Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozrusznik kręci, auto nie odpala.
Autor Wiadomość
Tobi 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-01-2008, 17:08   Rozrusznik kręci, auto nie odpala.

Dzisiaj rano siekło mrozem, myślałem, że to jest powód, że nie mogę odpalić. Wróciłem z roboty, kręcę i kręcę, dobrze że mam w miarę nowy akumulator. Rozrusznik kręci żwawo tylko że nie zaskakuje. Ani na benzynie, ani na gazie. Gdzie szukać przyczyny? Najgorsze jest to, że jak wracam to za chwilę jest ciemno :/ Trochę kiepskie warunki do naprawiania auta.

Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 28-01-2008, 17:54   

W gaźniku nie ma dużo opcji.
Wykręć świecie i zobacz czy iskra jest.
Jeżeli jest to możliwe, że zalałeś auto, bo próbowałeś odpalać na różnych paliwach.
Mi się udało tak już kiedyś zrobić w ziemie.

assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 28-01-2008, 19:17   

....jeśli auto zalałeś, to na biegu go odpalisz, ale nie od razu, na dłuższej górce/odcinku...

a może nie masz iskry bo coś się kończyło albo CPW padł... musisz zacząć od popatrzenia czy jest iskra i czy paliwko dochodzi, np wykręcając świecę po kręceniu - czy zalana...

nawet jak CPW świruje to masz małe szanse, że na biegu zapali i trochę pochodzi, ale będzie auto wariowało i muliuło prawdopodobnie wtedy, to tylko jakbyś musiał nim samym na warsztat dojechać...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Tobi 

Wysłany: 28-01-2008, 20:11   

Wykręciłem świece - bo bokach są mokre z oleju, ale miejsca gdzie ma być iskra są suche. Przeczyściłem je, nic nie dało - potem okazało się, że nie ma iskry. Gdzie szukać przyczyny? Rozbierać aparat zapłonowy? Przypominam, że to gaźnik.

Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

luki21 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-01-2008, 20:17   

najpierw podmień digiplexa może on szwankuje któryś przewodzik przy wtyczce poszedł albo cewka
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!!
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 28-01-2008, 20:19   

Cytat:
Wykręciłem świece - bo bokach są mokre z oleju, ale miejsca gdzie ma być iskra są suche. Przeczyściłem je, nic nie dało - potem okazało się, że nie ma iskry. Gdzie szukać przyczyny? Rozbierać aparat zapłonowy? Przypominam, że to gaźnik.

To zostają do sprawdzenia trzy magiczne literki CPW
Oczywiście najpierw sprawdzić palec i kopułkę aparatu zapłonowego.

Moneta

Tobi 

Wysłany: 30-01-2008, 12:14   

Rozkręciłem aparat, styki w kopułce były zaśniedziałe. Wyczyściłem, skręciłem, nie odpala ale za to strzela w wydech :D Co zepsułem? ;)

Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 30-01-2008, 12:45   

Jeżeli strzela to jest zły kąt zapłonu (np. wyprzedzony lub opóźniony) lub zawory się nie domykają.

Główne powody:
- sprawdzić musisz wszystko co związane z kablami WN, świecami, kopułką
- padł CPW
- przeskoczył pasek od wałka rozrządu i zawory się nie domykają w momencie, kiedy tłoki są w górnym położeniu (uważaj! Bardzo groźne to jest, może dojść do wypalenia zaworów).

Jak masz kogoś w pobliżu kto może Ci pomóc, to wymontujcie CPW z jego auta i włóż do siebie.
Jeżeli to nic nie pomoże to musisz zdjąc obudowę paska rozrządu i sprawdzić czy wszystko zgadza się na znakach.

Tobi 

Wysłany: 30-01-2008, 13:22   

Jak mówię strzela po wyczyszczeniu przeze mnie kopułki i zmontowaniu aparatu z powrotem. Tak więc chyba tu jest przyczyna, wcześniej tego nie było.

Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

USER4 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 20-02-2008, 11:56   

Tobi napisał/a:
Jak mówię strzela po wyczyszczeniu przeze mnie kopułki i zmontowaniu aparatu z powrotem. Tak więc chyba tu jest przyczyna, wcześniej tego nie było.

Zprobuj wymienic swiece i kable do swiec, mnie to pomoglo juz nie strzela w gaznik

Tobi 

Wysłany: 20-02-2008, 15:15   

Świece wyczyszczone, kable wymienione. Czekam na inny aparat i digiplex, zobaczymy. Pytałem w innym wątku czy obracanie aparatem daje jakiś efekt bo zapomniałem zaznaczyć pozycję przed zdjęciem aparatu. Nie wiem jak teraz prawidłowo ustawić.

Moje domeny na sprzedaż.
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu