Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Windows Seven (Vienna)
Autor Wiadomość
Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 29-01-2009, 20:37   Windows Seven (Vienna)

witam :) właśnie zainstalowałem sobie windows seven (ścągnąłem z torrentów ale jest zaskakująco podobny do Visty, może to jakiś mały rip :) ) jednak niestety nie da rady na nim pracować jeszcze przez dłuuuugie miesiące... cóż wygląda fajnie wymagania ma o niebo mniejsze niż Vista ale nie da się posiedzieć na tym w necie, nie ma jeszcze sterowników do tego windowsa jeśli chodzi o neo/netię. szukam i szukam i nie ma :) puki co mam 2 systemy, XP i Seven

co sądzicie o tym systemie może ktoś już miał wcześniej to ?
     assistance   Moneta

Sucre79 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 29-01-2009, 20:49   

Świstak, a visty nie możesz sobie zainstalować? Po co ci taki wynalazek?

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 29-01-2009, 21:31   

Vista to bubel, zajmuje dużo miejsca, pochłania dużo ramu, i ogólnie ma kosmiczne wymagania miałem to kiedyś też jakoś z miesiąc przed premierą, a Viennę zainstalowałem żeby sprawdzić jak działa i o dziwo dobrze działa tylko własnie problem z tym cholernym netem, Vienna (Seven) jest poprawioną wersją Visty (odchudzoną) tu wszystko działa mi płynnie przy zachowaniu takiego samego interfejsu :) Vista mi się muliła

powiem szczerze że jakby działał net to ta vienna jest moim zdaniem godna uwagi.

ale to tylko moja może subiektywna opinia

** Dodano: 29-01-2009, 21:33 **
ps neta mam bo mam 2 systemy :D i jadę na XP :P
     assistance   Moneta

yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 29-01-2009, 22:06   

proponuję poszukać na torrentach czegoś co sie zwie win xp 2008 pro
jest to xp po modyfikacjach gościa o nicku saper(z jakąś datą) wygląda jak vista, pracuje lepiej niż xp bo jest odchudzony ze wszystkich zbędności (pomoce, tandetne programy, odzyskiwanie systemu itd.), ma od razu po instalacji wbudowane nero, winrara, playery, mozille i mnóstwo innych narzędzi systemowych, dyskowych itp.
jedyna wada jest taka że przy instalacji lubi na kilkanaście minut przed końcem stanąć nawet na 40 min tak jakby się zawiesił po czym rusza dalej, czasem też wywala jakiś błąd licencji do niektórych z zainstalowanych programów ale to wszystko jest do przeskoczenia
używam go od ok roku i jestem zadowolony

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-01-2009, 22:43   

Windowsa 7 można zassać ze strony M$. Idzie najszybciej bo ściąga bezpośrednio ;)
Klucz też dostajesz.

Co do samego Windowsa. Generalnie Vista to jedna wielka kiszka. Jest przeładowana.
Przy 7ce widzę zdali sobie sprawę, że widżety nie są najważniejsze oraz Aero.

Zdecydowanie (nawet) przy braku sterowników system i tak chodził w miarę dobrze.
Trochę nabałaganili w panelu sterownia, ale jest ok.

Nie zauważyłem za to możliwości (lub się nie dokopałem), aby włączyć standardowy pasek startu.

Generalnie jak M$ popracuje nad wydajnością, a nie wyglądem, to pewnie przesiąde się z XP na ten system.

Sucre79 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 30-01-2009, 06:41   

nie wiem dlaczego narzekacie na vistę. jak mam dosyć słabego lapka celeron M 1800 Mhz ,1.5 gb ram i kartę graf 128 mb i chodzi płynnie i bezproblemowo.

yoyo 

Wysłany: 30-01-2009, 09:40   

braciak kupił sobie lapka z vistą, wydał sporo kasy i nagadali mu że jeśli zmieni system na linuxa lub xp to może mu się coś sfajczyć, bo starsze systemy nie mają odpowiednich sterowników do baterii itd. gość jest zielony i po tym co usłyszał nie dał się namówić na zmianę systemu, tym bardziej, że On ma problemy nawet z kopiowaniem plików :D więc jemu obojętne od jakiego systemu zacznie naukę

konfigurowałem mu na tym net po wifi, mozille i wszystkie potrzebne narzędzia - myślałem, że wyjdę z siebie, co chwilę jakiś qwa alert, tego mi nie wolno, tego się nie zaleca itp. wszystko jak zwykle M$ poprzestawiał i nic znaleźć nie można.
to co u siebie robię w 30min u niego robiłem prawie 2 godziny ::sciana:

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 30-01-2009, 11:28   

vista wyszła w 2007 roku zaś już w 2008 było wiadomo że MS pracuje nad nowym systemem który ma viste zastąpić ... ciekawe dlaczego chcą tak szybko wypchnąć viste ? np xp wyszedł w 2001 i przez 6 lat MS nic nie wprowadzał bo nie było potrzeby... zresztą ja tam nie potrzebuję nowego systemu ... xp w zupełności spełnia moje oczekiwania ...

