|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Montaż kierownicy z poduszką |
Autor |
Wiadomość |
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 06-03-2007, 08:28 Montaż kierownicy z poduszką
|
|
|
No i wczoraj zamontowałem sobie oryginalną skórzaną kierownicę z Air Bagiem.
Wszystko pięknie ale...
Problem 1: koło kierownicy założone prawidłowo (do samego końca), porządnie dokręcone. Jednak okazuje się, że dźwignie pod kierownicą (wycieraczki i kierunki) nagle znalazły się strasznie daleko, trzeba oderwać rękę od kierownicy aby np. włączyć kierunek. Czy tak powinno być? Czy może coś jeszcze należy wymienić poza samym kołem?
Problem 2: w starym aucie (młodsze niż moje ), wyposażonym fabrycznie w air bag, jest taki czarny pręt łączący kolumnę kierownicy z podłogą w okolicy pedałów. Domyślam się, że ma on na celu dodatkowe wzmocnienie kolumny kierownicy w momencie wybuchu poduszki. Teraz pytanie: ten pręt jest w jednym miejscu (w ¾ wysokości) spłaszczony. Czy tak powinno być czy może już kiedyś został zgięty i trochę nieudolnie wyprostowany?
Co o tym sądzicie - zwłaszcza właściciele aut z Air Bagiem? |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
lordabarth
Pomógł: 33 razy Wiek: 43 Dołączył: 09 Sie 2005 Posty: 582 Skąd: Wolbrom
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-03-2007, 14:35
|
|
|
Ten pret pod kierownica jest orginalnie tak wygięty ,ale czemu on sluzy to nie mam pojecia. |
_________________ Włoskie samochody są ja Media Markt...nie dla idiotów. |
|
|
|
|
lisvegas
|
Wysłany: 26-03-2007, 12:58
|
|
|
hmm z tymi manetkami to niemam pojecia ja mam skórzana kierownice z airbagiem i spokojnie sobie moge wszystko właczyć a co do tego pręta u mnie jest na nim naklejka ale niewiem co na niej pisze jak bede miał chwilke czasu to wgramole sie pod kolumne i dokładnie przeczytam wydaje mi sie że ten pręt przekazuje podczas wypadku siłe niewiem daje informacje i wtedy poduszka sie otwiera ale ten temat był juz chyba poruszany na forum? |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 26-03-2007, 13:27
|
|
|
Ja mogę sobie tylko wyobrazic, ale myślę , że ten pręt przenosi przeciążenie podczas udrzenia, w końcu poduszka jest aktywawana jakims przeciążeniem, a przez wałki z przegubami przeciazenie się "rozchodzi" i poduszka gdyby miała by nie wybuchła... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-03-2007, 14:09
|
|
|
lisvegas napisał/a: | hmm z tymi manetkami to niemam pojecia ja mam skórzana kierownice z airbagiem i spokojnie sobie moge wszystko właczyć |
Już wszystko jasne. Dźwignie od wycieraczek i kierunków są trochę inne tzn. bardziej wygięte w stronę kierownicy. Przełożę i będzie OK.
lisvegas napisał/a: | ten temat był juz chyba poruszany na forum? |
Nie znalazłem... |
_________________ Pozdrawiam
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
lisvegas
|
Wysłany: 02-04-2007, 15:03
|
|
|
tutaj była poruszana podobna sprawa http://forum.tempra.org/t...-bag-vt4850.htm a wczoraj jeszcze natknołem sie na cos takiego http://www.fiattipo.de/ jak wejdziesz na stronke to w dziale Infoecke najeżdżasz myszką na Artikel & Berichte potem wybierasz Sicherheit hat Vorfahrt i tam jest to opisane lecz po niemiecku ale sa bardzo fajne rysunki pokazujace to ustrojstwo czyli ten pręt |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|