie to chodzilo, ale instalacja Ci sie spali (przekazniki by trzeba dac i przerobic instalacje) ale szkla tez szybciej Ci zżółkna. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 10-01-2005, 12:02
|
|
|
miszko napisał/a: | Wklady sa plastikowe, wiec np. jak wlozysz 100W zarowki to ... bedzie to chodzilo, ale instalacja Ci sie spali (przekazniki by trzeba dac i przerobic instalacje) ale szkla tez szybciej Ci zżółkna. |
Raz że kable i kostki sie mogą upalić ,lustro szlak trafia zgadza sie że żółknie. Jest to różnica taka prawie jakby mieć 4 przednie normalne h4 zwykła h4 ma 55/60wat czyli pół mocy.
Konieczne by faktycznie było przerobić instalacje .Sądze że lepiej kupić markowe żarówki;
h4 super vision np philips czy bluvision jakoś tak sie nazywają podobno dobre.Ja mam zwykłe H4 i świecą dobrze podstawa dobrze wyregulwać lampy czyste klosze i kostki sprawne wpełni kontaktujące!! |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
czecho
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 10-01-2005, 14:40
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: | Sądze że lepiej kupić markowe żarówki;
h4 super vision np philips czy bluvision jakoś tak sie nazywają podobno dobre.) |
potwierdzam opinię. zdecydowanie lepiej zainwestować w dobrej klasy żarówki H4 z cyklu +50% niż stosować 100W (chociaż pewnie zaraz się okaże że są tacy co mają i sobie chwalą - na starym forum było o tym pisane. link: http://tinyurl.com/4a4l2)
pozdrawia zadowolony użytkownik Osram Bilux Silverstar +50% |
_________________ Tipo 1.6 i.e. suite '94 + LPG BRC
no to nie jest problem... to się wszystko zgłasza jako usterkę... |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
|
Wysłany: 10-01-2005, 15:32
|
|
|
Ja mam H4 90/100W i już od ponad 2 lat nie mam problemów.
Jeżdżę cały rok na światłach i nic mi się nie topi ani nie pali.
Z instalacją też nie mam problemów.
Lampy są prawidłowo ustawione i auto bez problemów przechodzi badania techniczne.
Generalnie jednak stwierdzam, że w Temprach (i Tipo, bo kiedyś też miałem) światła są raczej słabe. |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 10-01-2005, 15:45
|
|
|
Radke napisał/a: | Ja mam H4 90/100W i już od ponad 2 lat nie mam problemów.
Jeżdżę cały rok na światłach i nic mi się nie topi ani nie pali.
Z instalacją też nie mam problemów.
Lampy są prawidłowo ustawione i auto bez problemów przechodzi badania techniczne.
Generalnie jednak stwierdzam, że w Temprach (i Tipo, bo kiedyś też miałem) światła są raczej słabe. |
Słabe tzn. co???
Wżyciu się nie zgodze tył super wyraziste duże lampy idalne.
Przód duże reflektory działanie na dobrym poziomie jestem zadowolony a często o ciemku śmigam .
Druga sprawa to żarówki o jeszcze raz takiej mocy!!
-większe zużycie paliwa jedziemy na podwójnych lampach bo moc jeszcze raz taka niż zwykłe 55/60 W.
-duży spadek napięcia tzn np przygasanie i pulsowanie lampki ładowania
sam to przerobiłem już założyłem do 127 tej mocy to aż przygasał jak był zimny szybko wróciłem do zwykłych poza tym nie było wielkich rożnic .
Sądze ze z tych markowych żarówek typu co były wymienione wyżej dają
lepsze rezultaty niż zwykłe 100wat!! nie wspomne o grzaniu się instalacji przewodów itp . ta instalacja jest przeznaczona do mocy 55/60 wat |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
Wysłany: 10-01-2005, 21:04
|
|
|
I tu Was zaskoczę!
Aktualnie używam żarówek (55/60) TESLA Blue... i są to najlepsze żarówki z dotychczas używanych. Świecą pięknie na biało. BIAŁO!!!! Naprawdę. Jako pozycyjne mam niebieskie diody (za radą Dzejbiego m.in.) i efekt jest coooool!
Ostatnio używałem Philipsa (też jakiegoś blue coś tam, +30% albo i więcej), ale świeciły normalnie, czyli tak ciepło, żółtawo.... Teraz efekt jest znacznie lepszy .
No i cena: Philips chyba po 6 dych za szt., a Tesla 42 zł. komplet - no comment... i co najdziwniejsze: Tesla made in Germany!!! bardziej kojarzy mi się z Czechami....
Co do żarówek 90/100, to kiedyś stopiła mi kostkę w Poldolocie. Był to pierwszy i sądzę, że ostatni raz kiedy ich używałem. Świeciły dobrze, ale nie mam przekonania, aby świeciły lepiej . |
_________________ klik, klik
*TempRa 2.0 8v dłubane N/A ---> 3.0 v6 w trakcie
*Tipo 2.0 16v ---> 1.6 8v HF Turbo, 200KM+ |
|
|
|
|
Piaskowy
|
Wysłany: 10-01-2005, 21:24
|
|
|
Ja mam żarówki 90 /100 prawdą jest że zjarała mi sie 1 kostka ale po usunięciu awari założyłem spowrotem żarówy 90/100 ze względu na zaje...bisty efekt.Do awari jezdziłem na nich 5 latek i było spoko.
Przez moment jeżdziłem na 55/60 efekt koszmarny. |
_________________ TEMPERUNIA jAWOR |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 10-01-2005, 21:39
|
|
|
Raku napisał/a: | I tu Was zaskoczę!
Aktualnie używam żarówek (55/60) TESLA Blue... i są to najlepsze żarówki z dotychczas używanych. Świecą pięknie na biało. BIAŁO!!!! Naprawdę. Jako pozycyjne mam niebieskie diody (za radą Dzejbiego m.in.) i efekt jest coooool!
Ostatnio używałem Philipsa (też jakiegoś blue coś tam, +30% albo i więcej), ale świeciły normalnie, czyli tak ciepło, żółtawo.... Teraz efekt jest znacznie lepszy .
No i cena: Philips chyba po 6 dych za szt., a Tesla 42 zł. komplet - no comment... i co najdziwniejsze: Tesla made in Germany!!! bardziej kojarzy mi się z Czechami....
Co do żarówek 90/100, to kiedyś stopiła mi kostkę w Poldolocie. Był to pierwszy i sądzę, że ostatni raz kiedy ich używałem. Świeciły dobrze, ale nie mam przekonania, aby świeciły lepiej . |
Nie te 100setki nie świecą lepiej niż tesle czy philipsy ja dziś dałem nowe bluvision postojówki philipsy ładnie świeą na poswite niebieską a nie na żółto jak zwykłe są fajne polece
Ale wadą jest np . że jak jedna sie spali to trzeba dwie dać nowe |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 11-01-2005, 09:09
|
|
|
Radke napisał/a: | Generalnie jednak stwierdzam, że w Temprach (i Tipo, bo kiedyś też miałem) światła są raczej słabe. |
Co do Tipo jestem odmiennego zdania. Kwestia oryginalnosci reflektorow, ich stanu wynikajacego z wieku i stanu instalacji elektrycznej. Ja na swiatla nie narzekam, uwazam ze sa ok.
Co do zarowek: polecam Philips Vision+, GT tez beda dobre; dla oszczednych polecam Philips Premium +30% - cena zwyklej zarowki, a swieca bardzo dobrze. |
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Hemi
|
Wysłany: 11-01-2005, 16:57
|
|
|
A żarówki NARVA Germany H4 60/55 W Czy ktoś wie co to jest za firma i czy są dobre |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 11-01-2005, 18:46
|
|
|
Ja oryginalnie w Tipo miałem żarówki firmy "krzak" które poprzedni właściciel zamontował w Niemczech. Jedna spaliła sie tak głupio że żarnik się trzymał, ale raz łączył, a raz nie. Wymieniełm więc tą na Osrama którego wyciągnąłem w Maluszka jak zmieniałem (z reguły zniemiam 2 żarówki, bo druga pali sie niedługo po pierwszej).
Widac od razu, że Osram jest gorszy. Bardziej żółty, ma bardziej rozmytą granice cienia itp.
Trudno więc powiedzieć które żarówki są lepsze, ale wg mnie lepiej kupić dobra 55/60 niż spalić instalację setką |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 11-01-2005, 20:55
|
|
|
Hemi napisał/a: | A żarówki NARVA Germany H4 60/55 W Czy ktoś wie co to jest za firma i czy są dobre |
Z tego co pamietam ta firma ma cos wspolnego z Osramem i robi zarowki przyzwoite jakosciowo. |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 11-01-2005, 21:13
|
|
|
Po pierwsze :
używanie żarówek 100W jest zabronione;
po drugie :
światła są faktycznie beznadziejne, ładnie to wygląda, ale mankamentem są reflektory; nie świecą one zbyt dobrze... |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 11-01-2005, 21:18
|
|
|
Ja uzywam normalnych żarówek natomiast myśle kupić jakieś blu ale jeszcze niewiem jakie |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 11-01-2005, 21:23
|
|
|
Ktoś już kiedyś zadał pytanie, ale nikt nie odpowiedział, więc robię to ponownie.