Vistę zainstalowałem i używałem ok tygodnia i był dla mnie bardzo ciężki tydzień, cięższy niż walka z cih-em na win98 gdzieś 10 lat temu :)

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 30-01-2009, 12:23   

avenger85 napisał/a:
ciekawe dlaczego chcą tak szybko wypchnąć viste ?
wiesz dlaczego? dla kasy. jest mnóstwo osób, które kupiły Vistę tylko dla tego, że jest nowa. tzn, że jak zaraz wypuszczą jeszcze coś nowszego, to i to zaraz kupią.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 30-01-2009, 14:25   

Może dlatego chcą szybko skończyć, bo Vista okazała się w pewnym sensie niewypałem M$.
Dlatego robią nowe okienka. Vista głównie przez swoje "przeładowanie" jest nie lubiana.
Oby tylko 7ke tak nie przeładowali to będzie ok.

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 30-01-2009, 15:09   

miszko, możliwe, osobiście od 5 lat mam XP, nie narzekam, a Viste to tyle co u kolegi widziałem.
Ps: on też nie narzeka
     assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 30-01-2009, 15:54   

najmniej na viste narzekają ludzie którzy nie mieli wiele do czynienia z systemami,
ja wychowałem się na dosie, win 3,11, win95 itd tak sam jak teraz na vistę tak kiedyś psioczyłem na ME lub XP i rękami i nogami trzymałem się win98 ale w końcu sytuacja zmusiła mnie do przesiadki, bo 98 przestał mi wystarczać (brak sterowników itd.) za kilka lat powtórzy się to samo i nic na to nie poradzimy.
gdyby nie to, że czasem lubię w coś zagrać i że nie jestem jedynym użytkownikiem w domu to już dawno siedziałbym na debianie, lub mandrivie

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 30-01-2009, 17:36   

yoyo napisał/a:
najmniej na viste narzekają ludzie którzy nie mieli wiele do czynienia z systemami,
ja wychowałem się na dosie, win 3,11, win95 itd tak sam jak teraz na vistę tak kiedyś psioczyłem na ME lub XP i rękami i nogami trzymałem się win98 ale w końcu sytuacja zmusiła mnie do przesiadki, bo 98 przestał mi wystarczać (brak sterowników itd.) za kilka lat powtórzy się to samo i nic na to nie poradzimy.
gdyby nie to, że czasem lubię w coś zagrać i że nie jestem jedynym użytkownikiem w domu to już dawno siedziałbym na debianie, lub mandrivie

Win ME był oparty na jądrze 98 i w zasadzie był jeszcze bardziej nie stabilny niż samo 98 totalny nie wypał...
ja przed XP korzystałem z 2000 pro, przez bardzo długo zresztą... przesiadka na xp-ka nie była konieczna bo na 2000 działało wszystko co pod xp w końcu xp zbudowali na podstawie 2000 ( a raczej NT ) NT opracowali jeszcze przed 98 ... jak dla mnie 98, 98SE , ME to wielki poślizg microsoftu, z którego jakoś tam udało im się wybrnąć ... szkoda że ludzie już zapomnieli jak to podczas pierwszej prezentacji win 98 po wpięciu USB wywaliło blue screen .... ahhh te blue screeny pojawiające się całkiem bez powodu kilka razy dziennie to były piękne czasy :)

yoyo 

Wysłany: 30-01-2009, 17:48   

avenger85 napisał/a:

Win ME był oparty na jądrze 98 i w zasadzie był jeszcze bardziej nie stabilny niż samo 98 totalny nie wypał...
ja przed XP korzystałem z 2000 pro, przez bardzo długo zresztą... przesiadka na xp-ka nie była konieczna bo na 2000 działało wszystko co pod xp w końcu xp zbudowali na podstawie 2000 ( a raczej NT ) NT opracowali jeszcze przed 98 ... jak dla mnie 98, 98SE , ME to wielki poślizg microsoftu, z którego jakoś tam udało im się wybrnąć ... szkoda że ludzie już zapomnieli jak to podczas pierwszej prezentacji win 98 po wpięciu USB wywaliło blue screen .... ahhh te blue screeny pojawiające się całkiem bez powodu kilka razy dziennie to były piękne czasy :)

na tamte czas 98SE to było coś, ME tak jak piszesz to nieudolna próba przedłużenia żywota 98, a dopiero WinNT (1996) i próba odcięcia się od DOSa dała jakieś efekty i w tym kierunku M$ zmierza, ale nada lmogliby sie wiele nauczyć od linuxa. Po instalacji windowsa trzeba spędzić kupę czasu na wgrywaniu sterowników, potrzebnych programów itp. podczas gdy linux sam rozpoznaje sprzęt, najczęściej w dystrybucji ma mnóstwo programów więc po instalacji jest gotowy do użytku, gdyby pompowano w niego tyle kasy co M$ w windowsa to już dawno gates by zbankrutował. M$ woli każdy program sprzedawać osobno i zbijać kasę na userach, dostaje regularnie karę za praktyki monopolistyczne a to i tak nic nie zmienia... ehh szkoda gadać

Dragomi 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-02-2009, 01:28   

a ja powiem krótko. Ten windows 7 wygląda mi na jakąś płatną aktualizację do visty i tyle :doubt:
Fiat Tempra 1.6;]

Odpowiedz do tematu