Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki aparat
Autor Wiadomość
ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 09-04-2012, 10:40   Jaki aparat

Siema :)

Mam sprawę do tych co sie znają na fotografii - chce kupić siostrze jakiś aparat foto tylko pojęcia nie wiem jaki :D

Młoda nie jest jakimś zapalonym fotografikiem ale z tego co wiem zbierała na jakiś deko lepszy aparat niż kompakta za 200zł :)

Podstawowym kryterium to cena - chcę się zmieścić w kwocie 400-450 euro max 500 ale to już musiał by być sprzęt że aż ja bym taki chciał :D
Mogę spokojnie kupić na ebay.de - tylko pojęcia nie mam co :D

Ludu pracujący miast i wsi czekam na Wasza pomoc i propozycje :)

Z góry dzięki :)

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 09-04-2012, 16:43   

Powiem tak. Z tego co piszesz siostra nie jest specem, więc specjalistyczny sprzęt na początek nie jest dobrym rozwiązaniem nawet jak by był tani :) Ja również nie jestem specem w tej dziedzinie ale mogę Ci polecić aparacik który jest moim pierwszym i chyba ostatnim, ponieważ ma tyle funkcji że w zupełności wystarcza do robienia bardzo dobrych zdjęć :) Tu daje link na allegro z tym, że nie znalazłem nowego niestety :P Musisz szukać w sklepach w razie jak byś się zdecydował :) Proszsz: http://allegro.pl/panason...2264600300.html Ja dałem za nóweczke ok 1200zł ale to było już jakiś czas temu :)
Co mogę o nim powiedzieć?
W sumie nie opanowałem go jeszcze w 100%. Jest dokładna instrukcja co jak i gdzie, ale nie jestem jakimś profesjonalistą żeby były mi te wszystkie funkcje potrzebne ;D
Na pewno na pochwałę zasługuje zoom, który przybliża dość mocno i po ściągnięciu zdjęcie nadal jest bardzo dobrej jakości :)
Jest poręczny, ładnie wygląda (ja mam cały czarny) i nie przez jednego był już mylony z lustrzanka która od razu dodam jest już do użytku profesjonalnego, bo też chciałem na początku ale ostatecznie sprzedawca doradził mi taki sprzęcik jak właśnie Ci opisuje :) Także ze zdjeć była by zadowolona jak i z możliwości programowania własnych parametrów których niestety też nie opisze bo nie zdążyłem jeszcze odkryć :D Robię zdjęcia zazwyczaj trybem inteligentnym i to mi wystarczy ;D Filmów też trochę nagrałem i również bardzo fajnie się ogląda, szczególnie te w HD :)
Z mojej strony to tyle, jedna konkretna propozycja myślę godna uwagi :)
P.S Dokupiłem jeszcze fajny statyw teleskopowy i dużą torbę na ramie i wtedy wygląda sie już jak PRO :D

Sapphiron 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 09-04-2012, 20:36   

zdecydowanie odradzam tego panasa ;)

Już lepiej coś z serii G czyli tych bezlusterkowych z wymienną optyką, któregoś Nexa lub Olympus PEN :)

Gość, uśmiechnij się :)
     assistance   Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 09-04-2012, 20:39   

Sapphiron napisał/a:
zdecydowanie odradzam tego panasa ;)

Jakiś argument? Nie mam powodu żeby być z niego niezadowolony..

Sapphiron 

Wysłany: 09-04-2012, 20:41   

D@wIdS, po prostu mi zaufaj... Jest późno już, nie mam siły na wykład na temat dlaczego panasoniki po serii fz20-30-50 nie są już tymi panasonikami... No może oprócz serii G która jest cacy :)

assistance   Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 09-04-2012, 20:48   

Sapphiron, nie potrafię, bo jestem w pełni zadowolony z tego aparatu. Inaczej bym go nie polecał :)
W zupełności wystarcza do amatorskiego cykania fotek i kręcenia filmów. Wiadomo, że są lepsze ale nie żeby ten od razu totalnym dnem był :)

