|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
podnoszenie auta - przodu lub tyłu - gdzie podłożyć lewarek? |
Autor |
Wiadomość |
rosama
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 01-05-2006, 10:32 podnoszenie auta - przodu lub tyłu - gdzie podłożyć lewarek?
|
|
|
Witam!
W którym miejscu podeprzeć auto (Tempra 1.6 gaźnik), żeby unieść cały przód - tak aby koła mogły zwisać swobodnie, np. do wymiany wahacza? Mam auto od niedawna i nie chciałbym czegoś uszkodzić przy dźwiganiu...
Jeden wahacz wymieniłem podnosząc auto z jednej strony, ale to mordęga...
Gdyby na zdjęciu to pokazać - byłyby super!
Aha - przy okazji - to samo dotyczy tyłu samochodu...
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 01-05-2006, 11:37
|
|
|
na progu po lewej i prawe masz takie trójkonciki/strzałki z przodu troche za błotnikiem z tyłu przy końcu drzwi pasażera
do wymiany wachacza tylnego podnieś samochód i postaw na klockach lub stojakach
zawsze stawiaj na dwuch klockach/stojakach jeśli chcesz podniść cały przód lub tył, to jest ze względów bezpieczeństwa wiem co mówie bo raz ze swojej głupoty i lenistwa spadł mi samochód ze stojaka jden pośrodku z tyłu i naderwałem sobie misiń barkowy przy wpadaniu do kanału |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 01-05-2006, 12:48
|
|
|
ja też zawsze przezornie prócz podnośnika (niepewnego) podkładam duuże solidne płyty chodnikowe co leżą koło garażu, by właśnie samochód mi nie spadł na głowę i bym nei wpadł do kanału a raz by tak było...
znaczy się mięsień barkowy ma się cieszyć w moim wypadku... |
|
|
moley
|
Wysłany: 01-05-2006, 15:49
|
|
|
ja do podnoszenia autka mam jeden podnośnik hydrauliczny do 3,5tony + 2 stojaki na 0,7tony + 6 podnośników ręcznych fiatowskich z punciaków , no i dodatkowe stojaki w postaci krokwi dachowych o dłg 10cm pod próg i 1,5m w poprzek kanału
jako iż rozbieram autka do golasów na części to używam czasami dwie 15'' ' pogięte felgi
ot i malutki zestaw |
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 01-05-2006, 16:22
|
|
|
Pod autem na wysokości miejsc w progach tylko głębiej są serwisowe miejsca podnoszenia.Przy dobrym ręcznym i lewarku typu scisor albo takim na kółkach to nie ma nic lepszego.miejsca te są z otworami tak że przy dopasowanej końcówce nie ma prawa się ześliznąć. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
marcinwodnik
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 06 Kwi 2005 Posty: 353 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 01-05-2006, 16:34
|
|
|
Witam !
Nalezy jeszcze pamietac ze nie kazdy ma auto w dobrym stanie jesli chodzi o korozje i moze sie wtedy troszke powyginac wiec trzeba uwzac |
_________________ Pozdrawiam,
Marcin
Kochaj szalej nie pytaj co dalej !!
<Baby są kochane!!>
Bmw 745i 2004, Syrena 105 lux 1980 |
|
|
|
|
slawo
|
Wysłany: 01-05-2006, 19:59
|
|
|
Przod auta podnosze lewarkem podstawionym pod skladanie( silnik-skrzynia biegow) pozniej podkladam pod boki auta podstawki. |
_________________ tempra1.6wtrysk bordo metalic |
|
|
|
|
moley
|
Wysłany: 01-05-2006, 22:11
|
|
|
co do korozji progów to wtedy warto pod wachacze lub na boki wózka przedniego przy mocowaniach wachaczy ustawić podnośniki a potem stojaki |
|
|
|
|
rosama
|
Wysłany: 07-05-2006, 22:15
|
|
|
slawo napisał/a: | Przod auta podnosze lewarkem podstawionym pod skladanie( silnik-skrzynia biegow) |
..."pod składanie"??? - składanie to znaczy co?... nie za bardzo kumam...
marcinwodnik napisał/a: | Nalezy jeszcze pamietac ze nie kazdy ma auto w dobrym stanie jesli chodzi o korozje i moze sie wtedy troszke powyginac wiec trzeba uwzac |
właśnie... myślałem że mnie ...trafi jak parę dni temu przyszło mi wymieniać kapcia w mojej temperówce...o północy... dzwigam ją standardowym podnośnikiem, a tu tylko chrup! i blacha wgięta do środka trzeba rzeczywiście uważać jak blaszka już nie pierwszej młodości... ale podniosłem i wymieniłem!
aha - co to jest wózek przedni?
** Dodano: 05-08-2007, 09:37 **
OK. odgrzewam kotleta...
Przód już kumam, natomiast dalej nie wiem gdzie (i czy w ogóle) jest miejsce do podniesienia całego tyłu...
** Dodano: 24-06-2008, 20:35 **
Reaktywacja...
OK, jeśli chce podnieść temprę z tyłu i ustawić ją na stojakach, to w którym miejscu konkretnie mam je podstawić? Tylko nie na wahaczach, bo chce je robić... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|