|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Rozrusznik kręci, auto nie odpala. |
Autor |
Wiadomość |
Tobi
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-01-2008, 17:08 Rozrusznik kręci, auto nie odpala.
|
|
|
Dzisiaj rano siekło mrozem, myślałem, że to jest powód, że nie mogę odpalić. Wróciłem z roboty, kręcę i kręcę, dobrze że mam w miarę nowy akumulator. Rozrusznik kręci żwawo tylko że nie zaskakuje. Ani na benzynie, ani na gazie. Gdzie szukać przyczyny? Najgorsze jest to, że jak wracam to za chwilę jest ciemno :/ Trochę kiepskie warunki do naprawiania auta. |
_________________ Tempra 1.6S gaźnik + LPG
Zamawiaj jedzenie przez internet.
Moje domeny na sprzedaż. |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 28-01-2008, 17:54
|
|
|
W gaźniku nie ma dużo opcji.
Wykręć świecie i zobacz czy iskra jest.
Jeżeli jest to możliwe, że zalałeś auto, bo próbowałeś odpalać na różnych paliwach.
Mi się udało tak już kiedyś zrobić w ziemie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 28-01-2008, 19:17
|
|
|
....jeśli auto zalałeś, to na biegu go odpalisz, ale nie od razu, na dłuższej górce/odcinku...
a może nie masz iskry bo coś się kończyło albo CPW padł... musisz zacząć od popatrzenia czy jest iskra i czy paliwko dochodzi, np wykręcając świecę po kręceniu - czy zalana...
nawet jak CPW świruje to masz małe szanse, że na biegu zapali i trochę pochodzi, ale będzie auto wariowało i muliuło prawdopodobnie wtedy, to tylko jakbyś musiał nim samym na warsztat dojechać... |
|
|
Tobi
|
Wysłany: 28-01-2008, 20:11
|
|
|
Wykręciłem świece - bo bokach są mokre z oleju, ale miejsca gdzie ma być iskra są suche. Przeczyściłem je, nic nie dało - potem okazało się, że nie ma iskry. Gdzie szukać przyczyny? Rozbierać aparat zapłonowy? Przypominam, że to gaźnik. |
|
|
|
|
luki21
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Sie 2007 Posty: 1386 Skąd: Głowno
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 28-01-2008, 20:17
|
|
|
najpierw podmień digiplexa może on szwankuje któryś przewodzik przy wtyczce poszedł albo cewka |
_________________ 1) Marea 1.6 16V SX - 1997
2) Marea Weekend 1.8 16V HLX - 1997
3) Scenic 1.6 8v - 1998
4) Scenic 1.9 dci - 2003
Kto szybko jedzie tego wolno niosą!!! |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 28-01-2008, 20:19
|
|
|
Cytat: | Wykręciłem świece - bo bokach są mokre z oleju, ale miejsca gdzie ma być iskra są suche. Przeczyściłem je, nic nie dało - potem okazało się, że nie ma iskry. Gdzie szukać przyczyny? Rozbierać aparat zapłonowy? Przypominam, że to gaźnik. |
To zostają do sprawdzenia trzy magiczne literki CPW
Oczywiście najpierw sprawdzić palec i kopułkę aparatu zapłonowego. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
Tobi
|
Wysłany: 30-01-2008, 12:14
|
|
|
Rozkręciłem aparat, styki w kopułce były zaśniedziałe. Wyczyściłem, skręciłem, nie odpala ale za to strzela w wydech Co zepsułem? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-01-2008, 12:45
|
|
|
Jeżeli strzela to jest zły kąt zapłonu (np. wyprzedzony lub opóźniony) lub zawory się nie domykają.
Główne powody:
- sprawdzić musisz wszystko co związane z kablami WN, świecami, kopułką
- padł CPW
- przeskoczył pasek od wałka rozrządu i zawory się nie domykają w momencie, kiedy tłoki są w górnym położeniu (uważaj! Bardzo groźne to jest, może dojść do wypalenia zaworów).
Jak masz kogoś w pobliżu kto może Ci pomóc, to wymontujcie CPW z jego auta i włóż do siebie.
Jeżeli to nic nie pomoże to musisz zdjąc obudowę paska rozrządu i sprawdzić czy wszystko zgadza się na znakach. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Tobi
|
Wysłany: 30-01-2008, 13:22
|
|
|
Jak mówię strzela po wyczyszczeniu przeze mnie kopułki i zmontowaniu aparatu z powrotem. Tak więc chyba tu jest przyczyna, wcześniej tego nie było. |
|
|
|
|
USER4
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 20-02-2008, 11:56
|
|
|
Tobi napisał/a: | Jak mówię strzela po wyczyszczeniu przeze mnie kopułki i zmontowaniu aparatu z powrotem. Tak więc chyba tu jest przyczyna, wcześniej tego nie było. |
Zprobuj wymienic swiece i kable do swiec, mnie to pomoglo juz nie strzela w gaznik |
|
|
|
|
Tobi
|
Wysłany: 20-02-2008, 15:15
|
|
|
Świece wyczyszczone, kable wymienione. Czekam na inny aparat i digiplex, zobaczymy. Pytałem w innym wątku czy obracanie aparatem daje jakiś efekt bo zapomniałem zaznaczyć pozycję przed zdjęciem aparatu. Nie wiem jak teraz prawidłowo ustawić. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|