|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Czy będzie pasować? |
Autor |
Wiadomość |
Bratek
Wiek: 39 Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 51 Skąd: Rymanów Zdrój
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 30-03-2007, 21:05 Czy będzie pasować?
|
|
|
Witam
Mam pytanie odnośnie tego, czy na kolumnę kierowniczą z air-bag - iem, założe "zwykłą" standardową kierownicę?
Właśnie wziołem się, za przekładanie, a raczje dokładanie wspomagania do tipka, wszystkie części już prawie mam, ale właśnie zastanawiam się, czy zwykłą kierownicę włoże na kolumne, na której kiedyś była kiera z poduszką? Bo z tego co czytałem na forum zwykła kolumna bez wspomagania nie podejdzie do wersji, ze wspomaganiem więc muszę kupić inną kolumne... Jeśli, ktoś wie coś, na ten temat proszę o pomoc! |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-03-2007, 21:15
|
|
|
Tzn. chcesz samą kierownicę zmienić? Ja mam auto standardowo bez air-bagu.
Jakoś ponad rok temu wymieniłem kierownicę z wersji z airbagiem i poszło wszyskto bez problemów.
Mała porada, jak będziesz zdejmował kierownicę, włóż kluczyk i odbezpiecz kierownicę. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Bratek
|
Wysłany: 30-03-2007, 21:32
|
|
|
Chodzi mi o samą kolumne kierowniczą. Biorę od gościa wszystkie części do przekładki wspomagania i zastanawiam się, czy moja standardowa kierownica, podejdzie na kolumne ze wspoamaganiem? Z tego co zrozumiałem, nie będę miał żadnego problemu ze zmianą... |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 30-03-2007, 23:30
|
|
|
Założysz bez problemu z jednym ale: dżwignie od wycieraczek i świateł muszą pochodzić od wersji bez poduszki bo inaczej mogą ocierać o kierownicę.
Na zdjęciu: po lewej dźwignia do kierownicy z airbagiem a po prawej do kierownicy bez airbagu. |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 31-03-2007, 07:13
|
|
|
Radke nie masz może na sprzedaż takich dzwigienek (od wersji a A-B)? |
|
|
|
|
Radke
|
Wysłany: 31-03-2007, 21:10
|
|
|
miszko napisał/a: | Radke nie masz może na sprzedaż takich dzwigienek (od wersji a A-B)? |
Niestety nie są do sprzedaży; trafią do mojego auta, w którym już siedzi "poducha"
Tak na marginesie dodam, że rozebrałem jedną z nich celem przeczyszczenia i okazało się, że do podświetlenia służą diody a nie żarówki z kapturkiem.
Luty wyglądają tak jak pozostałe więc wygląda to na robotę fabryczną... |
* Fiat Uno 1.4 VAN
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 31-03-2007, 21:14
|
|
|
To ciekawe, choć Ci powiem, że u nas od nowości podświetlenie dźwigienek jeszcze nigdy nie zawiodło. Ani razu nie rozbierałem ich. Może ja też mam już diody?
Nie wiesz z jakiego rocznika pochodzi twoja dzwiegienka?
Podświetlenie deski i panelu od regulacji nawiewu czasami szwankowało, trzeba było nowe zarówki dać. |
|
|
|
|
Radke
|
Wysłany: 31-03-2007, 21:33
|
|
|
miszko napisał/a: | Nie wiesz z jakiego rocznika pochodzi twoja dzwiegienka? |
Jeśli z tego samego co auto to 1995.
I tak zapewne jest. |
* Fiat Uno 1.4 VAN
|
|
|
|
Bratek
|
Wysłany: 02-04-2007, 18:15
|
|
|
mam jeszcze dwa pytania odnośnie dokładki wspomagania?
czy koło pasowe z alternatora da się sciagnąć, czy bede musiał kupić cały alternator z kołem na dwa paski?
i czy wkład do pompy wodnej (od wersji ze wspomaganiem) będzie mi pasował do mojej pompy wodnej (bez wspomagania)? |
|
|
|
|
Qmaty
Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2007 Posty: 88 Skąd: Osiek
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-04-2007, 21:44
|
|
|
Bratek ale po co chcesz ściągać koło pasowe z alternatora?(no chyba ze miałeś zwykły pasek a nie wielorowkowy...)Pompa wspomagania napędzana jest od pompy wody i to na niej masz zamontowane koło pasowe na dwa paski.A co do wkładu pompy wodnej to o ile mnie pamięć nie myli kolega MAX zakładał wspomaganie do swojego Tipka i pisał że trzeba kupić całą pompe wody od wersji ze wspomaganiem, sam wkład nie wystarczy,coś tam nie pasuje.Poszukaj na forum bo było... |
|
|
|
|
Bratek
|
Wysłany: 02-04-2007, 21:56
|
|
|
Właśnie, niestety mam zwykły pasek klinowy, nie wielorowkowy i tak się zastanawiam czy da się sciągnąć samo koło, czy trzeba kupić cały alternator |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 03-04-2007, 13:18
|
|
|
Koło z alternatora da się ściągnąć tylko czy jak założysz koło na szeroki pasek to czy będzie ono w jednej linii z innymi kołami. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Qmaty
Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2007 Posty: 88 Skąd: Osiek
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-04-2007, 17:29
|
|
|
Raczej powinno być wszystko OK z tym że musisz dodatkowo wymienić jeszcze koło pasowe wału silnika na wielorowkowe... |
|
|
|
|
Bratek
|
Wysłany: 03-04-2007, 18:35
|
|
|
Cały komplecik wspomagania zakupiony wszystkie koła na szeroki pasek, pompę i mocowanie pompy i kolumna kierownicza pod wspomaganie, razem w komplecie. Dosłownie wszystko, co dotyczy wspomagania Za to wszystko zapłaciłem wstępnie 300 zł. Po świętach zabiorę się do przekładki, porobię zdjęcia wszystkich części, przed zamontowaniem i w trakcie montowania. Zobaczę faktycznie, ile jest niespodzianek, podobno są, "tam gdzie ich nie widać", jak ktoś napisał kiedyś o przekładce Zobaczę na własnej skórze
A na koniec, życzę Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|