Jaka jest różnica w użyciu żarówek +30%, +50% lub extra white (55/60W) w stosunku do 95/100?
Wszystkie dają więcej światła względem normalnych więc czy różnią sie w fizycznym oddawaniu światła między sobą? Nie jestem fizykiem, ale uważam że wszystkie oddają podobną ilość światła (luksów) więc może to nie jest do końca tak że mocniejsze sa złe, a słabsze ale o zwiększonej "świetlności" sa dobre? |
|
|
|
|
Jarek38
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 550 Skąd: Mińsk Mazowiecki
|
Wysłany: 12-01-2005, 00:07
|
|
|
w żarówkach +30%, +50% większa część energii elektrycznej zamieniana jest w "światło" niż w zwykłych żarówkach. Normalnie większość dostarczonej energii elektrycznej zamienia się w ciepło (coś ok. 80%). |
_________________ Tempra 2.0 ie 8V + LPG |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 12-01-2005, 01:04
|
|
|
Im wieksze W na zarowkach tym maja one ciensze "druciki" przez co maja wiekszy opor i jasniej swieca. Ale ma to tez sie do zywotnosci.Takie zarowki szybciej sie spala niz zwykle! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
GRAFIT
|
Wysłany: 12-01-2005, 02:56
|
|
|
Jacacenty napisał/a: | Po pierwsze :
używanie żarówek 100W jest zabronione;
po drugie :
światła są faktycznie beznadziejne, ładnie to wygląda, ale mankamentem są reflektory; nie świecą one zbyt dobrze... |
Co masz na myśli pisząc że są beznadziejne ??
Jakie masz reflektory jaka firma ja valeo i swiecą bdb są czyste nowe żarówki postoje bluevision hehe i jestem zadowolony co chcesz od tych lamp lanos ma słabe światła hihi
Ważne są czyste kostki i sprawna inst.elekt |
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 12-01-2005, 08:47
|
|
|
No ale jaka jest różnica między 100W, a +50% skoro obie wydzielają zwiększoną ilość światła?
Wiem fizycznie, że większa moc jest przez zastosowanie grubszego zwoju, przez co prąd przechodzi większy, natomiast te +50% mają żarnik krótszy przez co mocniej świecą.
Czym więc się różnią jeśli chodzi o ilość śaitła i oslepianie? |
|
|
|
|
Jacacenty
Pomógł: 13 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Lis 2004 Posty: 991 Skąd: Dillenburg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 12-01-2005, 14:24
|
|
|
Ja miałem Valeo i Carello (chyba). Idzie mi o to, że snop światła miałem zawsze słaby. I lustra szyblo traciły blask. Teraz mam "made in Tajwan" (sic!). Te, to są dopiero...:(.
A różnica między 100W a +50% jest, że gdy Ciebie skontrolują, będziesz mieć problem. Na pewno od innej barwy lustro dostaję w dupę, także od wysokiej temperatury szkło. Nie używam takich dziwnych żarówek typu "zenonksenon" , czy niehomologowanyh. |
_________________ *** \=/ *** |
|
|
|
|
mkaminski100
|
Wysłany: 12-01-2005, 14:35
|
|
|
Nie chcę informacji na temat legalności bo to wiem, ale obiektywnie podchodząc to jedne jak i drugie oślepiają w stopniu podobnym bo emitują podobną ilość światła. Tyle tylko że jedne sa mocniejsze z grubszego żarnika (przy okazji wydzielają dużo więcej ciepła), a drugie z krótszego który jaśniej świeci. Pewnie ilość luksów, lumenów czy candeli byłaby na podobnym poziomie w obu przypadkach.
Oczywiście jedne sa legalne a drugie nie, ale wg mnie to pewien "trik" który pozwala na zrobienie mocniejszych zarówek bez konfliktu z prawem.
Z jednej strony objawia sie to że setki nie są aż takie najgorsze, skoro normalne żarówki mogą emitować podobną ilość swiatła. Z drugiej jednak po co monotwać mocne żarówki obciązakące układ elektryczny skoro można to samo osiągnąć bez konfliktu z prawem.
Zgadza się czy mam rację? |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 12-01-2005, 15:12
|
|
|
mkaminski100 napisał/a: | natomiast te +50% mają żarnik krótszy przez co mocniej świecą.
|
Nie krotszy, tylko cienszy. |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|