Sapphiron 

Wysłany: 09-04-2012, 20:55   

owszem totalnym dnem nie jest ale za cenę niewielką można skompletować na prawdę zacny sprzęt. Przykładowy zestaw jakby się uprzeć na panasa:
G3 + Vario 14-24 + 50mm + karty + dodatkowy akus + pokrowiec = circa 2000zł Takim zestawem może śmigać do zarypania ;)

Z drugiej strony:
NEX-5 + 18-55 + komplet jak wyżej, nie więcej niż 1900zł :)

Twojej propozycji przeczy założenie ubeka czyli:
ubek napisał/a:
bierała na jakiś deko lepszy aparat niż kompakta

assistance   Moneta

ubek 

Wysłany: 10-04-2012, 05:27   

Sapphiron wczoraj zostały mi polecone dwa sprzęty - Pentax K-x lub Canon D500 przy czym Pentax jest dostępny z z kompletem szkieł 18-55mm + 55-300mm DA L. - możesz mi to wyjaśnić łopatologicznie? :D no i jest w kilku kolorach - co Pewnie Młoda wykorzysta przy wyborze.

No i o tym Canonie jak cos wiesz to bedzie fajnie - bo w foto to ja zielony jestem jak koniczynka :)

Ten Panas jest ok - ale to w sumie kompakt z trochę większymi możliwościami - a jak Młodej się spodoba foto to nie chce żeby marudziła za chwilę że czegoś nie może zrobić czy dokupić jakiś filtrów czy coś.

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Sapphiron 

Wysłany: 10-04-2012, 12:53   

Rynek EVILi (czyli tych kompaktów z wymienną optyką) rozwija się bardzo szybko :)

Ale do rzeczy

Pentax jest bardzo fajnym aparatem ale jest to niszowy system. Bardzo słabo rozwijany, mało taniego sprzętu itp.

Canon - bardzo duże zaplecze obiektywów, lamp itp bla bla bla.

ubek napisał/a:
Pentax jest dostępny z z kompletem szkieł 18-55mm + 55-300mm DA L. - możesz mi to wyjaśnić łopatologicznie?

Łopatologicznie to trudno ale się postaram. Pierwszy obiektyw masz od szerokiego kąta (obejmujesz dużo rzeczy w kadrze, dobre do wnętrz, krajobrazów itp) do standardowego. Drugi obiektyw masz od standardu do tele(przybliżasz obiekt iluśtamkrotnie). Zazwyczaj taki zestaw wystarcza dla wiekszości amatorów bo i zrobisz zdjęcie stołu u cioci na imieninach a i ptaszka na drzewie przydybiesz, tudzież sąsiadkę przez okno ;)

Osobiście brałbym Canona z tego zestawu, bardzo dobrze się sprawuje, dużo części dodatków, tanich obiektywów, tanich lamp błyskowych itp.

Alternatywą jest Nikon d5100 lub d3100, ale tak na prawdę wybiera się w tym segmencie co fajniej wygląda i co lepiej w łapie leży (no poza argumentami o rynku wtórnym i taniości dodatków ;) )

ubek napisał/a:
bo w foto to ja zielony jestem jak koniczynka :)

Jak coś to pytaj, nie jeden chleb zjadłem na sprawach sprzętowych, więc coś doradzę :)

assistance   Moneta

VEndriuV 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 10-04-2012, 14:56   

ja także polecam Panasonica. Sam mam Fz38.

Za 600 zł go wyrwiesz, a bedzie na pewno zadowolona :)

Wymienna optyka dla osoby, która robi zdjęcia bo lubi, a nie bardzo się tym interesuje to niezbyt dobry pomysł.
Bo skończy sięto tak, że założy "uniwersalny" obiektyw i tyle.

Tyle, przy użytkowaniu tych aparatów nie warto uzywać "Auto" Przynajmniej na P ustawić i cykać.
     Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 10-04-2012, 15:09   

VEndriuV napisał/a:
Tyle, przy użytkowaniu tych aparatów nie warto uzywać "Auto" Przynajmniej na P ustawić i cykać.

