Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
złomowanie tipo
Autor Wiadomość
next 
witamy nowego

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-05-2007, 17:58   złomowanie tipo

No niestety wszystko jest do remontu więc musze je zezłomować (nie chce sprzedawać i wcisnąć komuś bubla) I treaz mam pytanko ;D ja płace na złomie że odemnie biorą i dają świstek że moge wyrejestrować czy oni mi dadzą z 200 zł?

Qmaty 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-05-2007, 18:29   

A po co od razu złomować,spisz umowe kupna sprzedaży z np. mamą i ty możesz autko z siebie wyrejstrować a ona już go nie rejstruje.wiem że niby jest obowiązek do 30 dni zarejstrować ale to tylko fikcja...Ważne żeby OC wygłosić jak "sprzedasz" autko.W ten sposób jeszcze na nim zarobisz bo możesz co nieco części sprzedać, a co zostanie to na złom.Jeśli chcesz legalnie to o ile sie nie myle jak auto jest kompletne to nic Cie nie kasują, ale to lepiej sie dopytać dokładnie....

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-05-2007, 20:41   

jak jest kompletne wg ich tabel czy cuś to nic nie kasują, a jak niekompletne bo właśnie na sprzedaż coś wykręciłeś, to się płaci xx zotych za brakujący kilogram względem masy jaką autko powinno mieć... czasme warto bardziej wykręcić np reflektor na sprzedaż czy coś a na złomie dopłacić kilka zeta za brakującą masę a z większym zyskiem wykręconą część sprzedać.....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 29-05-2007, 21:09   

Qmaty napisał/a:
A po co od razu złomować,spisz umowe kupna sprzedaży z np. mamą i ty możesz autko z siebie wyrejstrować a ona już go nie rejstruje.wiem że niby jest obowiązek do 30 dni zarejstrować ale to tylko fikcja...Ważne żeby OC wygłosić jak "sprzedasz" autko.W ten sposób jeszcze na nim zarobisz bo możesz co nieco części sprzedać, a co zostanie to na złom.Jeśli chcesz legalnie to o ile sie nie myle jak auto jest kompletne to nic Cie nie kasują, ale to lepiej sie dopytać dokładnie....

Wcale nie jest tak jak Ci się wydaje, auto masz obowiązek do 30 dni od dnia kupna ubezpieczyć i zarejestrować, a że najpierw się obecnie ubezpiecza to w grę wchodzi kasa dla ubezpieczyciela, a ten z kolei pilnuje tych terminów. Nie ubezpieczysz, nie zarejestrujesz to po pewnym czasie taka kombinacja odbije Ci sie taka czkawką że się nie pozbierasz.

Wracając do tematu, jeśli zdecydujesz się na złomowanie to najpierw sobie sprawdź w wydziale komunikacji czy punkt w którym chceszauto oddać, znajduje się w ogólnokrajowym rejestrze punktów uprawnionych do kasacji. Sam byłem świadkiem w wydziale komunikacji jak przyszedł facet z blachami i paierkiem z kasacji a koleś mu powiedział ze nie ma żadnego wyrejestrowania bo punkt który skasował jego auto i wystawił mu papierek to nie istnieje własnie z rejestrze krajowym.

JCB 3CX Contraktor

Qmaty 

Wysłany: 30-05-2007, 15:38   

Hipo napisał/a:

Wcale nie jest tak jak Ci się wydaje, auto masz obowiązek do 30 dni od dnia kupna ubezpieczyć i zarejestrować, a że najpierw się obecnie ubezpiecza to w grę wchodzi kasa dla ubezpieczyciela, a ten z kolei pilnuje tych terminów. Nie ubezpieczysz, nie zarejestrujesz to po pewnym czasie taka kombinacja odbije Ci sie taka czkawką że się nie pozbierasz.
Jaka kombinacja?Po sprzedaży auta,jako sprzedający wygłaszasz OC w ubezpieczalni w której ubezpieczone miałeś auto.Nowy właściciel już go nie rejstruje więc nie ubezpiecza.Ubezpieczyciel Cie nie będzie ścigał bo niby który.Obowiązek zarejstrowania auta jest faktycznie ale wydziały komunikacji nie mają możliwości wyegzekfowania tego.Niedaleko mojego domu działa niewielka firma,coś ala szrot,możesz tam sprzedać każde auto za parę złotych,nawet po nie przyjadą lawetą jeśli jest nie na chodzie.I dostajesz umowe że sprzedałeś auto.Auta trafiają na złom a co sie jeszcze nadaje to można sobie kupić.Rozmawiałem z nimi i jakoś nikt ich nie ściga,ale podkreślali że trzeba wszystko dobrze z OC załatwić.Poczytaj w gazetach ile jest ogłoszen typu " W każdym stanie kupie..."to właśnie takie firmy, i jakoś nikt sie nie boi "czkawki" Wiadomo że każdy robi jak chce,ja podaje tylko taki sposób....

bronek 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 31-05-2007, 19:30   

Qmaty napisał/a:
Obowiązek zarejstrowania auta jest faktycznie ale wydziały komunikacji nie mają możliwości wyegzekfowania tego.

To akurat jest bardzo proste - wystarczy porównać dane z systemu CEPiK z danymi z systemu UFG (a nie ma przesłanek by sądzić, że nie jest to wykonywane) i widać jak na dłoni kto kręci ;)

IMHO lepiej nie cwaniakować. No chyba, że ktoś tak lubi ;)
     Moneta

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 02-06-2007, 16:30   

Jakby było tak łatwo i przyjemne jak kolega pisał to do tej pory by stały już całe lasy karoserii samochodowych bo sąsiad sąsiadowi by "sprzedawał" auto po to zeby sie go pozbyć z ewidencji.

JCB 3CX Contraktor

adams 

Wysłany: 04-06-2007, 12:38   

hehe dobry patent zeby stara szukali :D Panowie taki manewr nie przejdzie. Najlatwiej isc na stadion i spisac umowe z obcokrajowcem (takiego nie ma w danych naszych wydzialow komunikacji) i dajesz mu pare zeta a auto na czesci sprzedajesz :D hehe, slyszalem na gieldzie ze to sie nazywa "na Ukrainca" :D . Mamusi w to nie mieszaj bo to tak jakby z deszczu pod rynne :piwko:

schab 

Wysłany: 04-06-2007, 13:48   

adams napisał/a:
hehe dobry patent zeby stara szukali :D Panowie taki manewr nie przejdzie. Najlatwiej isc na stadion i spisac umowe z obcokrajowcem (takiego nie ma w danych naszych wydzialow komunikacji) i dajesz mu pare zeta a auto na czesci sprzedajesz :D hehe, slyszalem na gieldzie ze to sie nazywa "na Ukrainca" :D . Mamusi w to nie mieszaj bo to tak jakby z deszczu pod rynne :piwko:

Ale kombinujecie - "jak koń pod górę" ... Bo ocokrajowcy to idioci i zrobia wam przysługę za darmo , albo za piwo ?
Udajesz sie po prostu do punktu zbiórki pojazdów do kasacji - bo tak się to nazywa . Po pierwsze - pytasz - czy wystawiają dokumenty upoważniajace do skasowania pojazdu w wydziale komunikacji . Po drugie meldujesz , że chciałbyś skasować niekompletny pojazd i pytasz - ile trzeba dopłacić . Pada pytanie - jak niekompletny . I nie bójcie się zapisu w Ustawie , że za każdy brakujący kilogram należy zapłacić do 10zł ! Bo jak to zwykle u nas bywa jest to sprawa uznaniowa i w praktyce ja zapłaciłem 150zł oddając sam szkielet nadwozia , ogołocony ze wszystkiego + koszt przewozu go na lawecie - 50 zł .
     assistance

adams 

Wysłany: 04-06-2007, 13:53   

Obcokrajowca nikt nie bedzie scigal, popytaj ludzi a zobaczysz ze to prawda. Ja zdazylem zezlomowac sam szkielet pewnego pojazdu przed wejsciem tej durnoty o brakujacych kilogramach. Zaplacilem kolesiowi 200 zl i powiedzialem ze za 5 dni jedziemy oddac szkielet. On sie zgodzil. wyciagnalem co sie da samochod na jelcza z hdsem i na strazacka. Auto zezlomowane, kwit jest, gosc zadowolony i ja tez. Teraz to by sie nie oplacalo, no chyba ze pod wykladzina zalalbym podloge betonem :piwko:

kuba186 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-06-2007, 11:40   

Zawsze na spisanie umowy można namówić teściową, niech sobie ją ścigają :lalala:
A co do CEPiK to słyszałem, że to jedna wielka ściema, i że system jest bardziej "dziurawy" niż Windows Me :badgrin: .
Ja sam sprzedałem auto na złom, przytuliłem parę groszy i mam święty spokój.
Poszedłem do jakiegoś Pana Zenka ze złomu i nie dość, że przyjechał "lawetą" (starym Transitem z platformą domowej roboty) :drive: to jeszcze dostałem dwie stówki i wszyscy są happy.

Odpowiedz do tematu