Czemu? Ja wszystkie tak cykam i gitaśnie wychodzą ;D Na P to tam jakiś własny tryb, muszę się pobawić w wolnej chwili bo nic tam nie ustawiałem :)

VEndriuV 

Wysłany: 10-04-2012, 15:18   

lepsze wychodzą jak się troche samemu poustawia ;) ale to trzeba troche wiedzy, gdyż nie ma takich uniwersalnych ustawień. Jedynie co to ISO 100 możesz ustawić na stałe. Wtedy gdy ciemniej lampa.
     Moneta

D@wIdS 

Wysłany: 10-04-2012, 15:28   

Nie wiem może w weekend przysiąde z tą instrukcją, bo jakoś nigdy mi się nie chciało ;D

Sapphiron 

Wysłany: 11-04-2012, 11:49   

D@wIdS napisał/a:
Na P to tam jakiś własny tryb

P to jest tryb automatyczny... Ustawia wszystko oprócz lampy błyskowej, balansu bieli, iso i jeszcze czegoś tam...
Tryb Auto (zielona kropka itp) jest to to samo co P tylko lampa się automatycznie włącza, iso samo podbija itp...

VEndriuV napisał/a:
Jedynie co to ISO 100 możesz ustawić na stałe

khe khe khe bullshit khe khe khe...

assistance   Moneta

VEndriuV 

Wysłany: 11-04-2012, 14:56   

Sapphiron, to był mały przykład ustawień.

Chodziło o to, że tryb P jest lepszy od Auto. Przynajmniej dla mnie, gdyż tak jak mówisz połowa ważniejszych ustawień można samemu ustawiać. Ja tam większosć fotek robie na ISO 100, albo 80. Jedynie gdy chce uzyskać jakiś efekt lub gdy jest ciemniej to zmieniam.

Bo tu ważna jest rola światła, żeby zdjęcia były lepsze. mniejsze iso musi byc więcej światła, ale jakoś na pewno bedzie lepsza. Niż wyskie ISO i mało światła.
     Moneta

Sapphiron 

Wysłany: 11-04-2012, 19:59   

Nie przesadzajmy... Niektórzy mojego aparatu nie tykają powyżej iso800 a niektórzy robią na 12800... Wszystko zależy od jakości tego światła, jak masz dobre soczyste światło to nawet wysokie iso nie jest straszne.

Wiele osób używa też wyższego iso w słoneczne dni np do zatrzymania ruchu przy sportach. Inaczej wyjdzie Ci zdjęcie na hipotetycznie iso200 1/80 a inaczej na iso800 1/640...

Demonizowanie wysokiego iso jest dla mnie jednym z najbardziej pokutujących mitów w fotografii amatorskiej... Ludzie klepią na iso100 z lampą a potem się dziwią że pierwszy plan jasny a reszta czarna plama...

assistance   Moneta

VEndriuV 

Wysłany: 12-04-2012, 04:51   

z tym pierwszym planem jasnym to dla mnie akurat nic dziwnego, bo wiem, że gdy bede chciał uzyskać równomierne światło to wtedy sterujemy ISO. Więc bardziej wiedza się przyda, bo wiadomo co w danej sytuacji zrobić.
Co do sportu także jasna sprawa, na niższym ISO czas wyjdzie dłuższy, a jak wiadomo liczy się wtedy najkrótszy czas, więc po to zwiększamy ISO.

Nic nowego nie napisałeś ;)
     Moneta

ubek 

Wysłany: 12-04-2012, 05:38   

Może temat - jak robić foto walniemy - na razie mamy jaki sprzęt i tego się trzymajmy :)

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Sapphiron 

Wysłany: 12-04-2012, 08:14   

VEndriuV napisał/a:
Nic nowego nie napisałeś ;)

Poza prawdy znane nic nowego. Ale lepsze to niż powtarzanie zasłyszanych gdzieśtam bredni ;)

VEndriuV napisał/a:
że gdy bede chciał uzyskać równomierne światło to wtedy sterujemy ISO

Jak chcemy mieć równomierne światło w kadrze to sterujemy głównie błyskiem na drugą przysłonę oraz odbiciem błysku :) Samo podbicie iso nie załatwia sprawy :)

ubek napisał/a:
jak robić foto walniemy

Po to to ja zapraszam na warsztaty :)

A co do jaki sprzęt to myślę że w miarę gładko temat został rozwiązany. Jeśli jeszcze masz jakieś wątpliwości, pytania itp to pytaj :)

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu